Hyppää pääsisältöön

Väärin päätelty

Uudet tutkimukset kumoavat oletuksia menneisyyden tiukoista sukupuolirooleista – katso viisi esimerkkiä.

1. Hattulan Suontaan miekkahauta

Hattulasta löytyi 1960-luvulla rautakautinen miekkahauta.

Säilyneistä koruista päätellen ruumis oli puettu naisten asuun, mutta haudassa oli myös kaksi miekkaa. Se herätti erilaisia tulkintoja jopa kaksoishaudasta.

Uusi muinais-DNA-analyysi valaisi asiaa. Sen mukaan vainajan perimä näyttää olleen XXY-yhdistelmä (naisilla XX, miehillä XY).

Tällainen henkilö on anatomisesti yleensä mies, mutta hänellä voi esimerkiksi olla rintojen kasvua.

Perimästä ei voi päätellä vainajan sukupuoli-identiteettiä. Haudan runsas varustelu kertoo kuitenkin vainajan olleen arvostettu ja yhteisön suhtautuneen sukupuolirooleihin joustavasti.

2. Birkan viikinkisoturi

Ruotsalaisesta viikinkikaupunki Birkasta löydettiin hautakammio, jonka vainaja oli saanut viimeiselle matkalleen täyden sotavarustuksen hevosia myöten.

Vainajan lanteilla oli lautapeli, mikä viittaa strategiseen ajatteluun. Hän istui katse kaupunkiin päin.

Yli sadan vuoden ajan vainajaa pidettiin miehenä – viikinkisoturina, mahdollisesti tärkeänä sotapäällikkönä.

Vasta luu- ja DNA-testit osoittivat ruumiin olleen vähän yli 30-vuotias nainen. Oliko hän suuri soturi? Ainakin haudan sisältö antaa siitä paljon viitteitä.

3. Modenan rakastavaiset

Vainajat oli haudattu käsi kädessä Italiassa 1 500 vuotta sitten. Miehenä ja naisena pidetty pari sai nimen ”Modenan rakastavaiset”.

Hammaskiilteen tutkimus paljasti heidät kuitenkin miehiksi. Tämän jälkeen historioitsijat ovat esittäneet heidän olleen sukulaisia tai taistelussa kuolleita sotilaita.

4. Andien metsästäjä

Etelä-Perussa löydettiin 9 000 vuotta vanhoja luita, joiden mukana oli haudattu vaikuttava kokoelma mm. keihäänkärkiä ja kiviteriä.

Vainaja osoittautui 17-19-vuotiaaksi naiseksi, jonka uskotaan metsästäneen isoja riistaeläimiä.

Löytö havahdutti tutkijat, ja aiemmista kaivauksista todettiin useita muitakin tapauksia, joissa miespuoliseksi metsästäjäksi oletettu vainaja olikin ollut nainen.

5. Papin hautakorut

Englannista löytyi 1980-luvulla roomalaisaikainen, 300-luvulle ajoitettu hauta, joka osoittautui myöhemmin poikkeukselliseksi.

Vainajalla oli naisille tyypillisiä koruja, ja hänet oli oletettavasti myös puettu naisten vaatteisiin.

Sittemmin selvisi, että vainaja oli ollut nuori mies. Arkeologit päättelivät hänen olleen itäistä mysteeriuskontoa, Kybelen kulttia, edustanut eunukkipappi.

Tämä on rekonstruktiopiirros vainajasta.

Vainajan suuhun oli asetettu kaksi pientä kiveä. Niillä varmistettiin kivesten palauttaminen seuraavassa elämässä, jos Kybelen kultti osoittautuikin virheeksi.

Haluatko tietää sukupuoliroolien historiasta?

Kuuntele Pieleen mennyt historia:
Milloin sukupuolesta tuli ongelma?

Kuvat:

Annukka Palmén-Väisänen / Yle; Oiva Keskitalo; Veronika Paschenko; Museovirasto; Hjalmar Stolpe; Þórhallur Þráinsson & Tancredi Valeri / Copyright Antiquity Publications Ltd.; Paolo Terzi / Archivio fotografico Museo Civico di Modena (CC BY-SA 3.0); Matthew Verdolivo / UC Davis IET Academic Technology Services; York Museums and Gallery Trust (CC BY-SA 4.0); Historic England Plans Room; Wikimedia Commons (CC BY 2.0); Heidi Gabrielsson / Yle.