Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Jalkapallon MM-kisat alkavat marraskuussa – Ylen asiantuntijatiimissä futiksen huiput Markku Kanervasta Marianne Miettiseen

Päivitetty 11.11.2022 14:49.
Ylen jalkapallon MM-kisojen tiimi vuonna 2022.
Kuvateksti Erkka V. Lehtola, Marianne Miettinen, Sami Laine, Markku Kanerva, Matti Härkönen, Antti Pohja, Riku Salminen.
Kuva: Jukka Lintinen

Kuukauden mittainen kisarupeama näkyy kattavasti Ylen kanavilla ja kaikissa digipalveluissa.

Yksi maailman seuratuimmista urheilutapahtumista potkaistaan käyntiin avausottelulla Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa sunnuntaina 20.11. klo 18.00, kun turnauksen järjestäjämaa Qatar kohtaa Ecuadorin. MM-kisatapahtumia ja uutisia voi seurata joka päivä Yle TV2:ssa, Yle Areenassa, Ylen verkkosivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Ylen MM-studiosta kuullaan tiukimmat analyysit ennen ja jälkeen otteluiden. Lisäksi Ylen tiimi toimittaa katsojille kisojen mielenkiintoisimmat henkilötarinat ja tärkeimmät puheenaiheet kentiltä ja niiden reunoilta.

”Ylen tarjonta on jälleen kerran nostettu uudelle tasolle arvokisoihin. Loistava jalkapallotiimimme tekee TV-lähetyksiä noin 150 tuntia ja Ylen digipalveluista löytyy kisojen kaikki merkittävä sisältö, kuten lähetykset, uutiset, videot, kilpailut ja mahdollisuus osallistua lähetyksiin. Tällä kertaa kaikki ottelut ovat nähtävissä myös 4K-laadulla”, kertoo jalkapallon MM-kisojen päätuottaja Antti Ennekari.

Ylen joukkueessa tuttuja kasvoja ja futiksen kärkiasiantuntijoita

Yle tekee MM-kisat Suomesta eikä lähetä paikalle lainkaan urheilun selostajia, asiantuntijoita tai toimittajia. Sen sijaan Ylen ulkomaantoimittaja Sampo Vaarakallio ja Svenska Ylen toimittaja Sebastian Backman lähtevät Qatariin raportoimaan maan yhteiskunnallisesta tilanteesta.

”Käsittelemme journalistisesti tapahtumat ja ilmiöt niin kentällä kuin kentän ulkopuolella. Jalkapallon ystävät voivat nauttia pelistä ja sen analysoinnista, mutta uutisoimme myös turnauksen varjopuolista ja puheenaiheista kaikissa välineissämme. Erityisesti kisojen alussa tuomme kontekstia poikkeuksellisiin kisoihin, esimerkiksi ulkomaantoimittajan raporteilla paikan päältä sekä studiokeskusteluilla”, sanoo Yle Urheilun päällikkö Joose Palonen.

Kisastudion juontajina toimivat suomalaisten tuntemat kasvot Riku Salminen, Sami Laine, Antti-Jussi Sipilä, Manu Myllyaho ja Milla Madetoja. Lisäksi studiossa kotikatsomoiden seurana on kisojen aikana kirkas joukko asiantuntijoita futiksen huipulta. Heihin lukeutuvat mm. Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva, Antti Pohja, Erkka V. Lehtola, Heidi Pihlaja sekä Marianne Miettinen.

”Minulla on ilo ja kunnia päästä kommentoimaan ja analysoimaan MM-otteluita Ylen tiimiläisten kanssa. Toivon ja uskon, että saamme välitettyä katsojille kuningaslajin hienouksia ja yksityiskohtia peleistä, joukkueista ja pelaajista omien kokemustemme, näkemystemme ja persooniemme kautta. Brasilian voitettua maailmanmestaruuden vuonna 1970 minusta tuli fani, ja toivon, että he vievät kuudennen mestaruuden”, kertoo Huuhkajien päävalmentaja ja Ylen asiantuntijana toimiva Kanerva.

Suomeksi kisoja selostavat Matti Härkönen, Simo Leinonen, Velja Engström, Toni Saukkola, Tero Kainulainen, Mikko Aaltonen. Ruotsinkielisinä selostajina toimivat Christian Vuojärvi, Christoffer Herberts ja Sebastian Backman, Kristian Karlsson, Mattias Simonsen ja Mats Ahlnäs.

Tarjolla 4K-katselukokemus ja kattavat digisisällöt

MM-jalkapallo näkyy laajasti Ylen digipalveluissa. Kisojen suorat lähetykset ovat nähtävissä Yle Areenassa, Yle-sovelluksessa ja Yle Urheilun nettisivuilla.

Futsifaneja hemmotellaan entistä paremmalla katselukokemuksella, kun Yle Areenassa on tarjolla otteluista tactical cam -kuvakulma sekä valikoiduista otteluista 4k-lähetys.

Ylen digipalveluissa nähtävissä on klipit kaikkien otteluiden maaleista ja puhuttavimmista tilanteista. Hetki hetkeltä -seuranta kokoaa MM-kisojen puheenaiheet Yle Urheilun nettisivuilla ja Yle-sovelluksessa.

Kisojen aikana yleisö voi osallistua suosittuun Futistietäjä-veikkaukseen ja kisailla kavereiden kanssa luomalla kimpan. Tuttuun tapaan Futistietäjän kautta voi osallistua myös Avausmaaliveikkaukseen. Parhaille tietäjille on luvassa tuotepalkintoja.

Yle näyttää kanavillaan suorana 42 ottelua

Yle näyttää turnauksen 64:stä ottelusta kanavillaan suorana yhteensä 42 ottelua. Tähän lukeutuu 31 alkusarjan peliä, kuusi neljännesvälieräottelua, kolme puolivälieräottelua, toinen välierä sekä sunnuntaina 18.12. MM-finaali. Yhteensä MM-kisoja nähdään Ylen kanavilla noin 150 tuntia.

Kaikki ottelut ovat katsottavissa jälkikäteen sekä Ylen että MTV:n palveluissa. Myös MTV:n suorana näyttämät ottelut tulevat katsottaviksi Yle Areenaan puolilta öin ottelupäivänä.

Lisäksi Ylen studiolähetyksissä ja verkossa nähdään kaikista otteluista huippuhetkiä sekä pidempiä koosteita.

Muutokset pudotuspelien lähetysaikoihin ovat mahdollisia pudotuspelikaavion selvittyä.

Päivitetty 11.11. 14.49: Tarkennettu 4K-tarjontaa. 4K on tarjolla vain osassa suomenkielisistä otteluista.

Sisältö muilla kielillä