Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Pikkurikollinen joutuu pulaan Pasolinin esikoiselokuvassa – Pummi on kuvaus rikastuvasta Italiasta ja laitakaupungin köyhyydestä

Vuodelta 2022
Kukkamekkoinen vaalea nainen ja mustapaitainen mies rientävät käsi kädessä aukealla ruohokentällä, kaukana taustalla kaupungin kerrostaloja. Kuva Pasolinin elokuvasta Pummi.

Tulonlähteensä menettänyt sutenööri kiertää Rooman esikaupunkeja etsien rahaa ja sympatiaa Kino Klassikon elokuvassa, joka aloitti Pasolinin hurjan mutta lyhyeksi jääneen uran.

Pummi (Accattone) käynnisti vuonna 1961 italialaisen Pier Paolo Pasolinin (1922–1975) häikäisevän ja kiistellyn ohjaajauran, joka päättyi vain neljätoista vuotta myöhemmin hänen yhtä lailla kiisteltyyn murhaansa. Pummi on esikoiselokuvaksi sekä hämmästyttävän valmis että uusia uria aukova mestariteos.

Elokuvan päähenkilö on itsesäälissä rypevä pikkurikollinen Vittorio, joka menettää ainoan tulonlähteensä, kun hänen parittamansa prostituoitu joutuu pahoinpidellyksi ja vankilaan. Vittorio lähtee kiertämään köyhiä esikaupunkialueita etsien sympatiaa ja toimeentuloa ensin lapsensa äidiltä ja sitten sattumalta kohtaamansa naiivin ja hyveellisen Stellan luota.

Pummi kuvaa Rooman köyhälistön rikollisia alaluokkia – parittajia, prostituoituja ja varkaita – jotka elävät kurjissa ja vaatimattomissa oloissa käyttäytyen usein sen mukaisesti. Näiden marginaalisten ihmisten vastapainoiksi asetetaan varakkaampien luokkien ja korkeakulttuurin ilmentymiä, kuten uskonnollisia symboleja, virallisen Italian kuvia ja Bachin musiikkia.

Vaikka Pasolinin elokuvatyyli on raaka ja brutaali, ja hänen ihmisnäkemyksensä synkkä, löytyy kuvista ja henkilöistä myös yllättävää inhimillisyyttä, kauneutta ja runollisuutta.

Pummi perustuu kahteen Pasolinin 1950-luvulla kirjoittamaan romaaniin ja kokemuksiin ajalta, jolloin hän vuosikymmenen alussa oli työttömänä asunut äitinsä luona Rooman köyhälistön esikaupungeissa. Paikallisten amatöörinäyttelijöiden ja oikeiden miljöiden käyttö lisäävät todellisuuden tuntua.

Pummi kyseenalaisti sodanjälkeisen Italian talouskasvun ja turisti-imagon, ja myös sen uskonnolliset ainekset herättivät suuttumusta. Uusfasistinen ryhmittymä mellakoi elokuvan ensi-illassa, ja eräs paikallinen poliitikko jopa haastoi Pasolinin oikeuteen – yksi elokuvan rikollishahmoista oli saanut hänen nimensä. Pasolinin skandaalinhakuisessa elämässä ja elokuvatuotannossa tämä oli kuitenkin pientä.

Elokuvan sydämessä Anton Monti, Johannes Holopainen ja Kalle Kinnunen

Mies (näyttelijä Johannes Holopainen) istuu tuolilla karussa huoneessa, ikkuna selkänsä takana, ja puhuttelee kiihtyneen näköisenä jotakuta kameran takana.
Kuvateksti Johannes Holopainen
Kuva: Moskito TV

Pasolini itse oli kotoisin Pohjois-Italiasta ja hänelle Rooma oli vieras ympäristö, sanoo Elokuvan sydämessä -keskustelussa kirjailija Anton Monti. "Hän kuvaa roomalaisuutta ulkopuolisen silmin ja löytää siitä myös jonkintyyppistä eksoottisuutta."

Elokuvan syntyaika, 1950–60-luku oli vaihetta, jolloin Italiassa oli meneillään valtava talouskasvu. "Se on se aika, jolloin Italiasta tuli kulutusyhteiskunta", Monti sanoo. "Tämä menestyminen ei kylläkään näy tässä elokuvassa, ja sillä tavalla elokuva on kiinnostava."

Näyttelijä Johannes Holopaisen mielestä elokuvassa näkyy Pasolinin ohjaustyyli, joka tuo välähdyksenomaisesti roolihenkilöistä esiin asioita, joita näyttelijä itsekään ei ehkä tiedosta.

"Vaikka tarina on fiktiivinen, se on tehty todellisuuden aineksista."

Katso koko keskustelu!

Enemmän elokuvasta: Pummi - Toista Yle Areenassa