Hyppää pääsisältöön

Terveys

Lepo ja uni ovat elämisen edellytys, mutta niitä ei voi suorittaa

Piirretty antiikin hahmo purppuranpunaiset silmälaput silmillä.
Kuvateksti Univaikeuksiin voi vaikuttaa se, että oma uni koetaan vääränlaiseksi. Tyytymättömyys herää, kun uni ei ole mittareiden mukaan laadukasta, ja silloin unesta tulee helposti suoritus.
Kuva: Kuvitus Heidi Gabrielsson 2022

Kun elämä on tasaisesti töyssyistä, ei ole pahitteeksi pitää perusasioista huolta. Sellaisista kuin nukkuminen.

Minulla on aina ollut hyvät unenlahjat, mutta kun erosin pitkästä parisuhteesta aloin valvoa yhä enemmän. Olin kohdannut yhden elämäni isoimmista kriiseistä.

Siirsin nukkumaanmenoa selailemalla osto- ja myyntisivustoja, sometin ja katsoin jaksotolkulla sarjoja. Näin väistin kohtaamasta sen tosiasian, ettei kukaan puhunut tai puuhaillut mitään toisessa huoneessa.

Olemme sosiaalisia eläimiä, ja siksi osa kaipaa nukahtaakseen toisen ihmisen puhetta.

Vuorokauden vaihtuessa istuin nojatuolissa ja katsoin ystäväni lainaaman diffuuserin himmeän valon kajossa öistä, uutta kotiani. Diffuuserin mukaan ystäväni oli pakannut pullollisen eteerisiä tippoja, joita sekoitettaisiin huoneistoon höyrystyvään veteen. Pullon kyljessä luki seoksen nimi: Focus. Leikkokukkien kirkas pinkki loisti hämärässä. Huonekasvien varret kurottivat kohti taivaita, eri suuntiin, ne olivat syli auki. Tuntui vähemmän yksinäiseltä.

Jonkun ne aikuisetkin on laitettava nukkumaan

Olemme sosiaalisia eläimiä, ja siksi osa kaipaa nukahtaakseen toisen ihmisen puhetta. Työterveyslaitoksen erikoistutkija, psykoterapeutti ja psykologi Heli Järnefeltin mukaan toisen ihmisen läsnäolo vahvistaa turvallisuuden tunnettamme. Esimerkiksi yksin asuvat nukkuvat usein huonommin kuin ne, joilla on läheisiä ympärillään jakamassa elämää.

”Jo sikiövaiheessa ääni on ensimmäinen aisti, joka luo yhteyden ulkopuoliseen maailmaan. Kun vauva syntyy niin äidin ja muiden läheisten ääni on jo tuttu, ja se tuottaa vauvalle turvaa. Luulen että jokin tällainen samanlainen vaikutus toisen ihmisen äänellä on läpi elämän.”

Piirretty kukkakimppu, jossa myös käärme ja lukulamppu.
Kuvateksti Jo sikiövaiheessa ääni on ensimmäinen aisti, joka luo yhteyden ulkopuoliseen maailmaan – siksi toisten ihmisten ääni rauhoittaa meitä läpi elämän.
Kuva: Kuvitus Heidi Gabrielsson 2022

Sain viime vuoden puolella idean iltasaduista, jotka olisivat suunnattuja aikuisille. Halusin tarjota rauhoittavaa puheensorinaa heille, jotka ansaitsisivat tulla itsekin saatetuksi unten maille sen jälkeen kun ovat peitelleet unille omat lapsensa. Heille, joiden on vaikea rauhoittua ja nukahtaa tai päästää irti paineista, velvoitteista ja vastuista, jotka saavat aivot ylikuumenemaan.

Kaiken maailman ongelmia ei iltasaduilla korjata, mutta hyvä aikeeni oli tarjota kuitenkin jonkinlaista helpotusta ja lohtua.

Kun puhuin lauseita nauhalle, mietin väsyneitä ja ylivirittäytyneitä suoriutujia, selviytyjiä ja pärjääjiä. Ajattelin heitä, jotka olivat syystä tai toisesta yksinäisiä, kuten itsekin olin ollut.

Kirjoitin ylös hyvin yksinkertaisia kaaria ja tunnelmakuvia. Ajattelin kaikkialta tihkuvaa fragmentaarista informaatiotulvaa - päättymättömiä, uhkaavia ja kontrolloimattomia tapahtumakulkuja maailmalla. Kun puhuin lauseita nauhalle, mietin väsyneitä ja ylivirittäytyneitä suoriutujia, selviytyjiä ja pärjääjiä. Ajattelin heitä, jotka olivat syystä tai toisesta yksinäisiä, kuten itsekin olin ollut.

