Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Ota kauhu valtaasi ja osallistu "RopeLIVE: Pimeä puoli" -peliin - Ylen palkittu pöytäroolipelilähetys tulee taas!

Päivitetty 01.11.2022 22:20.
Ylen pöytäroolipelisarjan uusin jakso: RopeLIVE: Pimeä puoli tulee 4.11.2022
Kuva: Petri Hiltunen, Petri Kärenlampi / Yle

Kirjailija ja pelisuunnittelija Mike Pohjolan käsikirjoittama kuumatka vastaa fanien kutsuun ja tarjoilee kauhua ja jännitystä avaruudessa.

RopeLIVE: Pimeä puoli tutkailee Kuun pimeää puolta. Ja myös ihmisen. Vuosi on 2149. Suomi on monessa mielessä samassa tilanteessa kuin kaksisataa vuotta aikaisemmin: Sodat ovat runnelleet kansaa fyysisesti ja henkisesti. Teknologia on osittain mennyt hurjasti eteenpäin. Geenimanipulaatiolla luodaan tulevaisuuden täydellisiä suomalaisia. Tietoverkoista ja tekoälystä on sodan jälkeen luovuttu. Valtionyhtiöillä on kaivoksia Kuussa ja asteroideilla.

Tähän kirjailija Mike Pohjolan luomaan maailmaan asettuvat tulevan RopeLIVE: Pimeä puoli -pöytäroolipelin pelaajahahmot. Nämä ovat niin kutsuttuja lakonmurskaajia ja matkalla avaruusaluksella Kuun pimeälle puolelle. Heidän tehtävänään on panna järjestykseen valtionyhtiön niskuroivat kaivostyöläiset.

Pöydän ääressä perjantaina 4.11. klo 18 alkavassa striimilähetyksessä RopeLIVE: Pimeä Puoli -peliä ovat pelaamassa e-urheiluvaikuttaja, tosi-tv -tähti ja pöytäroolipelien ensikertalainen Miisa Nuorgam, jo aiemmista Ylen roolipelilähetyksistä tuttu päätoimittaja-tietokirjailija Maria Pettersson sekä roolipelivaikuttaja ja pelitutkija Ruska Mihka Soanjärvi. Pelaamassa on myös totuttuun tyyliin Ropelive-konseptin kehittäjä, pelitirehtööri Juhani Kenttämaa. Jatkot pelin jälkeen tulee vetämään toimittaja Justus Laitinen.

Pöytäroolipeli-ilta "RopeLIVE: Pimeä puoli" pelaajat ja pelinjohtaja ryhmäkuvassa: Mike Pohjola, Juhani Kenttämaa, Ruska Soanjärvi. Maria Pettersson, Miisa Nuorgam.
Kuvateksti Ruska Soanjärvi, Juhani Kenttämaa, Maria Pettersson, Mike Pohjola ja Miisa Nuorgam tapasivat Ylellä 11.10 ja testasivat, miten pöytäroolipelaaminen tällä porukalla toimii.
Kuva: Ville Soikkeli / Yle

Pimeä puoli -pelin käsikirjoittamisen lisäksi Mike Pohjola toimii myös pelinjohtajana. Yhtenä Suomen tunnetuimpana roolipelisuunnittelijana avaruus, sci-fi ja kauhu ovat tuttuja elementtejä. Miken ideoimana on toteutettu esimerkiksi Out of Orbit -avaruusseikkailupeli, joka sekoittaa muun muassa pakohuonekonseptia ja roolipelaamista keskenään. Silti Pimeä puoli -peliä varten Mike on joutunut sukeltamaan syvemmälle avaruuskauhun merkkiteoksiin.

– Katsoin Alien - kahdeksas matkustaja, Aliens - paluu sekä Predator - saalistaja -elokuvat. Niiden perusteella tein muistiinpanoja peliä varten, kuten ”body horror... salainen käsky johdolta... miehistö uhrattavissa... tulipalo... evakuointihälytys... ilmastointikanavat... vuoto... kylmyys... pimeys ja pakokauhu...”, Pohjola kuvailee inspiraation lähteitään.

– Lähdin tekemään avaruuskauhua ja siihen yllättävän usein liittyy päähenkilöiden duunaritausta. Purnataan palkasta ja avaruusaluksen työoloista. Halusin zoomata tähän asiaan ja niin syntyi ajatus, että työtaistelu ja kauhuelementit olisivat tiiviisti yhteydessä toisiinsa

– Olen tosi innoissani Ropeliven vetämisestä ja koko ajan paljastuu lisää Ylen resursseja arkistosta tekniikkaan, joita saadaan käyttöön. Tässä herkullisella tavalla yhdistyy television ja roolipelin tekeminen.

― Mike Pohjola
Kirjailija Mike Pohjola seisoo kallion edessä, takaa häämöttää puutalo.
Kuvateksti Mike Pohjola
Kuva: Yle / Ilmari Fabritius.

Näistä elementeistä on odotettavissa seikkailu, jollaista ei ole ennen suomalaisessa mediassa koettu. Lisäksi fanien ja yleisön osallistuminen viedään aiemmista peleistä aivan uudelle tasolle.

Jokainen yleisön jäsen pääsee osallistumaan suoraan peliin ja sen tapahtumiin: Yle chatin välityksellä pääset osallistumaan pelin kulkuun ratkaisevasti vaikuttaviin äänestyksiin sekä kontrolloimaan yhtä pelaajista, kun pimeä puoli valtaa tämän mielen. Lisäksi nopanheittotilanteisiin otetaan mukaan niin sanottu variaationoppa, joka antaa yleisölle vallan vaikuttaa tietyillä silmäluvuilla myös tapahtuman kulkuun. Tämän lisäksi tulemme kutsumaan itse peliin kokonaisen pelaajatiimin, jolle on käsikirjoitettu rooli ja heidän menestyksensä pelissä tulee muovaamaan koko peli-illan lopputulosta.

RopeLIVE: Pimeä puoli Yle Areenassa perjantaina 4.11. klo 18 - 24.

Seuraa ja osallistu RopeLIVE: Pimeä puoli -seikkailuun jo nyt, seuraamalla meitä Instagramissa @yleropelive.

Keskustelu