Hyppää pääsisältöön

Dokumentit

Toimittajalta: Ufotutkija kertoi, että saatan olla ihmisen ja avaruusolennon risteytys – suomalaisten ufotarinat olivat uskomattomampia kuin odotin

Harmaahiuksinen, silmälasipäinen mies Tommi Hakko katsoo kuvaa kädessään olevaa kuvaa avaruusolennosta.
Kuva: Yle

Humanoideja, outoja valoilmiöitä, kaappauksia avaruusaluksiin. Ohjaaja Tommi Hakko teki dokumentin suomalaisista, jotka ovat nähneet ufoja.

Hannu on nähnyt nestettä tihkuvan humanoidin, jolla on Esko Ahon silmät ja Clint Eastwoodin nenä. Ufotutkija Heikki Kulju puolestaan tietää, millainen on avaruusolentojen huumorintaju. Muun muassa näihin tarinoihin törmäsin matkalla ufotutkijoiden kanssa.

Olen aina ollut kiinnostunut mysteereistä. Murhat murhina eivät itsessään kiinnosta, vaan mysteerit niiden takana, kuten ohjaamassani sarjassa Bodominjärven murhista. Tai historialliset salaisuudet, yli sata 1500 vuotta vanhaa vainajaa soisessa pellossa Pohjanmaalla.

Nyt halusin tutkia ufoja, yhtä aikamme suurimmista arvoituksista. Minua kiinnosti ennen kaikkea kuulla ihan tavallisten suomalaisten kertomuksia siitä, mitä he ovat nähneet ja kokeneet. Ja tarinat yllättivät - ne olivat vielä uskomattomampia kuin osasin kuvitella.

Kuvassa yksi mies äänittää ja toinen kuvaa kun ufotutkija Heikki Kulju valmistelee puhuja Gosiaa ufoseminaarin alkamiseen.
Kuvateksti Ufoseminaarissa tehdään historiaa. Kuvausryhmä odottaa chat-yhteyttä 500 kilometrin korkeudessa oleviin olentoihin.
Kuva: Lasse Ahonen

Ufot jakavat mielipiteitä

Nuoruudessani olin lukenut paljon maailmalla tehdyistä ufohavainnoista, mutta sitä en tiennyt, että Suomen Ufotutkijat ry saa yhä parisataa ilmoitusta ufohavainnoista joka vuosi.

Ufotutkijat eivät ole akateemisessa mielessä koulutettuja tutkijoita, vaan asiaan perehtyneitä pitkän linjan itseoppineita harrastajia. Tapasimme kuvausryhmän kanssa heidän matkassaan ihmisiä, jotka uskalsivat ja halusivat tulla kertomaan kokemuksistaan omilla kasvoillaan.

Ufot jakavat mielipiteitä. Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että ufot ovat moderni uskonto. Esimerkiksi uskontotieteilijä Jaakko Närvän tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta suomalaisesta pitää kuitenkin jossain määrin mahdollisena, että ufot ovat muista maailmoista peräisin olevia avaruusaluksia.

Kuvassa neljä miestä kuvaa videokameralla pihamaalla Koskenkorvalla, taustalla taloja, metsää, auto.
Kuvateksti Kuvausryhmä ja ufotutkija Heikki Kulju vierailee tapahtumapaikalla Koskenkorvalla.
Kuva: Lasse Ahonen

Nasa ja Pentagon tutkivat ufoja

Vastikään Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ilmoitti, että se on koonnut huippuasiantuntijoiden ryhmän tutkimaan “selittämättömiä ilmailmiöitä.”

Myös Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon perusti viime vuonna uuden ryhmän tutkimaan ufohavaintoja ja julkaisi siihen liittyen uforaportin. Syynä olivat erityisesti laivaston lentäjien kertomat havainnot tunnistamattomista kohteista.

Ufopiireissä odotettiin innokkaasti, tunnustaako Pentagon vihdoin ufot. Vastaus oli, että se ei kiellä eikä myönnä.

Useimmissa 144 raportoidussa ufohavainnoissa oli “todennäköisesti kyse fyysisistä objekteista”. Mutta yhtä tapausta lukuun ottamatta kaikki siinä käsitellyt havainnot jäivät selittämättömiksi. Yhdysvallat ei löytänyt todisteita, että havaitut ufot olisivat toisen sivilisaation avaruusaluksia - ja toisaalta raportin mukaan niitä ei voi sulkea poiskaan, koska viranomaiset eivät osanneet selittää havaintoja.

Olenko hybridi vai en?

Ufot ovat edelleen mysteeri. Se kävi joka tapauksessa dokumenttisarjaa tehdessä selväksi, että ihmiset näkevät ja kokevat asioita, joita he eivät pysty itse selittämään. Ovatko tarinat totta vai ei, siihen en halunnut ottaa dokumenttisarjassa kantaa. Halusin jättää katsojalle mahdollisuuden pohtia, mistä havainnoista on ollut kyse.

Opiskeluaikana tein artikkelia yhdestä 1990-luvun tunnetuimmasta ufokirjailijasta, lääkäri Rauni-Leena Luukainen-Kildestä. Haastattelun lopuksi hän sanoi yllättäen, että minä saatan olla hybridi, eli avaruusolennon ja ihmisen risteys.

Mitä siihen on sanomista? Ehkä olen, ehkä en.

Lisää aiheesta Yle Areenassa