Hyppää pääsisältöön

Lapset

Rajaa huone verhoilla, huonekaluilla tai lasiseinällä - näillä vinkeillä luot lapselle oman tilan vaikka huonetta ei ole

Nainen esittelee toiselle naiselle tapettirullan kuviota.
Kuvateksti Sisustusarkkitehdit Tuulia Soipio ja Maiju Koskinen auttavat koululaisia sisustushaasteissa Galaxin uudessa sarjassa.
Kuva: Galaxi / Yle

Lasten tilojen sisustussuunnittelussa on tärkeää, että lapsi saa vaikuttaa ja osallistua päätöksentekoon. Vanhempi voi ottaa ohjaavan roolin ja olla mukana ideoimassa.

Sisustusarkkitehdit Maiju Koskinen ja Tuulia Soipio ovat tottuneet ratkaisemaan perheiden sisustushaasteita erilaisissa elämäntilanteissa. Koostimme heidän neuvoistaan 6+1 vinkkiä, jotka helpottavat arkea etenkin pienissä neliöissä.

1. Anna lapsen oman persoonan näkyä sisustuksessa

Koskinen ja Soipio korostavat, että lapsen on tärkeää tuntea tila omaksi paikakseen, jossa hän saa päättää mitä tavaroita on esillä. Lapsi voi ilmentää persoonaansa laittamalla esiin omat suosikkilelut, esineet, fanijulisteet ja vaikka harrastusvälineet.

– Seinille voi myös ripustaa lapsen tekemän taidenäyttelyn, joka vaihtuu aina ajoittain, vinkkaa Soipio.

Galaxi makeover -sarjassa toteutettiin muodonmuutos viiden koululaisen huoneisiin. Galaxista tutut Emma ja Aaron luotsaavat jaksoja yhdessä sisustussuunnittelijoiden kanssa. Lisää vinkkejä koululaisten huoneisiin löydät Yle Areenasta. Sarjan toisessa jaksossa Essin huone saa seinille uutta väriä ja veljiltä kierrätetyt huonekalut saavat uuden ilmeen. - Toista Yle Areenassa

2. Voit muuttaa tilan ilmettä väreillä ja tekstiileillä

Koskinen muistuttaa, ettei lastenhuoneessa aina tarvita räikeän värisiä huonekaluja tai leikkisiä tapettikuoseja. Seiniä voi maalata tai tapetoida vaikka vain yhden, jotta ilmettä on helpompi muuttaa lapsen kasvaessa.

– Lasta kannattaa rohkaista tekemään omia päätöksiä. Vaikka muilla olisi pinkiksi maalatut huoneet, niin lapsi saa tehdä sinisen, tai toisin päin, jatkaa Soipio.

Myös värikkäillä tekstiileillä, kuten päiväpeitolla ja sisustustyynyillä voi muokata sisustusta helposti lapsen mieleiseksi.

– Usein teemme sisustusvalintoja niin, että lapselle on esivalittu hänen toiveisiinsa sopiva valikoima. Näistä lapsi saa päättää mieleisensä, mutta aikuinenkin on tyytyväinen lopputulokseen, sanoo Koskinen.

Verhon raosta näkyy kun poikalapsi leikkii pikkuautoilla.
Kuvateksti Eri ikäisten sisarusten jaetussa huoneessa leikkitilan voi rajata vaikka verhoilla.
Kuva: Galaxi / Yle

3. Jaa ja rajaa tiloja kekseliäästi

Tilojen yhteiskäyttöä on mahdollista toteuttaa monin erilaisin ratkaisuin. Koskinen kertoo, että tällä hetkellä huoneita rajataan paljon lasiseinillä.

Sisarusten yhteishuoneessa voi rajata tilan osiin myös väreillä – näin molempien tila ilmentää asukkaansa identiteettiä. Paljon voi tehdä tilaa jakavilla elementeillä, säilytyskalusteilla ja verhoilla.

