Hyppää pääsisältöön

”Onpa siinä luinen poika!”

Eetu Virpi, 21, on aina ollut hoikka. Ongelma hoikkuudesta tuli, kun se liitettiin miehisyyden ja ammattitaidon puutteeseen.

Koulun terveystarkastuksessa hoitaja kehotti minua syömään enemmän, jotta kasvaisin miehen kokoiseksi mieheksi. En muista, että olisin sitä ennen ottanut mitään paineita hoikkuudestani tai liittänyt ulkonäköäni miehisyyteen.

Se meni suoraan ihon alle.

Sen jälkeen esimerkiksi liikuntatuntien vaatteidenvaihdot ja uinnit alkoivat tuntua ahdistavalta. Aloin vertailla itseäni muihin samanikäisiin. Oliko joku isokokoisempi tai kehittyneempi.

Ensihoitajana kuulen kommentteja ulkonäöstäni jopa viikoittain. Kerran kesähelteellä joku täysin tuntematon miesoletettu katsoi minua päästä varpaisiin ja tokaisi:

Eikö teidän ensihoitajien pitäisi olla vähän rotevampia!

Jäin tuijottamaan hänen peräänsä monttu auki. Sen seurauksena en pitänyt enää t-paitaa päällä töissä koko kesänä, vaan kuljin helteelläkin pitkähihaisessa paidassa.

Erään kerran taas vanhempi naishenkilö tokaisi:

Onpa siinä luinen poika, jaksatko sinä minua kantaa?

Tuollaiset kommentit nostavat aina verenpainetta. Kunpa voisin sanoa, että tuollainen puhe ei ole fine. Olen ihan yhtä hyvä ensihoitaja kuin kaikki muutkin kollegani. En ole koskaan pudottanut ketään. Ammattitaito ei liity millään tavalla siihen, miltä mä näytän.

Haluaisin, että kaikki ihmiset hyväksyttäisiin sellaisena kuin he ovat. Jos itsellä on hyvä olla, ei tarvitse välittää muista ihmisistä tai yhteiskunnallisista paineista.

Samalla on ristiriitaista, kun en pysty itse hyväksymään itseäni. Jostain syystä näen itsessäni vain virheet ja kiinnitän niihin huomiota.

Olen alkanut tehdä asioita ulkonäköni eteen. Minulla on personal trainer, joka teki mulle ruokavalio- ja saliohjelman. Haluan lisää massaa ja lihaserottuvuutta.

Ehkä joku päivä olen tyytyväinen itseeni.

Katso Eetun koko tarina Yle Areenassa.