Hyppää pääsisältöön

Lapset

Perhe irti penkistä: Koetaan ja tunnetaan yhdessä

Yhdessä etsityistä aineksista rakennetaan luontohymiö. - Toista Yle Areenassa

Perhe irti penkistä -kampanjan viikon askel kehottaa kokemaan ja tuntemaan yhdessä. Viikkotehtävässä päästetään mielikuvitus valloilleen ja rakennetaan ympäristön mahdollisuuksien mukaan luontohymiö.

Ihminen on kokeva ja tunteva yksilö. Jokainen lapsi ja aikuinen reagoi omalla tavallaan ympäristöön ja tätä taitoa on hyvä pitää yllä leikkimällä.

Leikki tarjoaa kokemiseen ja tuntemiseen mahtavan ympäristön.

― Janne Piitulainen

Leikkiminen on lapselle hyvä tapa harjoitella elämää. Lapsen liikunta-, yhdessäolo- ja tunnetaidot kehittyvät leikin aikana yhdessä aikuisten ja muiden lasten kanssa.

Kalle Schnitzer miettii eri ikäisten lastensa liikkumista perheen mukana. - Toista Yle Areenassa

Yhdessä liikkuessa on mahdollista kokea ja tuntea ympäristöä eri aisteilla. Turvallisessa ympäristössä, jossa kaikki tunteet on sallittuja ja tärkeitä, uskaltaa lapsi kokeilla ja yrittää parhaansa. Sellaisessa ympäristössä tunteita on myös helpompaa näyttää.

Arki on hyvää tunnetaitojen harjoittelua.

― Janne Piitulainen

Liikunnan avulla voidaan harjoitella erilaisia kaveritaitoja. Leikin ja liikuntatilanteen tulee olla turvallinen ja salliva. Erilaisten leikkimistilanteiden kautta päästään harjoittelemaan koko tunnetaitojen skaalaa. Leikin varjolla päästään harjoittelemaan myös onnistumista ja epäonnistumista.

Vanha sanonta sanookin että leikki on lasten työtä. Leikki on myös tärkeä osa ihmisyyttä. Historioitsija Johan Huizinga on nostanut esiin ihmisen kykyä kehittyä leikin avulla. Huizinga onkin nimittänyt ihmistä Homo Ludensiksi eli leikkiväksi ihmiseksi.

Kalle Schnitzer kertoo kuinka sujuu frisbeegolf 2-vuotiaan kanssa. - Toista Yle Areenassa

”Leikkiminen opettaa elämää ja antaa mahdollisuuden erilaisille tunteille, joita on turvallista kokea leikin kautta”, sanoo liikunnanopettaja Janne Piitulainen.

Lapsen elämässä leikki voi olla lähes kaikkea, mitä lapsi tekee ja mitä hänen kanssaan tehdään. Leikki on mahdollista kun se sallitaan, siihen opetetaan ja lasta kannustetaan tekemään asioita leikinomaisesti. Parhaimmillaan arkisetkin asiat, kuten aamuinen pukeminen tai iltapesu voivat olla leikkiä.

Mennään yhdessä ulos ja katsotaan, mitä siinä ympäristössä voidaan tehdä.

― Janne Piitulainen

Leikkiä voi missä tahansa, kuten viheralueella tai lähimetsässä. Leikki etenee keskustellen ja seuraten lapsen motivaatiota, eikä sitä tarvitse erityisesti suunnitella. Leikki ei tarvitse tiettyjä puitteita, sääntöjä tai osallistujamäärää, sillä se voi rakentua koska tahansa minne tahansa.

Etsi ja oivalla luonnosta!

Perhe irti penkistä -kampanjan viikkotehtävässä etsitään ja oivalletaan luonnossa ja luonnosta.

Perhe etsii yhdessä luonnosta asioita, jotka kuvaavat mahdollisimman hyvin etsijöiden eri kehonosia. Yhdessä valitaan esimerkiksi sopivat kepit raajoiksi, pikkukivet hammasrivistöiksi ja mietitään, mikä materiaali muistuttaisi parhaiten hiuksia.

Kerätyistä aineksista rakennetaan maahan oma luontokuva tai luontohymiö. Valmiin lopputuloksen kanssa voi ottaa yhteiskuvan. Tehtävän päätteeksi jokainen perheenjäsen kertoo jonkin kivan asian yhdessä tekemisestä.

Koetaan ja tunnetaan yhdessä - Toista Yle Areenassa

Muista!

Leikkiminen on suuressa roolissa kokemisessa ja tuntemisessa. Jokainen lapsi ja aikuinen osaa leikkiä. Usein leikki löytyy arjesta, kun sille antaa mahdollisuuden.

Lisää aiheesta Yle Areenassa