– Pienissä tiloissa tehdään monenlaisia parviratkaisuja, mutta yhtä hyvin sänky voi olla myös korotettu, jolloin sen alle voi rakentaa säilytysratkaisuja, sanoo Soipio.

LUE MYÖS: Oman tilan hallinnan tunne on lapselle tärkeämpää kuin neliöiden määrä, sanoo psykologi

4. Vaihda tarvittaessa huoneita perheenjäsenten kesken

Pienissä neliöissä huoneita ja tiloja voi vaihtaa tarpeen mukaan, jopa säännöllisesti. Koskinen kertoo esimerkin perheestä, jossa lapsia oli kolme, mutta makuuhuoneita heidän käyttöönsä vain kaksi.

– Lapset olivat kaikki poikia ja päätyivät vaihtamaan huoneita tietyin väliajoin niin, että yksi sai aina kerrallaan käyttöönsä oman huoneen, sanoo Koskinen.

Myös aikuinen voi vaihtaa huonetta, tai antaa omansa ajoittain lasten käyttöön. Tällöin apuna voi toimia esimerkiksi vuodesohva tai esimerkiksi kaapista esiinvedettävä sänky.

– Huoneiden vaihtaminen voi toimia esimerkisi uusioperheissä, joissa lapset vaihtavat viikoittain kotia, mutta välttämättä ei ole kahta isoa asuntoa käytössä, jatkaa Soipio.

Nainen ja kaksi poikaa valitsevat erivärisiä kankaita.
Kuvateksti Lapsen huoneen sisustustarpeet muuttuvat lapsen kasvaessa. Sisustusarkkitehti Tuulia Soipio ja Galaxin Aaron auttavat Akua valitsemaan materiaaleja omaan peliteemaiseen huoneeseen.
Kuva: Galaxi / Yle

5. Muista muunneltavuus ja satsaa ajattomiin kalusteisiin

Koskisen ja Soipion mukaan isommissa kalustevalinnoissa kannattaa huomioida muunneltavuus ja ajattomuus. Kun kalusteet ovat väreiltään ja tyyliltään neutraaleja, niitä voi helposti yhdistellä muihin kalusteisiin ja siirrellä toisiin huoneisiin, kun kodin sisustustarpeet muuttuvat lasten kasvaessa.

– Isoissa hankinnoissa kannattaa panostaa laatuun. Oma suosikkini ovat täyspuiset vintage-kalusteet, joita saattaa löytää edullisesti kirpputoreilta, sanoo Koskinen.

6. Kierrätä ja käytä asioita uudessa tarkoituksessa

Edullisia sisustusratkaisuja Soipio ja Koskinen kehottavat etsimään mm. somekirpputoreilta. Vanhoihin kalusteisiin voi vaihtaa esimerkiksi uudet vetimet tai istuinpäälliset, mikä muuttaa niiden ilmettä yllättävänkin paljon. Kotoakin voi löytyä kalusteita, joita voi kierrättää toisissa huoneissa.

– Jokaiselta löytyy kotoa myös pikkusäilytykseen sopivia lasipurkkeja, esimerkiksi kynäpurkeiksi. Vanhoista verhoista voi tehdä uusia tyynynpäällisiä ja spraymaalilla voi maalata helposti naulakoita, sanoo Soipio.

Vinkkejä koululaisen oman huoneen sisustuselementtien tuunaamiseen löytyy myös Emman DIY-studio -sarjasta, jossa hyödynnetään askarteluihin kierrätysmateriaaleja. - Toista Yle Areenassa

Bonusvinkki: Tunnista ensin millainen sisustaja itse olet

Koskinen ja Soipio vinkkaavat, että vanhempien olisi hyvä tunnistaa, millaisia sisustajia he itse ovat. Etukäteen on hyvä miettiä, kannattaako remontoida kerralla enemmän ja millaista apua mahdollisesti tarvitsee. Vai onko itse niin innokas sisustaja ja osaava remontoija, että voi tehdä muutoksia vähitellen ja useammin.