Hyppää pääsisältöön

Flinkkilä & Kellomäki

Väärin eletty elämä – Leo Stranius ja Ossi Nyman tietävät, miltä tuntuu, kun oma elämäntapa saa toiset suuttumaan

Vuodelta 2022
Toimitusjohtaja, tietokirjailija Leo Stranius ja kirjailija Ossi Nyman istuvat Flinkkilä&Kellomäki -ohjelman studiossa Tampereella.
Kuvateksti Toimitusjohtaja, tietokirjailija Leo Stranius ja kirjailija Ossi Nyman Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman vieraina. Kumpikin haluaa elää merkityksellistä elämää omalla tavallaan.
Kuva: Harri Hinkka, Yle

Kirjailija Ossi Nyman vältteli pitkään töitä tarkoituksella ja kertoi sen avoimesti. Toimitusjohtaja Leo Stranius tähtää tehokkuuteen aikatauluttamalla arkensa. Kumpikin on saanut raivokasta palautetta valinnoistaan.

Kun kirjailija Ossi Nyman viisi vuotta sitten julkaisi esikoisromaaninsa Röyhkeys, syntyi välitön vastareaktio. Kirjan päähenkilö halusi vain kirjoittaa, ja nosti siksi työmarkkinatukea ja vältteli töitä. Ossi kertoi haastatteluissa avoimesti, että kirja kertoi osin hänen omasta elämästään. Häntä nimiteltiin siaksi ja yhteiskunnan elätiksi.

Moni olisi voinut pahoittaa mielensä rajuista kommenteista, mutta 20 vuotta työttömänä olleesta Ossista reaktio tuntui hienolta. Hän oli pitkään tuntenut olevansa täysin näkymätön ja merkityksetön ihminen.

– Tuntui, ettei minua edes ole olemassa. Ja sitten sain edes jonkinlaisen reaktion, ja vieläpä taiteen kautta. Se oli hieno juttu, vaikka reaktio olikin alkuun pelkkää vihaa.

Kirjan päähenkilö oli onnellinen työttömänä, ja onnellinen työtön oli Ossikin.

– Mutta vaatii hirveästi, että ei välitä muiden odotuksista, elää pienesti ja tyytyy vähään.

Saako työtön olla onnellinen? - Toista Yle Areenassa

Pitääkö aina olla tehokas?

Toimitusjohtaja ja tietokirjailija Leo Straniuksen Tehokkuuden taika – Näin voit elää enemmän ilmestyi alkuvuonna. Kirja käsitteli ajanhallintaa ja itsensä johtamista. Myös se herätti paljon närää. Leo kertoi kirjassa aikatauluttavansa kaiken puolen tunnin tarkkuudella perhe-elämästä ja työstä lähtien. Äänikirjatkin hän kuuntelee nopeutetusti, ja hampaita pestessä voi treenata pohjelihaksia.

Somessa ilkuttiin miehen elämäntavalle ja kyseltiin, täytyykö kaikki kellottaa. Eikö Leo lepää koskaan, ja voisiko edes joskus vain olla jouten? Leo miettii, että mukana oli tahallista väärinymmärrystä ja pikkunokkelaa naureskelua. Kyseltiin, että kyykätäänkö sitten vessassakin käydessä ja sitä rataa.

Leo ymmärtää tehokkuusajatteluun kohdistuvan vastenmielisyyden, mutta huomauttaa, ettei se suinkaan ollut kirjan pointti.

– Halusin kirjassa sanoa, että kun on tämmöinen etuoikeutettu tilanne, jossa saa tehdä merkityksellisiä asioita, niin sitä etuoikeutta kannattaa käyttää ratkaistakseen tämän ajan isoimpia kysymyksiä.

Tehokkuuden taika -kirjan ilmestymisen aikaan lehdissä oli kirjoitettu yritysjohtajista, jotka ihannoivat valtavia työmääriä ja viittaavat kintaalla lomille. Leo yhdistettiin heihin, vaikka ihan väärin perustein.

Leo varaa kalenteriinsa aikaa aina myös palautumiselle ja levolle eikä suinkaan ihannoi työnarkomaniaa, päinvastoin.

– Työmääräni lisääntyessä halusin ottaa tilanteen haltuun. Tiesin, että haitallista kuormittavaa stressiä ei niinkään aiheuta se, onko paljon vai vähän asioita tehtävänä, vaan se, onko kokemus siitä, että asiat ovat hallussa.

