Hyppää pääsisältöön

UMK23

UMK23-finaali järjestetään Turun Logomossa 25. helmikuuta – Kilpailussa valitaan Suomen euroviisuedustaja

UMK-palkinto ja lava taustalla.
Kuva: © Miikka Varila/Yle

Suomen suurin musiikkishow on koko illan tapahtuma. Kilpailuun tuli tänä vuonna 363 hakemusta, joista raati valitsi seitsemän finalistia.

Uuden musiikin kilpailun finaali ja siihen liittyvä yleisötapahtuma järjestetään jälleen Turun Logomossa 25.2.2023. Kilpailussa on seitsemän finalistia.

UMK-finaali on viime vuosina kasvanut koko illan showksi. Helmikuussa ilta Logomossa alkaa etkoilla klo 19 ja päättyy jatkobileissä vasta klo 04. TV-show’ssa nähdään seitsemän UMK-kilpailuesitystä avaus- ja väliaikanumeroineen. Tutustu tapahtuman ohjelmaan ja esiintyjiin.

Tänä vuonna UMK:n voitti The Rasmus kappaleellaan Jezebel. Voitto vei The Rasmuksen edustamaan Suomea Euroviisuissa Italian Torinossa. The Rasmus sijoittui sijalle 21, kun voiton vei Ukrainan The Kalush Orchestra. UMK:n historiassa parhaalle viisusijalle on yltänyt Blind Channel, joka sijoittui kuudenneksi vuonna 2021.

UMK23-finalistit julkistetaan tammikuussa

Vuoden 2023 kilpailuun lähetettiin yhteensä 363 kappaletta, joten kiinnostus UMK:n uuteen kauteen näkyi jo hakuvaiheessa.

UMK23-finalistit julkaistaan tammikuun 11. päivä 2023. Finalistien valinta oli tuomaristolle haastavaa tänäkin vuonna ja odotukset ovat taas korkealla, kertoo UMK-raadin puheenjohtaja ja YleX:n musiikkipäällikkö Tapio Hakanen. Seitsemän finalistin joukossa on niin kaikkien tuntemia artisteja kuin uusiakin kykyjä.

— Mukana on muun muassa UMK-historian hienoin tanssibiisi järjettömän kovalla uudella laulajalla, todella tunnetun artistin seksiä tihkuva biisi, pysäyttävän hieno balladi yhdeltä Suomen merkittävimmistä vientitoivoista, nousukiidossa ja suuressa suosiossa olevia bändejä sekä UMK-historian kovin räppibängeri, hän paljastaa.

UMK:sta on tullut yhä kiinnostavampi kilpailu myös musiikkiteollisuuden näkökulmasta. Viime kauden kaikki UMK-biisit nousivat Suomen Spotifyn Top 50 -listalle ja niitä on kuunneltu tähän mennessä yhteensä yli 31 miljoonaa kertaa. BESSin Ram pam pam on ollut radiossa vuoden soitetuin biisi. Youtubessa UMK22-sisältöjä on katsottu yli 6,5 miljoonaa kertaa ja moni video nousi trendaavien joukkoon heti julkaisunsa jälkeen. UMK kiinnostaa myös ulkomailla: yli kolmannes Youtube-katselusta tuli Suomen ulkopuolelta.

UMK23-finaalin voittaja edustaa Suomea Liverpoolin Euroviisuissa ensi toukokuussa. Vuoden 2023 Euroviisuja ei voida järjestää Ukrainassa, koska kilpailijoiden turvallisuutta ei voida taata sotaa käyvässä maassa. Iso-Britannia on valittu järjestämään kilpailut Ukrainan puolesta, ja Euroviisujen finaali on Liverpoolissa 13. toukokuuta 2023.

Lisää tietoa UMK-kilpailusta, tapahtumasta ja lipunmyynnistä löytyy sivuilta yle.fi/umk.