Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

Mikko Töyssyn Elämän Biisi on Juha Vainio -klassikko - taustalla tarina sekä ystävyydestä että Vesa-Matti Loirista

Mikko Töyssy esittelee jalkapallojoukkueensa valokuvaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Mikä kappale lohdutti nuorta oopperalaulajaa? Kuka toi mukanaan bossa novaa? Elämäni Biisiä pelattiin suorassa lähetyksessä jälleen viime lauantaina.

Elämäni Biisin kauden kahdeksannessa suorassa lähetyksessä tarjoiltiin jälleen laaja biisi- ja tarinakattaus hyvässä seurassa.

Katja Ståhlin johdolla omia tärkeitä kappaleitaan paljastivat koreografi-ohjaaja Reija Wäre, laulaja Waltteri Torikka, muotiasiantuntija ja LUT-yliopiston työelämäprofessori Sami Sykkö, painonnostaja Anni Vuohijoki ja näyttelijä Mikko Töyssy.

Mikko Töyssy, Anni Vuohijoki, Katja Ståhl, Reija Wäre, Waltteri Torikka ja Sami Sykkö Elämäni Biisi -ohjelmassa..
Kuvateksti Mikko Töyssy, Anni Vuohijoki, Katja Ståhl, Reija Wäre, Waltteri Torikka & Sami Sykkö
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Jaksossa kuultiin kappaleita niin kotimaasta kuin kauempaakin. Tällä kertaa vieraiden lauluja tulkitsivat Elämäni Biisin omat tähtiartistit Diandra, Arja Saijonmaa, Kasmir ja Jore Marjaranta.

Sami Sykön kappale paljastui ylistyslauluksi saksan kielelle

Kierroksen ensimmäisenä kappaleena kuultiin saksalaisen Nenan kappale 99 Luftballons, jonka vaikuttavasta tulkinnasta vastasi Diandra.

Diandra - 99 Luftballons - Toista Yle Areenassa


Kappaleen toi mukanaan Sami Sykkö, jolle kappale toimii pohjimmiltaan ylistyslauluna saksan kielelle.

Kappaleeseen liittynyt tarina sai lähtölaukauksensa Sykön lukiotaipaleen alkupuolelta. Nuori Sykkö haki opiskelemaan Kallion lukioon, jonka haastattelutilaisuudessa udeltiin nuorukaisen saksan kielen taidoista. Samalla Sykköä varoiteltiin siitä, että lukion saksanopettaja on erittäin vaativa.

Sami Sykkö kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Sami Sykkö
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Varoitukset osoittautuivat faktoiksi. Välittömästi lukioon päästyään Sykkö ymmärsi , että saksan tunneilla kuri oli kovaa ja silloin vastattiin, kun kysyttiin.

Sykön lukiotaival ei alkanut mairittelevasti, ainakaan saksan osalta: ensimmäiseen kokeen arvosanaksi kirjattiin 4+, seuraavan 4½ ja kurssin kokonaisarvosanaksi 5.

Opettaja päätti kuitenkin antaa Sykölle mahdollisuuden, ja tarjosi paikkaa alkeiskurssilta, jossa kieltä opiskeltiin opettajan omalla tekniikalla.

Diandra laulaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Diandra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Tekniikka toimi, ja saksan kieli ujuttautui jopa Sykön uniin asti. Nousujohteisia olivat myös arvosanat: ensimmäisestä kokeesta arvosanaksi kirjattiin 8, seuraavasta 9 ja koko lukioura huipentui saksan kielen laudaturiin.

- Saksan kieli on avannut mulle tosi paljon mahdollisuuksia elämässä, Sykkö totesi tarinansa päätteeksi.

Mikko Töyssy toi mukanaan Juha Vainion tuotantoa

Mikko Töyssyn valitsi elämänsä biisiksi vanhan Juha Vainio -klassikon Vanhojapoikia viiksekkäitä, jonka suorassa lähetyksessä tulkitsi Jore Marjaranta.

Jore Marjaranta - Vanhojapoikia viiksekkäitä - Toista Yle Areenassa

Kappale on ollut Töyssylle tavalla tai toisella aina tuttu. Erityisen kovaa laulu kolahti nuoreen Töyssyyn 2000-luvun alussa, jolloin Vesa-Matti Loiri levytti siitä oman versionsa.

Mikko Töyssy kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa, Anni Vuohijoki kuuntelee vieressä.
Kuvateksti Mikko Töyssy & Anni Vuohijoki
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Vasta Loirin version myötä Töyssy pysähtyi kappaleen sanojen äärelle, ja tajusi Nestori Miikkulaisen tarinan traagisuuden.

Kappaleen henki on kulkenut jo pitkään myös Töyssyn ystäväporukan matkassa. Töyssy on osa ryhmää, jolla on ollut tapana matkata kerran vuodessa Kuopioon pelaamaan jalkapalloa. Paikalliseen turnaukseen joukkue on osallistunut nimellä Nestori Miikkulainen ja Norpat.

Kyseinen kaveriporukka kokoontuu yhä edelleen. Enää keskiössä ei tosin ole jalkapallo, vaan aivan muut aktiviteetit.

Tarinansa yhteydessä Töyssy kertoi myös anekdootin Vanhojapoika viiksekkäitä -kappaletta versioineesta Vesa-Matti Loirista.

Jore Marjaranta, JP Leppäluoto ja Arja Saijonmaa laulavat Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti JP Leppäluoto, Arja Saijonmaa & Jore Marjaranta
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Ollessaan vuonna 2020 vieraana Puoli seitsemän -ohjelmassa, Töyssyltä kysyttiin, kuka kuuluisuus olisi sellainen jonka hän haluaisi tavata. Töyssy löysi vastauksen nopeasti: Vesa-Matti Loiri.

Mahdollisuus keskustelulle ilmaantuikin yllättävän nopeasti. Seuraavana päivänä Töyssyn puhelin soi, soittaja oli Vesa-Matti Loiri.

Puhelu sijoittui ajallisesti korona-ajan alkuun, joten kaksikko päätti lykätä varsinaista tapaamistaan tuonnemaksi. Pölyn laskeuduttua oli tarkoitus tavata Helsingissä, legendaarisessa Kosmoksessa.

Vuodet kuluivat, tapaaminen lykkääntyi aina yhä pidemmälle ja pidemmälle. Lopulta asian kanssa arkaillut Töyssy kuitenkin ryhdistäytyi tämän vuoden heinäkuussa ja lähetti Loirille viestin.

- Hän ei ikinä vastannut siihen viestiin. Kaikki tietävät miksi, Töyssy totesi.

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voivat tänäkin syksynä liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kotipelin pistetiliä voi kerryttää vielä kahden jakson ajan. Kauden päätteeksi yksi onnekas saa itselleen pääpalkinnon, joka sisältää Elämäni Biisi -teemaisen elämysmatkan Tampereelle. Pelaajien kesken arvotaan myös pääsylippuja suoriin lähetyksiin Tampereelle.

Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisiä pelataan seuraavan kerran lauantaina 22. lokakuuta jolloin suoran lähetyksen vieraiksi saapuvat muun muassa Susanne Päivärinta ja Sixten Korkman.

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.

Häitä, hautajaisia ja saksalaisia ilmapalloja - Toista Yle Areenassa