Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Despacito siivitti Annimari Korten takaisin urheilukentille - katso Elämäni Biisi -artistien tulinen tulkinta!

Vuodelta 2022
JP Leppäluoto ja Irina laulavat Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti JP Leppäluoto & Irina
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Mistä kappaleesta kuvataiteilija saa voimaa? Mikä bändi vapautti kirjailijan? Elämäni Biisin kauden seitsemännen jakson vieraina nähtiin muun muassa Juha Itkonen ja Annimari Korte.

Kulttuuri ja urheilu kohtasivat viime lauantaina Tampereen Mediapoliksessa, kun Elämäni Biisiä pelattiin tuttuun tapaan Katja Ståhlin johdolla TV1:n lauantai-illassa.

Jaksossa omat elämänsä biisit paljastivat kirjailija Juha Itkonen, taiteilija-muusikko Anssi Kasitonni, kuvataitelija Camilla Vuorenmaa, aitajuoksija Annimari Korte ja runoileva painilegenda Pertti Ukkola.

Pertti Ukkola, Annimari Korte, Katja Ståhl, Juha Itkonen, Anssi Kasitonni ja Camilla Vuorenmaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Pertti Ukkola, Annimari Korte, Katja Ståhl, Juha Itkonen, Anssi Kasitonni ja Camilla Vuorenmaa
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Suorassa lähetyksessä kuultiin jälleen kerran kirjava biisikattaus aina The Doorsista Sealiin. Kalle Torniaisen ja Elämäni Biisi -orkesterin säestyksellä vieraiden kappaleita tulkitsivat tällä kertaa Irina, Arja Saijonmaa, Kasmir ja JP Leppäluoto.

Annimari Korte toi mukanaan kesähitin

Jakson avauskappaleena kuultiin vuoden 2017 kesähitti Despacito, jonka omaksi elämänsä biisiksikseen oli valinnut Annimari Korte. Kappaleen tulisesta tulkinnasta vastasivat Irina ja JP Leppäluoto.

Irina & JP Leppäluoto - Despacito - Toista Yle Areenassa

Kappaleeseen liittynyt tarina käsitteli Korten urheilu-uraa, erityisesti siihen liittyneitä vaikeuksia: Korten urheilu-ura alkoi lupaavasti jo varhain, mutta katkesi äkillisesti terveysongelmien takia vuonna 2012.

Korten elämässä alkoi viisi vuotta kestänyt ajanjakso, jonka aikana hän kiersi sairaaloita, yrittäen löytää oikeaa diagnoosia. Ongelmien paikantaminen kesti pitkään, eikä nuori urheilijalupaus pystynyt liikkumaan juuri kotiovea pidemmälle.

Onnea oli matkassa sen verran, että sairaudet diagnosoitiin vuonna 2016 ja paraneminen pääsi kunnolla vauhtiin vuotta myöhemmin.

Annimari Korte kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Annimari Korte
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Vuonna 2017 urheilun pariin varovasti takaisin pyrkineen Korten harjoituksia siivitti tietenkin kyseisen vuoden kesähitti: Despacito.

Elämänsä biisin myötä Korte pääsi takaisin käsiksi urheiluun, ja sen jälkeen kaikki siihen liittyvät unelmat ovatkin toteutuneet.

- Terveys on se ykkösasia edelleen. Sen pitää olla se isoin unelma, Korte päätti tarinansa.

The Doors toimi Juha Itkoselle porttina lapsuudesta nuoruuteen

Juha Itkonen toi jaksoon mukanaan The Doors -yhtyeen tuotantoa. Kappaleen jaksossa esitti JP Leppäluoto.

JP Leppäluoto - Break On Through (To The Other Side) - Toista Yle Areenassa

Break on Through -kappaleen taakse kätkeytynyt tarina sijoittuu Hämeenlinnaan ja kesään 1991, jonka nuori Itkonen vietti kesätöissä Anttilan lihaosastolla.

Kesken kesän muu perhe päätti matkustaa autolla Tanskaan, ja Itkosen rooliksi jäi jäädä pitämään kotitaloa pystyssä. Kun perheen auton perävalot katosivat horisonttiin, tarttui nuori Itkonen polkupyörän sarviin ja lähti etsimään kaupungilta potentiaalisia seikkailuja. Niitä hän lopulta löysikin.

Kaupungilla Itkonen tapasi muuan Haapasen, jolle nuorukainen kertoi tyhjästä kotitalostaan. Ei kulunut kauaa, kun Itkonen päätyi uusien ystäviensä kanssa kotiinsa juhlimaan. Paikalle soitettiin myös lisää juhlijoita, tosin täysin tuntemattomia sellaisia.

Juha Itkonen kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Illan aikana saunottiin ja kaivettiin vanhempien piilottamat pullot esiin. Railakkaasta illasta huolimatta Itkonen löysi kuitenkin seuraavana aamuna tiensä töihin Anttilaan. Palatessaan takaisin, Itkosta vastaanottivat edelliseltä illalta tutut hahmot. He halusivat viettää samanlaisen illan uudestaan.

Iltoja vietettiin lopulta viikko putkeen, ja ajanjaksosta muodostui käänteentekevä hetki Itkosen elämässä. Kiltti ja tunnollinen urheilijapoika löysi identiteettiinsä uutta särmää toisenlaisten ystävien kautta.

Kaiken keskellä The Doors -yhtyeen musiikki hiveli nuorisojoukon sielua, ja niin se tekee vielä tänäkin päivänä.

- Me haluttiin olla Jim Morrisoneja kaikki, Itkonen totesi.

Jaksossa kuultiin myös monia muita kiinnostavia tarinoita ja vaikuttavia kappaleita. Loppupotpurissa kuultiin tällä kertaa kotikatsojien toiveesta legendaarisia Suomi-hittejä.

#Elämänibiisi-toivepotpuri: Suomi-suosikkeja - Toista Yle Areenassa

Koko jakso ja yksittäiset esitykset ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voivat tänäkin syksynä liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelin pistetiliä voi kerryttää vielä neljän jakson ajan. Kauden päätteeksi yksi onnekas saa itselleen pääpalkinnon, joka sisältää Elämäni Biisi -teemaisen elämysmatkan Tampereelle. Pelaajien kesken arvotaan myös pääsylippuja suoriin lähetyksiin Tampereelle.

Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisiä pelataan seuraavan kerran lauantaina 15. lokakuuta jolloin suoran lähetyksen vieraiksi saapuvat muun muassa Waltteri Torikka ja Reija Wäre.

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.