Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Yleisö äänesti suosikkinsa – joulukalenteriäänestyksen voittaja on Joulupukin aikapaja!

Päivitetty 28.11.2022 12:12.
Joulupukin Aikapaja, tv-joulukalenteri 2009
Kuvateksti Joulupukin aikapaja keräsi eniten ääniä.
Kuva: Merja Hannikainen

Joulukalenteriäänestyksessä oli tänä vuonna ehdolla viisi upeaa joulukalenterisarjaa, joista yleisö äänesti suosikkinsa. Voittajaksi valikoitui Joulupukin aikapaja yli 26 000 äänen voimin.

Vuoden 2022 joulukalenteriäänestyksessä annettiin yhteensä 53993 ääntä. Kiitämme suuresti aktiivisuuttanne!

Kilpailun voittaja oli tänä vuonna selkeä: Joulupukin aikapaja vuodelta 2009. Joulupukin aikajapa keräsi saaliikseen 26 804 ääntä.
Voiton myötä Joulupukin aikapaja on nähtävissä kokonaisuudessaan Areenassa 1. joulukuuta alkaen. Antoisia katseluhetkiä!

Äänestysehdokkaat olivat voittajan lisäksi Olga P. Postisen joulukalenteri vuodelta 1987 (2.sija), Huiman hyvä joulu! vuodelta 2017 (4. sija), Rille Ripakodan neuvontatoimisto vuodelta 2005 (5. sija) ja Karvakuonojen jouluakkuna vuodelta 1997 (3. Sija).

Äänestysehdokkaat paljastettiin tässä artikkelissa ja Elävän arkiston sosiaalisen median kanavissa yksi kerrallaan 9.11.-13.11. Katso tarkemmat ohjelmaesittelyt alta.

Viikolla 45 yleisön oli mahdollista osallistua arvontaan veikkaamalla joulukalenteriehdokkaita artikkelin kommenttikenttään. Saimme yli 50 kommenttia, kiitos niistä!

Arvomme vastaajien kesken tiistaina 29. marraskuuta Rakastetuimmat joulukalenterit DVD-boksin. Voittajaan ollaan yhteydessä henkilökohtaisesti.

Ehdokas 1: Olga P. Postisen joulukalenteri (1987)

Olga P. Postinen on Vaapukkalan ahkera ja ansioitunut postimestari. Olgan sydämen asia on saada posti perille ajoissa ja joulukuu on erityisen kiireistä aikaa. Hänen mottonsa on ”läpi sateen, tuulten ja nietosten”.

Vaapukkalassa järjestetään itsenäisyyspäivänä torijuhlat. Kuka valitaan juhlavuoden kunniakansalaiseksi? Entä saako myös Olga itse joulukortin?

Olga P. Postisen joulukalenteri on TV1 Lasten ja nuorten toimituksen tuotanto vuodelta 1987. Rooleissa mm. Ritva Valkama, Seela Sella, Erkki Saarela ja Vesa Vierikko.

Erkki Saarela (Viki Pyry) ja Ritva Valkama (Olga P. Postinen) juttelevat.
Kuva: Seppo Sarkkinen / Yle

Ehdokas 2: Huiman hyvä joulu! (2019)
Joulukalenteri Huiman hyvä joulu! saa alkunsa, kun keksijätonttu Pasipekka pohtii kuumeisesti tulevan joulun hittilahjaa. Keksiminen on kuitenkin kadonnut!

Pasipekka ei huomaakaan, kun hänen poikansa Kaino Juhana löytää uusia ystäviä. Huima Hurja ja Serkku Shh solmivat Kaino Juhanan kanssa ystävyyssopimuksen ja kolmikko päättää lähteä ottamaan selvää Joulupukin salaisesta kirjasta.

Selviäisikö sieltä, kuinka monta lahjaa kukakin saa? Etsintäretki muuttuu pian seikkailuksi, jossa lapset joutuvat pohtimaan mikä on oikein ja mikä väärin.

Pääosissa Pertti Koivula, Hannes Mikkelsson, Hanna Raiskinmäki, Emilia Sinisalo, Erkki Teittinen ja Minna Kivelä. Tarinan on käsikirjoittanut Kati Kaartinen.

Huiman hyvä joulu -lastenohjelman hahmot lumisessa metsässä. Hahmot katsovat kameraan.
Kuva: Jorma Lehti / Yle

Ehdokas 3: Joulupukin aikapaja (2009)

Tonttu Löytönen saa vastuulleen huolehtia Korvatunturin Aikapajasta. Löytösen tulee avata kalenteriluukut oikeina päivinä, suorittaa jouluvalmistelut ja pitää huolta Joulupukin aikatauluista.

Tehtävä ei ole helppo nakki huoletonta elämää viettäneelle tontulle. Oman mausteensa tähän joulusoppaan antavat kateellinen Viisari-tonttu, vanhuudenhöperö Käki ja Juha-Pekan mahdoton lahjatoive.

Pääosissa: Markus Petsalo, Jani Koskinen, Aimo Räsänen ja Markku Söderström. Käsikirjoitus: Mervi Pynnönen. Ohjaus: Jyrki Laaksonen. Yle Lastenohjelmat (2009)

Joulupukin Aikapaja, tv-joulukalenteri 2009
Kuva: Merja Hannikainen

Ehdokas 4: Rille Ripakodan neuvontatoimisto (2005)

Tonttu Rille Ripakodalla on ratkaisu kaikkiin jouluaiheisiin pulmiin. Kun Neuvonantotoimiston puhelin soi taukoamatta ja askareita on enemmän kuin Rillellä partaa, on kuitenkin hankittava apua.

Apulaiseksi pestataan orava Noksu Noropää, jolloin toimistolla alkaa hälinä. Perinteisen joulupuuhan lisäksi pitäisi säveltää uusi joululaulu ja opettaa eräskin orava lukemaan.

Pääosissa: Anna Pitkämäki ja Jarkko Tiainen. Käsikirjoitus: Mari Mörö. Ohjaus: Anu Tuomi-Nikula. Yle Lapset ja nuoret (2005).

Rille Ripakodan neuvontatoimisto, tv-joulukalenteri (2005)
Kuva: Harri Hinkka

Ehdokas 5: Karvakuonojen jouluakkuna (1997)

Karvakuonojen jouluakkuna on Ransun, Eno-Elmerin ja Rikun lämminhenkinen joulukalenteri, jossa ystävykset koristelevat 24 jouluakkunaa kaupunkiin.

Akkunoiden nikkaroinnin lomassa Eno-Elmeri tuttuun tapaan kertoo arvoituksia ja tarinoita, Riku on nälkäinen ja Ransua naurattaa. Toki myös kirjoitetaan joulupukille, järjestetään pikkujoulut ja lauletaan perinteisiä joululauluja.

Pääosissa: Pertti Nättilä, Pekka Salo, Matti Viironen. Ohjaus: Olli Löytönen. Käsikirjoitus: Arto Seppälä. TV2 Lastenohjelmat (1997).

Karvakuonot Riku, Eno-Elmeri ja  Ransu sekä joulukoristeita.
Kuva: Arja Lento / Yle

Mikä nostalginen joulukalenterisarja on sinun suosikkisi? Äänestä!

Otsikkokuvan kuvaajatiedot ylhäältä vasemmalta alkaen: Seppo Sarkkinen, Merja Hannikainen, Harri Hinkka, Jorma Lehti ja Arja Lento.

Keskustelu