Kirjailija Ossi Nyman lähikuvassa Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman studiossa Tampereella.
Kuvateksti Ossi Nymanin ihannemaailmassa jokainen voisi itse päättää mitä tekee työkseen. Neljättä romaaniaan kirjoittava Ossi on nykyään tyytyväinen koti-isä ja kirjailija.
Kuva: Harri Hinkka, Yle

Onko kaikki työ tärkeää?

Ossi Nyman ei Röyhkeyttä kirjoittaessaan hyväksynyt ajatusta, että työtä kuin työtä tulisi ottaa vastaan ainoastaan siksi, että joku työ on oltava. Eikä hän hyväksy sitä edelleenkään.

– Kyllä ihmisten täytyy saada itse päättää, mitä tekevät työkseen. Ei se, että joku hampurilaisravintolaketju ei saa tarpeeksi työntekijöitä kerro siitä, että ihmiset ovat laiskoja, vaan siitä, että ravintoloita on ihan liikaa. Jos ihmiset kieltäytyvät tämmösestä työstä, ei se johda mihinkään pahaan, sanoo Ossi.

Leokin miettii, että jokainen ihminen on niin arvokas, että on ansainnut hyvän, merkityksellisen elämän yhteiskunnan osana.

– Perustulo olisi ehkä vastaus tähän. Silloin tukiviidakko ja ihmisten nöyryyttäminen saataisiin vähenemään merkittävästi.

Ossin mielestä olisi järkevää panostaa resursseja nimenomaan sellaisten työttömien auttamiseen, jotka todella haluavat työllistyä.

– Ne, jotka haluavat tehdä jotain muuta tai olla tekemättä mitään, jätettäisiin rauhaan ilman syyllistämistä tai patistamista sellaiseen, mitä he eivät halua tehdä.

Ekologisen elämäntavan pioneeri Leo Stranius toteaa, että nyt olisi olennaisinta suunnata voimavaroja kaikkein tärkeimpien tavoitteiden saavuttamiseen.

– Maailma on aika vakavasti rikki. Me elämme keskellä ilmastokriisiä ja luontokatoa, kulutamme luonnonvaroja ihan sietämättömän paljon.

Leon mukaan kaikki kyvykkyys, osaaminen ja resurssit pitäisi valjastaa näiden elintärkeiden kysymysten ratkaisemiseen.

– Silloin, kun teen työtä, olen ennen kaikkea tämän planeetan palveluksessa.

Toimitusjohtaja, tietokirjailija Leo Stranius lähikuvassa Flinkkilä & Kellomäki -ohjelman studiossa Tampereella.
Kuvateksti Leo Stranius ei elä sitku-elämää. Hän suunnittelee aikataulunsa tarkasti, jotta voi keskittää osaamisensa ilmastokriisin ja luontokadon kaltaisten elintärkeiden kysymysten ratkaisemiseen.
Kuva: Harri Hinkka, Yle

Millaista on hyvä elämä?

Kuohunta kommenttikentissä ei paina Ossia eikä Leoa. Mielipiteitä saa olla. Parhaimmillaan niistä syntyy muutosvoimaa. Oleellista molemmille on elää merkityksellistä elämää.

Ossin arki koostuu tällä hetkellä kirjoittamisesta ja lasten hoidosta. Ensi vuonna lapset aloittavat päiväkodissa, ja isälle jää enemmän aikaa kirjoittamiseen. Neljättä romaaniaan valmisteleva kirjailija ei ole enää vuosiin elänyt työttömyyskorvauksilla. Tällä hetkellä hän kirjoittaa apurahan turvin ja kokee tekevänsä juuri niitä asioita, joita haluaakin.

– Se on mahtavaa. Olen iloinen, että pääsen taas täysipäiväiseksi työntekijäksi.

Leolla on tapana mittailla elämänlaatua pohtimalla kuolemaa. Hän ei halua elää sitku-elämää, jossa siirretään tavoitteita ja toiveita aina jonnekin kauemmas. Hän miettii säännöllisesti, onko elämä oikealla mallilla siinäkin tapauksessa, että tämä olisi hänen viimeinen vuotensa.

– Nyt minulla on menossa sata onnen päivää -kokeilu, jossa ajattelen, että on menossa elämäni viimeiset sata päivää. Mietin joka päivä olenko tekemässä sitä mitä sellaisessa tilanteessa tekisin. Toivottavasti saan elää kaikki ne sata päivää.

Flinkkilä & Kellomäki Yle TV1 lauantaina 22.10. kello 17.10 ja sunnuntaina 23.10. kello 9.10 sekä Yle Areena. #flinkkiläkellomäki