Hyppää pääsisältöön

Oppiminen

”Tuntuu nöyryyttävältä, etten löydä vaatteita 'normaalien ihmisten' kaupoista” – Mico Budde, 28, haluaisi vihdoin oppia hyväksymään kehonsa

Vuodelta 2022
Päivitetty 18.11.2022 11:46.
Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Mico Budde nojaa seinään silmät kiinni.
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Mico Budden suhde omaan kehoonsa on ollut pitkään vaikea. Paino on jojoillut ja ahmimisesta tuli nuoruusvuosina arkea.

Mico Budde on yksi miesten ulkonäköpaineita käsittelevän Some Deep Story 7 -sarjan päähenkilöistä.

”Lapsuuttani varjosti lähipiirin alkoholinkäyttö. Olin herkkä poika. Pelkäsin ja jännitin asioita.

Ala-asteella olin roteva ja pitkä. Minua kiusattiin ulkonäköni vuoksi. Sain usein kuulla olevani 'läski' tai 'Putte-possu'.

Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Mico Budde kohentaa huppariaan tiiliseinän edessä.
Kuvateksti 'Kun toistuvasti kuuli olevansa vääränlainen, se iskostui takaraivoon.'
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Mun paino on vaihdellut vuosien mittaan aika paljon. Yhdessä vaiheessa olin jopa alipainoinen. Se oli hämmentävää, enkä oikein itse tiennyt, miltä näytin.

Teini-iässä sain välillä kuulla olevani jopa hyvännäköinen. Joskus kun oltiin äidin kanssa kahvilassa, äiti saattoi kysyä, että huomasitko, miten kassaneiti katsoi sinua.

En kiinnittänyt tuollaisiin mitään huomiota. Minulla oli varmaan alitajuisesti olo, ettei kukaan voi viehättyä minusta. Se oli jäänyt päälle.

Nuorena aikuisena pyörin rap-musiikkipiireissä. Keikkaelämä oli päihteiden täyttämää. Riippumatta siitä, miten paljon tai vähän olin juonut, oli hirveät morkkikset seuraavana päivänä. Minulla oli myös mielialalääkitys eikä se sopinut päihteiden kanssa. Oli pakko lopettaa juominen.

Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Mico Budden kädet, joiden ranteissa x-tatuoinnit.
Kuvateksti Mico tatuoi straight edge -aatetta symboloivan x-kirjaimen kumpaankin ranteeseen merkiksi päihteettömästä elämästä.
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Turruttava syöminen hiipi päihteiden tilalle kuin varkain.

Menetin syömisen kontrollin ja paino nousi entisestään. Ruokaan meni paljon rahaa, sillä ahmimis- ja syömishäiriökäyttäytymisestä oli tullut osa arkea.

Oli iso kolaus, kun paino nousi radikaalisti. Oli sellainen olo, että olen epäonnistunut.

Sain paniikkikohtauksia. Kerran soitin itselleni ambulanssin, kun heräsin keskellä yötä voimakkaaseen paniikkikohtaukseen. Pelotti, että teen itselleni jotain typerää.

Muutto Keski-Suomeen muutama vuosi sitten ja hoitokontaktin löytyminen auttoivat minua eteenpäin.

Olen terapian myötä ymmärtänyt, miten tärkeää on osata ilmaista tunteitaan. Olen myös opetellut itkemään. Nykyään mua alkaa tosi herkästi itkettää ja se on tosi hyvä juttu. Vaikka sitä joskus pidetään heikkoutena, koen itse, että on tosi hyvä, jos tuntee vahvasti.

Oma keskivartalo on ollut todella iso kipukohta.

Some Deep Story -päähenkilön Mico Budde seisoo sinisen oven edessä kädet kietoutuneena vatsan ympärillä.
Kuvateksti 'Aloin legit itkemään ensimmäisen kerran, kun entinen kumppani koski mun vatsaa. Se oli niin merkittävä hetki ja asia.'
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Edelleen minulla on vaikeuksia hyväksyä, miltä oma keskivartalo näyttää. Jos kävelen vaikka kaupungilla, peilaan itseäni kaikista pinnoista. Katson ikkunasta, miltä mun vatsa näyttää.

Pukeutuminen on välillä vaikeaa. Olen aina joutunut ostamaan vaatteeni isokokoisten kaupoista. Tuntuu nöyryyttävältä, kun olen niin iso, etten löydä vaatteita 'normaalien ihmisten' kaupoista ja joudun käyttämään 3XL-hupparia, 5XL-t-paitaa ja 6XL-takkia.

Joudun aktiivisesti muistuttamaan itseäni, että on ihan ok näyttää tältä, eikä se määritä mun ihmisarvoa. Joku varmasti tykkää minusta juuri tällaisena. Ja on tykännytkin, se on jo todistettu.”

Some Deep Story 7-kauden päähenkilö Mico Budde hymyilee ikkunasta heijastuvalle peilikuvalleen.
Kuvateksti 'Haluaisin oppia hyväksymään sen, että vaikka en yltäisikään painoindeksin ideaalilukuihin, voisin olla pätevä tyyppi. Hyvännäköinen ja haluttava.'
Kuva: Anu Heikkinen / Yle

Katso, miten ulkonäköpaineet ovat vaikuttaneet Micon seksielämään.

Purskahdin itkuun, kun kumppani kosketti vatsaani - Toista Yle Areenassa

Toimittaja Anu Heikkinen on koostanut minä-muotoisen jutun haastattelun ja dokumentin pohjalta.

Keskustelu