Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Tuo vaihtelua arkiruokiin kahdella yksinkertaisella vegetaarisella pastakastikkeella, joissa maistuvat uudet makuyhdistelmät

Tuo vaihtelua arkiruokiin kahdella yksinkertaisella vegetaarisella pastakastikkeella, joissa maistuvat uudet makuyhdistelmät - Toista Yle Areenassa

Täyteläinen mustakaalipasta, johon uppoaa kilo kasviksia, ja vegetaarinen carbonara juuripersiljasta ja purjosta. Tässä kaksi haastajaa arjen peruspastoille.

Ruokakirjailija Tara Junker rakastaa yksinkertaisia pastaruokia. Näiden pastojen pohjaksi hän valitsee kasviksia, joista hän pitää kovasti ja joita ei käytetä kovin usein. Hänestä meidän pitäisi oppia italialaisilta kolme asiaa: suolaamaan keitinvesi kunnolla, lisäämään keitinvettä kastikkeeseen ja sekoittamaan pasta kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua.

Hymyilevä nainen keittiössä
Kuvateksti Ruokakirjailija Tara Junker rakastaa yksinkertaisia pastaruokia.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Carbonara juuripersiljasta ja purjosta

Määrä: 2 annosta

Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 10 min

Ainekset

  • 1 purjo

  • 200 g juuripersiljaa tai palsternakkaa

  • 200 g herkkusieniä

  • 3 valkosipulinkynttä

  • öljyä paistamiseen

  • suolaa

  • 3 munankeltuaista

  • ½ dl kaurakermaa

  • 1 dl (50 g) raastettua parmesaania + lisää tarjoiluun

  • ½ tl chilihiutaleita

  • mustapippuria

  • 300 g pastaa (esim. tagliatellea)

Ohjeet

1. Pese purjo ja leikkaa se viipaleiksi. Pese juuripersiljat ja leikkaa ne pieniksi paloiksi. Pilko herkkusienet. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet.

2. Kuumenna öljyä paistinpannulla. Lisää purjoviipaleet, juuripersilja- ja herkkusienipalat sekä ½ tl suolaa. Paista, kunnes kasvikset kypsiä mutta vielä napakoita. Sekoita joukkoon valkosipuliraaste ja paista vielä muutama minuutti.

3. Yhdistä munankeltuaiset, kaurakerma ja parmesaaniraaste kulhossa. Mausta chilihiutaleilla, suolalla ja mustapippurilla.

4. Keitä pasta hyvin suolatussa vedessä mutta anna sen kiehua muutama minuutti vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa, pasta tulee olla al dente. Kaada 1–2 dl keitinvedestä pannulle, sekoita joukkoon pasta ja munaseos ja anna pastan kypsyä pannulla noin 2 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt.

5. Tarjoa pasta parmesaaniraasteen ja chilihiutaleiden kanssa.

Annos pasta carbonaraa
Kuvateksti Carbonara juuripersiljasta ja purjosta.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Täyteläinen mustakaalipasta

Määrä: 2 annosta

Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 10 min

Ainekset

  • 1 l vettä

  • 2 sipulia

  • 4 valkosipulinkynttä

  • 1 kyssäkaali

  • 200 g mustakaalia

  • 200 g pakasteherneitä

  • ½ sitruunan mehu

  • suolaa

  • 350 g pastaa

  • 30 g voita

  • 1 ½ dl raastettua parmesaania

  • öljyä paistamiseen

  • (1 burrata)

  • mustapippuria

Ohjeet

1. Kaada vesi paistinpannulle. Ellei sinulla ole riittävän isoa paistinpannua, voit lisätä osan vedestä myöhemmin. Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet ja leikkaa sipuli lohkoiksi. Leikkaa kyssäkaali pieniksi paloiksi. Keitä sipulilohkoja, valkosipulinkynsiä ja kyssäkaalipaloja paistinpannulla noin 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmeitä.

2. Leikkaa mustakaali varsineen paloiksi. Kun kyssäkaali on hieman pehmennyt, sekoita joukkoon mustakaalipalat, herneet ja sitruunamehu ja anna hautua noin 7 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet. Mausta suolalla. Sitruunamehu auttaa säilyttämään kastikkeen vihreän värin.

3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan.

4. Sekoita joukkoon voi ja parmesaaniraaste. Kun juusto on sulanut, sekoita kastike tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa enemmän voita tai suolaa.

5. Kaada kastike takaisin pannulle ja sekoita joukkoon pasta. Tarjoa pasta burratan ja vastajauhetun mustapippurin kanssa, jos haluat ateriasta juhlavamman.

Annos kermaista mustakaalipastaa
Kuvateksti Täyteläisestä mustakaalipastasta tulee juhlavaa burratan kanssa.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Taran pastavinkit

  • Suolaa keitinvesi niin, että se maistuu merivedeltä. Tara käyttää 500:aa grammaa pastaa kohti 1,5 ruokalusikallista suolaa.

  • Valmiin kastikkeen voit suolata lorauksella keitinvettä. Tärkkelyspitoinen vesi antaa kastikkeelle rakennetta ja tekee pastasta kiiltävämpää.

  • Sekoita aina pasta kastikkeen joukkoon ennen tarjoilua. Näin pastasta tulee täyteläisempää.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä