Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Uskonpuhdistuksen päivän radiokirkossa 6.11. lauletaan Lutheria ja Lennonia

Päivitetty 02.11.2022 17:39.
Lahden Gospelkuoro
Kuvateksti Lahden Gospelkuoroa johtaa Marjaana Turunen
Kuva: Kirkon viestintä/Elina Vaittinen

Marjaana Turusen johtama Lahden Gospelkuoro ravistelee käsitystä siitä, mikä musiikkityyli sopii kirkkoon - ja tekee tämän perustellusti.

Reformaation päivän gospeljumalanpalvelus Salpausselän seurakunnasta

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Lahden Salpausselän seurakunnan kanttori, ”GospelMaMa” Marjaana Turunen johtaa yli 20-vuotiasta Lahden Gospelkuoroa, joka on menestynyt mm. Talent-kisassa. Sunnuntaina 6.11. kuullaan klo 10 suorassa radiojumalanpalveluksessa lauluja, joita kaikki eivät välttämättä valitsisi jumalanpalvelukseen, kuten Lennonin ja McCartneyn Help. Miksi tällaisia kappaleita?

- Reformaation päivänä haluan tuoda kaikille satunnaisillekin messukuulijoille lohtua ja toivoa nykypäivän tutulla musiikillisella kielellä ja ajassa kiinni olevilla sanoituksilla. Laulujen merkitykset syvenevät ja saavat uusia ulottuvuuksia ristin alla, Marjaana Turunen kuvaa.

Monet vakiokävijät odottavat jumalanpalvelukselta usein perinteistä, urkusäestyksellistä veisuuta. Turunen tahtoo kuitenkin tavoittaa musiikilla eri-ikäisiä, erilaisia ihmisiä ja kohdata myös niitä kuulijoita, joita klassinen kirkkomusiikki ei välttämättä puhuttele.

- Tällaista reformaatiota kirkkomme kaipaa 2020-luvulla, jotta milleniaalitkin löytävät seurakunnan sylin, Turunen toteaa.

Lutherin kysymykset yhä ajankohtaisia

Salpausselän seurakunnan toteuttama radiojumalanpalvelus lähetetään poikkeuksellisesti Jalkarannan seurakuntakodista, koska Salpausselän kirkko ei tällä hetkellä ole käytössä. Liturgina messussa toimii pastori Marja Lainio-Nurminen ja saarnaajana vs. kirkkoherra Kaija Jyrkkä. Tekstinlukijana toimii Matti Turunen.

Vs. kirkkoherra Jyrkkä pohtii saarnassaan perustuksen tärkeyttä.

- Hurskas munkki Martti Luther etsi aikoinaan rauhaa sielulleen kysellen: Kelpaanko minä Jumalalle? Riitänkö minä? Maailman ja elämän reunalla jokaista meitä pelottaa ja mieleen nousee samoja kysymyksiä kuin aikoinaan Martilla, Kaija Jyrkkä toteaa.

Lutherin löytö voi auttaa myös tämän päivän etsijää.

- Kun jalat osuvat pohjaan, tietää että syvemmälle ei enää voi mennä. Perustus on jo laskettu, ja se on Jeesus Kristus. Muuta perustusta ei kukaan voi laskea.

Virsiä ja Cohenia

Lahden Gospelkuoron laulusolisteina musisoivat Maria Byman ja Rayssa Monroy. Muut muusikot ovat Matti Hussi, piano, Miikka Kallio, urut, Antti Akkanen, basso sekä Lari Hermanni Lius, rummut.

Jumalanpalveluksessa lauletaan virret 902:2,4; 908:1,2; 170:3,4. Lahden Gospelkuoro ja bändi musisoivat mm. John Lennonin säveltämän ja Paul McCartneyn sanoittaman kappaleen Help.

Radiojumalanpalvelus Lahden Salpausselän seurakunnasta su 6.11. klo 10, Yle Radio 1 ja Areena.