Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Markus Kajo: Kenkkuilevat eläimet

Markus Kajo estradilla edessään mikrofoni.
Kuva: Harri Mäenpää/ Studio Korento

Kunnioitusta herättävistä ponnisteluistani huolimatta en ole vieläkään täysin vakuuttunut kaikkien asioiden mielekkyydestä.

Juuri nyt pitäisi kovasti säästää energiaa, ja luontoa, ja välttää kaikkea ylimääräistä sontaa, niin energiakriisin, kuin ilmastonmuutoksenkin tautta.

Näin meille toitotetaan, ja aika hyvin olemmekin asiasta toitotetut.

Mutta säästääkö luonto!

Ajatellaan ensin kunnon eläimiä. Kunnon eläimet (kuten kissa, koira, lehmä, hevonen, jänis, orava jne.) liikkuvat järkevästi.

Kuten ihminen, ne kulkevat usein eteenpäin, joskus hiukan taaksepäin (mikä onkin kömpelöä ja paljon energiaa vievää), ja kaartavat etuvasemmalle tai -oikealle.

Silleen kuuluu eläinten mennä! Ja ihmisten.

Se on energiatehokas liikkumistapa, ja näyttääkin luontevalta. Sitä suosikaa!

Mutta entä sitten vaikka sellainen joku ihme rantarapu, jolla on pallosilmät varren päässä. Hoo! Se ei menekään eteen- eikä taaksepäin, vaan sivuttain. Kuin ärsyttääkseen minua ja teitä!

Ajatelkaa jos teidän pitäisi mennä vaikka Porista Kokkolaan sivuttain kävellen. Mikä vaiva, mikä enegianhukka! Mutta ajatteleeko rapu sitä. Nauraa ilmastonmuutokselle se, pilkkanauraa sille, että energiaa mukaa säästää pitäisi. Ja ihan kiusalla kävelee sivuttain.

Eikä ole sivuttainkävelemis-rapu luonnon ainoa energianhukka!

Pieni energianhukkaaja on vasta se, vaikka rapuja ja sen sukulaisia (vedessä luuraavia artropodeja) onkin maapallolla tiämmä 1.0 Gt C eli yhtä hiiligigatonnia vastaava määrä. (Sillä piirtäisi älyttömän määrän huonoja hiilipiirustuksia vaikka naisen kropasta tai hevosen päästä.)

Normaaleja maatilan eläimiä (lehmät, porsaat, lampaat, kanat ja karja) on vain pahainen kymmenesosa (= 0,1 Gt C) rapujen ja niiden sukulaisten määrästä! Joko älyätte miten paljon energiaa tuhlautuu jonninjoutavien rapujen sivuttain kipittelyyn!

Mutta sitten. Bakteereja (joita on vaikka räässä) ja yksisouluisia turhia juttuja on 81 kertaa enemmän kuin sitä rapujen ja muiden sivuttaiskipittäjäpirujen biomassaa. Ja 810 kertaa enemmän kuin karjaa!

Siis jonninjoutavaa räkää elätellään planeetalla 810 kertaa enemmän kuin lehmiä ja muita, ja silti jotkut nipottaa lehmistä. (Ja nuihin bakteereihin ei vielä edes lukeudu virukset, viruksia on kaksi kertaa enemmän kuin karjaa.)

Mitä vasten tuhlataan tuolla tavalla energiaa! Joutaisi nukettaa tai muuten hävittää jonninjoutavat bakteerit, DDT:llä vaikka.

Mutta kaikkein isoin tilanviejä planeetalla on kasvit. Niitä on 450 hiiligigatonnin verran.

Tietenkin kasveja hiukan tarvitaan, että hevoset ja lehmät voivat syödä, ja pitää olla tomaatteja jne, ja kasvit kai tuottaa happea ja hävittää hiilidioksidia.

Mutta ei varmaankaan tuota happea kaikki kasvit! Ja mihin tarvitaan esmes nokkosia. Ilkeitä piruja!

Samoin on vaikka mitä ukonputkia ja monia piikkisiä paholaisia.

Niitä joutaisi pois, että voisi olla enemmän mansikoita, ja etenkin punaisia karviaisia.

Lopuksi, maapallolla elää 200 miljoonaa hyönteistä jokaista ihmistä kohden. Eli vaikka kuinka ahkerasti läiskii itikoita ja kärpäsiä hengiltä, niin urakka on valtava.

Esim. eilen sain tapetuksi sisältä kaksi kärpästä. Ei tunnu se määrä miltään, henkilökohtaisten tilastohyönteisteni 200 miljoonaan kokonaismäärään verrattuna!

Kyllä pitäisi valtion auttaa tavallista alhaista kansaa ilmaston ja maapallon muuttamiseksi paremmaksi kaikim puolin. Ainakin hyönteis-kiro-asiassa tukitarve on huutava.

Toivoo:

Nimim.

“Yksi monten puolesta”.