Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Tee kollaasi kotoa löytyvistä papereista ja valokuvista – laatikoistasi voi löytyä aarteita, jotka houkuttelevat esiin luomisenilon

Tee kollaasi kotoa löytyvistä papereista ja valokuvista - Toista Yle Areenassa

Monet meistä pitävät papereista. Kauniista, kuviollisista ja värillisistä papereista, jotka usein keräävät pölyä laatikoissa ja unohdetuissa pinoissa. Nyt kaivetaan paperit piiloista tuulettumaan ja ehkä pieniksi taideteoksiksi.

Moni pieni paperinpala voi saada uuden elämän unenomaisessa kollaasissa. Yhdistettynä vanhoihin valokuviin taideteos saattaa lähennellä pientä kertomusta.

Kollaasin pohjana on isompi paperi, mielellään akvarellipaperi, joka on tukevaa ja rakenteeltaan hienoa. Aseta lautanen paperille ja piirrä muoto lyijykynällä, kollaasi luodaan nimittäin ympyrään.

Tarvikkeet:

  • erikuvioisia, värisiä ja rakenteeltaan erilaisia papereita

  • mielenkiintoisia sivuja kirjoista tai lehdistä

  • mustavalkoisia valokuvia, alkuperäisiä tai paperikopioita

  • lautanen

  • liimaa

  • akvarellipaperia

  • kyniä

  • väriä

Kollaassi.
Kuvateksti Sekoittele mielellään kollaasissa eri tekniikoita.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Tee näin:

Selaile paperipinoasi ja valitse erilaisia yhteensopivia papereita. Sekoittele mielellään kuviollista paperia yksiväriseen, niin saat hienon pohjan, jota voit lähteä työstämään.

Erilaiset paperit toimivat graafisina kenttinä, joihin valokuvia ja piirrettyjä yksityiskohtia voi sijoittaa. Kääntele eri paloja ja kokeile, mikä toimii parhaiten. Ei ole olemassa mitään oikeaa tai väärää – anna luovan prosessin viedä mennessään.

Mieti jo tässä vaiheessa, millaisia valokuvia haluat mukaan. Onko pääaiheena ihmisiä, rakennuksia vai luontoa? Kääntele ja kokeile eri osia rinnakkain.

Kun olet valinnut osat ja sijoitellut ne, käytä samaa lautasta pyöreän ulkoreunan tekemiseen niin, että kollaasi mahtuu sitten ympyrään, jonka piirsit isommalle, tukevammalle paperille.

Paperikollaassin tekeminen.
Kuvateksti Kääntele ja kokeile eri osia rinnakkain.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Käytä saksia ulkoreunoihin, mutta muut osat voit hyvin repiä oikeankokoisiksi, niin saat jännittävää vaihtelua. Koko ympyrää ei tarvitse peittää. Voit jättää koskemattomia pintoja tai maalata paperinpalojen välistä pilkistävän taustan.

Leikkaa valokuvat. Ellet halua käyttää alkuperäisiä, voit vain skannata ne ja käyttää paperikopioita. Paperikopioita on myös helpompi liimata.

Paperista tehty kollaassi.
Kuvateksti Jos et halua leikata valokuviasi, voit skannata ne ja leikata kopioita.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Paperilaadusta riippuen voit käyttää liimapuikkoa, yleisliimaa tai liimasuihketta kiinnittääksesi eri osat akvarellipaperiin.

Piirrä yksityiskohtia tussilla. Kaiken ei tarvitse olla loogista, anna mielikuvituksen virrata!

Kokeile tehdä kollaaseista sarja. Aiheet voivat olla ihan erilaisia, mutta käyttämällä samoja värisävyjä tai saman paperin paloja useammissa kollaaseissa niistä muodostuu hieno kokonaisuus.

Kolme paperista tehty kollaasseja.
Kuvateksti Toistuva väri tai muoto tekee eri kollaaseista yhtenäisen kokonaisuuden.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Sisältö muilla kielillä