Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

”On nautinto saada puhua päivittäin sekä saksaa että suomea”, sanoo Suomen Saksan-instituutin johtaja Mikko Fritze

Mikko Fritze ja Mikael Granlund All stars -jääkiekkopelin vaihtopenkillä.
Kuva: Mikko Fritzen kotiarkisto

Kansainvälinen ja monikulttuurinen Mikko Fritze on identiteetiltään saksalainen, mutta hän on aina viihtynyt Suomessa. Nykyisessä työssään hän tekee töitä sekä Suomessa että Saksassa.

Kuuntele Kuusi kuvaa Mikko Fritzen elämästä Yle Areenasta

– Saksa on minulle selvästi parempi kieli, mutta olen pitänyt kaikki vuodet suomen kieltä yllä etsimällä suomenkielistä keskusteluseuraa.
Suomen kieli on tärkeä Mikko Fritzelle jo senkin vuoksi, että hän asui lapsuutensa ensimmäiset 10 vuotta Tampereella ja Helsingissä sekä työskenteli vuosina 2010-2017 Suomessa.

Ennen nykyistä työtään Mikko Fritze ehti työskennellä Goethe-Instituutin tehtävissä ympäri maailmaa 25 vuoden ajan. Hän puhuu saksaa, suomea, englantia, viroa, espanjaa sekä jonkin verran hollantia.

Suomen Saksan-instituutin työssään Fritze välittää ja luo kontakteja suomalaisen kulttuurin ja tieteen tekijöille saksankielisiin maihin.

– Yhteistyötä varten olisi hyvä olla partneri Saksassa, Itävallassa tai Sveitsissä, mutta yritämme pitää ovet auki kaikille, jotka tarvitsevat apua kontaktien löytämisessä.

Tempaus suomalaisen saunan puolesta

Instituutin yksi kulttuurivientiprojekti oli Löylyvesimaraton, jonka päätepiste oli Stuttgartissa järjestettävä Kansainvälinen saunakongressi.

Maratonin idea syntyi Tampereen Rajaportin saunan lauteilla, missä Fritze saunoi poikansa ja muiden miesten kanssa. Löylyvesimaraton vie perinteistä suomalaista saunakulttuuria Keski-Eurooppaan.

Tampereen Pyhäjärven pullotettua vettä on viety olympiatulen lailla satojen käsien avulla Saksan lävitse.

– Saksalaiset ovat hämmästelleet sitä, ettei suomalaiseen saunaan liity kellonaikoja ja sääntöjä. Ajatella, että joku voi ottaa kauhan käteen ja heittää itse löylyä!

Innokkaana saunojana Mikko Fritze on etsinyt eri puolilla maailmaa aina saunan. – Jopa Buenos Airesista löytyi sauna, hihkaisee Fritze, joka vietiin jo parin viikon ikäisenä ensimmäisen kerran saunaan. – En voi olla ilman saunaa!

Mikko Fritze pienenä poikana saunan jälkeen.
Kuva: Mikko Fritzen kotiarkisto

Monikulttuurinen perhe

Mikko Fritzen saksalaiset vanhemmat asuivat Tampereella, kun Mikko syntyi. Kahden kulttuurin perintö on muuttunut monikulttuurisuudeksi Fritzen omassa perheessä. Perheen lapset puhuvat suomea, englantia, saksaa ja espanjaa, mutta ennen kaikkea viron kieltä, koska perhe asui Tallinnassa pitkään. – Vaimoni Fernanda innostui maasta. Myös lapset syntyivät siellä.

Kun lapset olivat pieniä, puhuin lapsille vain saksaa ja argentiinalainen vaimoni vain espanjaa.

– Välillä tulee semmoinen tunne, että mihin me oikein kuulutaan, mutta onhan meillä Tallinnassa oma paratiisi - mökkimme, jonka nimi on Volver.

Yle Uutiset: Tallinna 2011 -johtajan ero tuli täytenä yllätyksenä

Kuusi kuvaa Suomen Saksan-instituutin johtaja Mikko Fritzen elämästä

43:58