Hyppää pääsisältöön

Elämäni Biisi

I Love Paris kuljettaa Helena Rannan takaisin 1960-luvulle – katso Diandran tunnelmallinen tulkinta!

Diandra laulaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Diandra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Millainen on aivotutkijan elämän biisi? Kuka rakastui Pariisiin? Elämäni Biisin kauden semifinaalilähetyksessä nautittiin musiikista ja tarinoista hyvässä seurassa.

Elämäni Biisin kauden yhdeksässä jaksossa jännitettiin kotipelin semifinaalikierrosta ja kuultiin koskettavia tarinoita illan vieraiden elämästä.

Jaksossa Katja Ståhlin vieraina nähtiin toimittaja Susanne Päivärinta, ekonomisti Sixten Korkman, oikeushammaslääkäri Helena Ranta, aivotutkija-psykologi Mona Moisala ja muusikko-kirjailija Tommi Liimatta.

Tommi Liimatta, Mona Moisala, Katja Ståhl, Susanne Päivärinta, Sixten Korkman ja Helena Ranta Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Tommi Liimatta, Mona Moisala, Katja Ståhl, Susanne Päivärinta, Sixten Korkman & Helena Ranta
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Illan aikana kuultiin kappaleita aina 1920-luvulta 2000-luvun alkuun, ja suoraa lähetystä tähdittivät Elämäni Biisi -artistit Diandra, Irina, Tero Vesterinen ja Kasmir.

Aivotutkija loi itselleen uuden identiteetin

Funk-tunnelmiin katsojat johdatteli Elämäni Biisi -orkesterin upeaääninen taustalaulaja Jepa Lambert, joka sai tulkittavakseen Mona Moisalan valitseman kappaleen Superstition.

Jepa Lambert - Superstition - Toista Yle Areenassa

Stevie Wonder -hitin taakse kätkeytynyt tarina sijoittuu Moisalan vaihto-oppilasvuoteen Australiassa, jossa hän opiskeli parikymppisenä neurotieteitä.

Matkatessaan kohti Australiaa, Moisala teki kutkuttavan havainnon: kohdemaassa hän ei tuntisi ketään, eikä kukaan tuntisi häntä. Eteen avautui siis mahdollisuus luoda itsensä uudestaan, ja olla kuka tahansa.

Moisala päätti suhtautua vaihtovuoteensa ihmiskokeena, jonka tärkein tutkimuskysymys käsitteli sitä, voiko ihminen vain päättää olevansa erilainen uudessa ympäristössä.

Viikkojen kuluessa Moisalalle valkeni, että vastaus tutkimuskysymykseen oli myönteinen.

Mona Moisala kertoo tarinaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Mona Moisala
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

- Musta kuoriutui aika villi ja huoleton versio itsestäni. Jos ihmiset kysyivät esimerkiksi että mistä olen kotoisin, sanoin että Guadalupelta, Moisala kertoi.

Uusi versio Moisalasta päätyi matkan aikana monenlaisiin tilanteisiin – lähinnä sellaisiin, joihin vanha versio hänestä ei olisi ikinä ajautunut. Esimerkkinä Moisala kertoi tilanteesta, jolloin hän päätyi rahapulan siivittämänä tarjoilijaksi strippiklubille.

Itse kappale liittyy hetkeen australialaisessa karaokebaarissa. Laulaessaan uusien ystäviensä kanssa Superstition-kappaletta, Moisala tajusi ihmiskokeen onnistuneen: hän oli luonut täysin tyhjästä omannäköisen, rohkean ja hauskan elämän.

- Nyt mä olen taas tällainen tylsä ja järkevä varhaiskeski-ikäinen perheenäiti, mutta edelleen silloin tällöin pystyn kanavoimaan sitä guadalupelais-Monaa ja tekemään rohkeita valintoja elämässäni, Moisala päätti tarinansa.

Helena Ranta rakastui ranskan kieleen

Pelikierroksen viimeisen kappaleen myötä Diandra johdatteli katsojat musiikkimatkalle Pariisiin.

Diandra - I Love Paris - Toista Yle Areenassa

I Love Paris -kappaleen toi mukanaan Helena Ranta, jolle kyseinen kappale kertoo ennen kaikkea kesästä 1969.

1960-luvulla Ranta aloitti opinnot Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Opiskelu oli tiukasti kurssimuotoista, ja akateeminen vapaus oli pelkkä kaukainen unelma.

Kesällä 1969 Ranta päätti lähteä Strasbourgiin toteuttamaan haavettaan, joka siinä vaiheessa tarkoitti ranskan kielen opintoja. Ruotsi ja saksa nuorelta Rannalta jo taittuivat, mutta ranska ei ollut vielä koskaan opintopolulle mahtunut.

Kieltä opiskeltiin porukalla kuukauden ajan. Kurssi huipentui päiväretkeen Pariisiin, jonne Ranta ajoi sekä itsensä että ystävänsä saksalaisella vuokra-Kleinbussilla.

Sixten Korkman ja Helena Ranta kuuntelevat esitystä Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Helena Ranta
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Kielikurssin opit pääsivät Pariisissa välittömästi käyttöön, kun Ranta joutu vakuuttelemaan paikallista poliisia siitä, miksi Kleinbus piti parkkeerata sakkopaikalle.

Kyseisenä kesänä opittiin siis paljon sekä kielestä että elämästä.

- Mitä se elämän oppiminen oli, se jääköön tämän keskustelun ulkopuolelle, Ranta totesi hymyillen.

Diandra laulaa Elämäni Biisi -ohjelmassa.
Kuvateksti Diandra
Kuva: Atte Mäläskä / Yle

Jakson aikana kuultiin myös monia muita koskettavia tarinoita ja hienoja esityksiä. Illan vierailevana tähtilaulajana nähtiin Iris Vainionpää, joka tulkitsi yhdessä Tero Vesterisen kanssa kappaleen Vielä kerran kaikki muuttuu.

Tero Vesterinen & Iris Vainionpää - Vielä kerran kaikki muuttuu - Toista Yle Areenassa

Pelaa mukana Elämäni Biisissä!

Elämäni Biisiä voivat tänäkin syksynä liittyä pelaamaan myös kotikatsojat, yle-sovelluksesta löytyvän kotipelin kautta.

Kauden päätteeksi yksi onnekas saa itselleen pääpalkinnon, joka sisältää Elämäni Biisi -teemaisen elämysmatkan Tampereelle. Pelaajien kesken arvotaan myös pääsylippuja suoriin lähetyksiin Tampereelle.

Myös oman tulosrivinsä sosiaalisessa mediassa tunnisteella #elämänibiisi jakaneet osallistuvat viikoittain yleisölippujen arvontaan.

Peli löytyy maksuttomasta Yle-sovelluksesta – lataa täältä kännykkääsi sopiva sovellusversio. Jos sinulla on jo Yle-sovellus asennettuna puhelimeesi, varmista että se on päivitetty uusimpaan versioon.

Elämäni Biisin kauden viimeinen suora lähetys nähdään ensi lauantaina 29. lokakuuta, jolloin suoran lähetyksen vieraiksi saapuvat muun muassa Eveliina Heinäluoma ja Hector.

Elämäni Biisi lauantaisin kello 21:00, uusintana sunnuntaisin sekä milloin vain Yle Areenassa.

Puukko-Mackie Pariisissa - Toista Yle Areenassa