Hyppää pääsisältöön

Strömsö

Tee reliefi palikoista ja puunpätkistä, jotka joku on heittänyt pois – tämä on jäännöspalojen revanssi

Tee reliefi palikoista ja puunpätkistä, jotka joku on heittänyt pois – tämä on jäännöspalojen revanssi - Toista Yle Areenassa

Luomisessa on kyse eri materiaalien muuttamisesta joksikin uudeksi, toiseen muotoon. Siinä prosessissa jää paloja yli. Ne voivat olla sahattuja lankunpätkiä varastotyömaalta tai linnunpönttöprojektista. Mitättömät jäännöspalat voi käyttää johonkin.

Tämän reliefin pohjana on vanha taulunkehys. Se mahdollistaa toisaalta reliefin ripustamisen ja antaa toisaalta konkreettisen koon jäännöspalarakennelmalle. Siitä tulee taulu, joka vie ajatukset matkoihin lämpimiin maihin, tällä kertaa venematkailuun Kreikassa.

Perinteiset, valkoiset sokeripalaa muistuttavat talot kreikkalaisilla saarilla ovat täydellinen puukapuloilla toteutettava aihe. Pois sahattu kulma on porras ja krokettimailan pää on kupoli. Kasa mitäänsanomattomia puunpaloja saa uuden mahdollisuuden, kun niitä vain kääntelee ja näkee mahdollisuudet.

Tietenkään ei tarvitse olla kyse kreikkalaisista taloista. Yhtä hyvin ne voivat olla pohjalaisia venevajoja tai Rion kirkasvärisiä taloja. Anna palojen kertoa se sinulle!

Puupalikat.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Tarvikkeet:

  • erikokoisia puunpaloja, 2–20 cm

  • kalkkimaalia

  • vanha taulunkehys, jossa on taustalevy tai ohut puulevy

  • puuliimaa

Tee näin:

  1. Aloita maalaamalla palat valkoisen eri sävyillä. Maalaa mielellään kalkkimaalilla, joka antaa oikeanlaisen pinnan. Anna kuivua.

  2. Kun kaikki palat ovat kuivuneet, on aika kokeilla eri tapoja sijoitella ne yhteen. Työstä ei tarvitse tulla lattea, vaan kerroksia voi olla useampia, niin reliefi saa syvyyttä.

Nainen huoneessa.
Kuva: Yle/Juha Leskelä


3. Lähde kehyksen sisämitoista ja käytä sitä maksimileveytenä. Työ saa olla mielellään pari milliä kapeampi, niin asentaminen käy helpommin. Puunpaloilla ei tarvitse täyttää koko kehyksen korkeutta, vaan voi keskittyä enemmän alareunaan ja jättää ylös tyhjää. Niin saa taivaan kaupan päälle.

4. Sen lisäksi että liimaat palikat toisiinsa, liimaat ne myös taustalevyyn. Sijoita palat paikoilleen ja liimaa sitten pala kerrallaan. Tarkista välillä, että työ sopii kehykseen – joskus rakennelma voi karata käsistä ja kasvaa suunniteltua suuremmaksi.

5. Anna taideteoksen kuivua ennen kuin kiinnität pohjalevyn kehykseen liimalla ja nauloilla.

6. Ripusta seinälle ja unelmoi itsesi kauas!

Korkokuva.
Kuva: Yle/Juha Leskelä

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä