Hyppää pääsisältöön

Karo Hult lähtee auttamaan luonnonvaraisia eläimiä vaikka keskellä yötä: ”Olen täyttänyt elämäni tällä”

Sunnuntaina 2.10.2022 Karo Hult saa PESU ry:n luonnonvaraisten eläinten koordinaattorilta tiedon, että kauppakeskuksessa sisällä lennellyt varis on jäänyt jumiin noutoruokakaapin taakse.

Karo lähtee paikalle, mutta kaappien päälle ei saa nousta. Karo ujuttaa niiden taakse kissan märkäruokaa, jotta varis pärjää seuraavaan päivään.

Maanantaina paikalle saadaan henkilönostin, ja Karo onnistuu pyydystämään variksen haaviin.

Tarkastuksen jälkeen varis lensi itse vapauteen.

Kun tamperelainen Karo Hult, 37, ryhtyi vapaaehtoisena auttamaan luonnonvaraisia eläimiä, hän ajatteli maksavansa ihmiskunnan velkaa luonnolle.

Tuhansien kilometrien ajaminen autolla ei luonnonystävää ilahduta, mutta ainakin hän tekee sen eläinten vuoksi.

Kaikki alkoi siitä, kun Facebookin Eläinten pelastusrinki -ryhmässä ilmoitettiin loukkaantuneesta joutsenesta Nokialla.

Karolla oli aikaa ja auto käytössään, joten hän ajoi paikalle.

Linnun käsittelyyn hän sai ohjeita puhelimitse kokeneelta luonnonvaraisten eläinten hoitajalta.

Pian Karosta tuli Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESU ry:n kuski. Tai taksi, kuten yhdistyksessä eläimiä kuljettavia vapaaehtoisia kutsutaan.

”Taksina” voi toimia myös kävellen, pyöräillen tai julkisia käyttäen.

Ihmisten huoli luonnonvaraisten eläinten voinnista näkyy eläinsuojeluyhdistyksen vapaaehtoisten kiireenä. Pelkästään Pirkanmaalla voi keskikesällä eläinten poikima-aikana tulla reilusti yli 300 puhelua kuukaudessa.

Kaikkien eläinten luokse ei ole tarvetta lähteä, jos eläimen löytäjää pystytään neuvomaan riittävästi puhelimitse.

Aktiivisia vapaaehtoisia on kuitenkin liian vähän. Luonnonvaraisten eläinten hyväksi tehtävä työ on ennalta-arvaamatonta, epäsäännöllistä ja sitovaa.

Pelastustehtäviä tulee kaikkina vuorokaudenaikoina ja tilapäishoidossa olevat eläimet voivat tarvita hoitoa ja ruokintaa tunnin välein.

Karon työnkuva laajeni nopeasti. Hän on toiminut Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen koordinaattorin apukätenä ja ottanut kotiinsa hätämajoitukseen eläimiä, jotka ovat vaatineet tarkkailua ennen lopullista päätöstä niiden kohtalosta.

Välillä en jaksaisi, mutta kun eläin tarvii apua, menen kuitenkin.

Kaupunki on luonnonvaraisille eläimille vaarallinen paikka. Tyypillisimmin tulee ilmoituksia linnuista, oravista ja rusakoista.

Eläimen löytäjän on tärkeää soittaa aina ensin paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen neuvontaan ennen kuin ryhtyy omatoimisesti auttamaan.

Esimerkiksi suloiseen rusakonpoikaseen ei pidä koskea, sillä emo hylkää helposti ihmiseltä tuoksuvan pennun.

Karo on oppinut eläinten käsittelyä kokemuksen kautta. Aluksi hän sai apua puhelimitse SEY Suomen eläinsuojelun luonnoneläimiin perehtyneiltä eläinsuojeluneuvojilta. Myös käynnit kunnan eläinlääkärillä ovat olleet opettavaisia.

Eläin pyritään aina vapauttamaan omaan elinympäristöönsä. Joskus sitä ennen tarvitaan tarkkailua, hoitoa tai eläinlääkärin konsultointia.

Tämän punatulkun nielusta tulee verta.

Karo on oppinut arvioimaan, milloin paras ratkaisu eläimelle on päästää se tuskistaan.

Nopeaa eutanasiaa varten Karon autosta löytyy aina vasara.

Eutanasian on aina oltava perusteltu ratkaisu.

Jos luonnonvaraisen eläimen tilanne huolestuttaa sinua tai jos vapaaehtoistyö luonnonvaraisten eläinten hyväksi kiinnostaa, ota yhteyttä Suomen eläinsuojeluyhdistykseen tai paikallisiin eläinsuojeluyhdistyksiin.

Eläimen vapauttaminen takaisin luontoon on paras kiitos työstä.

― Karo Hult

Tämä artikkeli on osa vapaaehtoistyötä käsittelevää sisältökokonaisuutta ja se liittyy Yle Areenassa vuonna 2023 julkaistavaan dokumentaariseen sarjaan, jonka keskiössä on eläimiin kohdistuva vapaaehtoistoiminta.