Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Peter Ustinov tekee Oscar-roolityön Jules Dassinin menestyskomediassa, jossa rosvojoukko havittelee sulttaanien aarteita

Kolme miestä talon katolla: Peter Ustinov valmistautuu laskemaan alas vaijeria pitkin, hänen takanaan Maximilian Schell pitelee jalokivikoristeista tikaria, kauempana taustalla näkyy kolmas mies.

Menestysfilmi Topkapi vetoaa Istanbulin eksotiikalla ja huikean mutkikkaalla ryöstöjuonella, jossa ohjaaja yrittää ylittää Rififissä asettamansa aiemman ennätyksen.

Jules Dassin (1911–2008) oli elokuvan maailmankansalaisia. Hän aloitti ohjaajauransa kotimaassaan Yhdysvalloissa ja teki toisen maailmansodan jälkeen hienot rikoselokuvat Raakaa voimaa, Alaston kaupunki ja Varkaitten markkinat. Mutta Dassin oli 1930-luvulla kuulunut lyhyen aikaa kommunistipuolueeseen, ja tämän tultua julki 1950-luvulla hän joutui siirtymään ulkomaille. Hän teki lisää mainioita rikoselokuvia Englannissa (Suurkaupungin yö) ja Ranskassa (Rififi), kunnes kotiutui lopulta Kreikkaan, missä hän omisti lopun uransa vaimonsa Melina Mercourin elokuville, kuten Ei koskaan sunnuntaisin.

Dassinin suurimpia hittejä oli veijarikomedia Topkapi (1964), joka perustui Eric Amblerin romaaniin. Se oli 1960-luvun suuria yleisömenestyksiä, joka vetosi katsojiin Istanbulin eksotiikalla ja juonikkaalla ryöstöjaksollaan. Dassin oli jo Rififissä rakentanut pitkän, jännittävän ja monimutkaisen ryöstökohtauksen, jota on sitten monta kertaa yritetty imitoida ja ylittää. Topkapissa Dassin yrittää tätä itse tarjoten aiheesta kepeäsydämisemmän mutta vieläkin mutkikkaamman version.

Topkapin palatsi on Istanbulissa sijaitseva kuuluisa museo, jonne on koottu osmanien valtakunnan satumaisen loistokkaita aarteita. Topkapiksi kutsutaan myös näistä ehkä kaikkein arvokkainta, jalokivin koristeltua tikaria. Elokuvassa kansainvälinen varasjoukkio ottaa tuon tikarin kohteekseen ja alkaa laatia monimutkaista ryöstösuunnitelmaa. Tämän joukkion puuhiin sotkeutuu sivullinen jymäytettävä Arthur Simpson ensin tietämättään ja sitten poliisien värväämänä.

Simpsonin osaan Dassin halusi Peter Sellersin, joka kuitenkin kieltäytyi roolista. Hänen tilalleen tuli Peter Ustinov, joka sai sitten roolityöstään Oscar-palkinnon. Muissa pääosissa nähdään Melina Mercourin ohella joukko ajan taitavia luonnenäyttelijöitä: Maximilian Schell, Robert Morley, Jess Hahn ja Akim Tamiroff, sekä ohjaajan oma poika, tuleva ranskalaisten suosikkilaulaja Joe Dassin.

Topkapi Teemalla perjantaina 14.10.2022 klo 21.00. Areenassa viikon ajan