Hyppää pääsisältöön

Kuusi kuvaa

Tataari-isovanhemmilta peritty raha-ja säästöinto poiki Jasmin Hamidille uran sijoittajana ja somevaikuttajana

Päivitetty 19.01.2023 11:31.
Hamid kuvailee itseään näyttelijäksi, joka tekee tällä hetkellä työkseen sosiaalista mediaa, puhujakeikkoja ja podcastia muun muassa toisen somevaikuttajan Natalia Salmelan kanssa.

Jasmin Hamid puhuu työkseen omasta intohimostaan – rahasta ja taloudenhallinnasta.

Kuuntele Kuusi kuvaa Jasmin Hamid -ohjelma Yle Areenasta

Jasmin Hamid puhuu työkseen omasta intohimostaan – rahasta ja taloudenhallinnasta –, sillä kipinä säästämiseen syttyi jo pienenä. Säästeliään elämäntavan Hamid peri isovanhemmiltaan, jotka joutuivat jättämään kotinsa Viipurissa ja aloittamaan alusta Suomessa. tällä hetkellä hän tekee työkseen sosiaalista mediaa, puhujakeikkoja ja podcastia muun muassa toisen somevaikuttajan Natalia Salmelan kanssa.

– Raha- ja säästöinto on tullut sieltä lapsuudesta. Mun vanhemmat on aina ollut tosi säästeliäitä ja itseasiassa isovanhemmat myös. Jos ajattelee, että on tämä evakkoonlähtötausta, niin se ainoa tapa rakentaa sitä uutta elämää, on käydä töissä ja elää säästeliäästi, toistaa tämä ja pikku hiljaa kartuttaa sitä varallisuutta, jotta voi ostaa kodin ja niin pois päin, Hamid summaa.

Isovanhemmilta periytyi jälkikasvulle myös kieli, jota kaksikielinen Hamid opettaa vuorostaan lapsilleen. Hän puhuu molemmille johdonmukaisesti tataaria, mutta kaksivuotias tytär ei osaa vielä puhua ja vanhempi poika ymmärtää kaiken, mutta vastaa äidilleen suomeksi.

– Hän on tosiaan neljä, ja olen edennyt pehmeällä tavalla. Puhun hänelle tataaria ja toivon, että joku päivä hän alkaisi puhua sitä takaisin. Se ei ole tapahtunut, niin alkaa vähän usko loppua sen suhteen. Täytyisi varmaan googlailla jotain asiantuntijan neuvoja. Kun tämä on niin pieni kieli, sehän tässä on se taakka, Hamid sanoo.

Ahdistavat opiskelijavuodet saivat epäilemään uravalintaa

Kun Jasmin Hamid valmistui Teatterikorkeakoulusta, ala ei tuntunutkaan heti omalta, vaikka kädessä oli tuoreet teatteritaiteen maisterin paperit. Esiintymistä pienestä

saakka rakastanut Hamid debytoi 15-vuotiaana Ylellä Iines-nuortenohjelman juontajana ja kymmenen vuotta myöhemmin Salattujen elämien Katariina Mäkelänä.

– Koko ajan piti heittäytyä, antaa itsestään paljon ja olla jotenkin vereslihalla. Se oli rankkaa. Itseasiassa valmistujaispäivänä en tiennyt, mitä haluan tehdä, mutta en hakenut mitään näyttelijän töitä. Se oli onni, että sinä syksynä oli kuntavaalit ja löysin politiikasta polun, mitä lähteä tekemään, Hamid muistelee.

– Puoli vuotta valmistumisesta tuli soitto Salkkareista, että tulisitko koekuvauksiin. Menin sinne ja sainkin sieltä duunin. Onneksi pääsin nopeasti ammattiin ja hyvin nopeasti huomasin, että itseasiassa tämähän on tosi kiva duuni, ja että työnteko on erilaista kuin se taideopiskelijuus.

Parasta on tavallinen arki

Hamid kuvailee itseään näyttelijäksi, joka tekee tällä hetkellä podcasteja, sosiaalista mediaa ja puhujakeikkoja. Podcasteissaan hän puhuu rahan lisäksi urasta ja lapsistaan, ja kertoo aina haaveilleensa omasta perheestä. Lasten vauvavuodet ovat takana päin, ja työn sekä perhe-elämän yhdistäminen onnistuu nykyisin sujuvammin, sillä molemmat ovat päiväkodissa.

– Nyt kun lapset on varhaiskasvatuksen piirissä, niin pystyy erottamaan sen työajan selkeämmin. Voi päivällä toteuttaa niitä töihin liittyviä intohimoja, jolloin sitten illalla on tietenkin paljon relampi niiden kanssa, kun ei koko ajan jyskytä takaraivossa, että vitsi pitää vielä se juttu tehdä, Hamid huokaisee.

Aiemmin työelämä määritteli urakeskeisen Hamidin onnen, mutta nykyisin sen määrittelee oma perhe, joka tasoittaa vastaan tulevia onnistumisia ja vastoinkäymisiä. Hän paljastaa olevansa kotihiiri, joka tykkää viettää aikaa kotona perheen kanssa ja tehdä ihan tavallisia asioita.

– Lapset tuo, silloinkin kun ne on ärsyttäviä, semmoisen ison onnellisuuden kuplan tai kehyksen siihen elämään. Jos mietin aikaa ennen lapsia, olen aina ollut tosi työkeskeinen ja edelleen pidän uraa tosi tärkeänä asiana itselleni. Mutta huomaan, että aiemmin se työelämä ja sen onnistumiset määritteli tosi paljon sitä mun onnea.

– Parasta on tavallinen arki, hän tiivistää.

Teksti: Katri Lehmussaari

Kuusi kuvaa sijoittaja, näyttelijä, suomentataari Jasmin Hamidin elämästä

42:52