Uneen vaikuttaa se mihin aikamme käytämme

Tutkimukset useamman vuosikymmenen ajalta osoittavat, että satunnaiset uniongelmat ovat lisääntyneet erityisesti nuorilla ja työikäisillä. Syytä tähän ei tarkalleen tiedetä, mutta erikoistutkija Heli Järnefelt arvioi sen liittyvän vuorotöihin ja epäsäännöllisiin työaikoihin.

”Yleensähän ihmiset nukkuvat paremmin sitten kun he pääsevät eläkkeelle! Sillä todella on elvyttävä ja palauttava vaikutus, kun ainakin työkiireet poistuvat.”

Järnefeltin kommentti saa tapailemaan Juhana Torkin suomentamia roomalaisen Senecan elämäntaidollisia lauseita vuosituhansien takaa: Ja minkähän takeen olet saanut siitä, että elämäsi vielä jatkuu? -- Eikö sinua hävetä, että jätät itsellesi vaan tähteet elämästä -- Kuinka typerää oman kuolevaisuuden unohtamista on se, että lykkää järkevät suunnitelmat viidenkymmenen tai kuudenkymmenen ikään --.

Moni vanhempi on uuvuksissa ja taantuu sen myötä tunteidensäätelyssä lapsen tasolle. On vaativa tehtävä yrittää toimia esimerkkinä jälkikasvulleen, kun tuntuu, että oma jaksaminen on äärirajoilla. Ei ole vaarallista jos välillä on hektistä, mutta on hyvä tiedostaa ja pyrkiä korjaamaan tilannetta. Jos tyytyväisyyden tunne laskee elämässä, niin se monesti kertoo että jokin on pielessä, Järnefelt toteaa ja korostaa itsearvostuksen merkitystä.

”Se on tärkeää. Minä olen tärkeä ja annan itselleni aikaa päivällä. Eihän se voi olla niin että ihminen vaan antaa kaikille muille tai menee vain jonkin virran mukana. Olisi hyvä saada hallinnan tunne takaisin, siis hallita omaa elämää ja ajankäyttöä.”

Olisi hyvä saada hallinnan tunne takaisin, siis hallita omaa elämää ja ajankäyttöä.

Joutilaisuus oli Senecalle ennen muuta sitä, että ihminen on oman aikansa herra; hän itse päättää, mitä hän ajallaan ja elämällään tekee. Hän kutsui nimellä occupatos ihmistä, jonka elämä ohjautuu ulkoapäin ja joka ei kykene päättämään itse ajastaan, koska sen täyttävät turhat toimet. Hyvänä esimerkkinä käy somen pläräily, jota voidaan pitää yhtenä syynä uniongelmiin.

Sosiaalinen media pitää otteessaan ja houkuttelee reagoimaan ympäri vuorokauden. Ihmiseltä vaaditaan enemmän itsesäätelyä, kun erilaiset ärsykkeet ja maailman tapahtumat ovat jatkuvasti päivittyen tarjolla. Sosiaalinen media tarjoaa nopeita palkintoja, ja niihin aivomme addiktoituvat. Sen sijaan mielen ja kehon rauhoittumiseen panostaessa palkinto tulee viiveellä, ja siksi se on Heli Järnefeltin mukaan haastavaa.

Tästä olen kuullut ennenkin. Ymmärrän teoriassa oikein hyvin, ettei sängyssä somettelu edesauta unentuloa ja hyvinvointia millään lailla. Sen jäljiltä olo on usein turta, riittämätön, kateellinen, levoton ja ahdistunut. Niksit uneen ja rauhoittumiseen on saanut lukea moneen otteeseen. Neuvojen mereen hukkuu ja on vaikeaa jaksaa uskoa, että puhelimesta irtautuminen todella auttaisi.

Uni ei vain aina ole täydellistä

Erikoistutkija Heli Järnefelt jättää itse puhelimensa lataukseen klo 21 eikä sen jälkeen enää kajoa siihen, ellei tiedä odottavansa viestiä lapseltaan.

”Siitä tulee sellainen rutiini. Ja rutiinit ovat tärkeitä.”

Päätin tehdä samoin. Kellon ollessa 21 laitoin puhelimen latautumaan enkä kajonnut siihen enää.

Vapautui aikaa tiskaamiselle musiikkia kuunnellen. On kivempaa keittää aamukahvit siistissä keittiössä, ajattelin. Oli aikaa teen keittämiselle, mitä en juuri koskaan tee. Sekoitin teehen kauramaitoa ja silloin mieleen tulvahti kesäpaikan pihamökki, jossa olin lapsena ollessani nauttinut teen aivan samoin. Muisto valoi minuun rauhaa, eivätkä aivoni piitanneet siitä, tuottiko mielihyvää jokin välitön käsillä oleva hetki vai muistikuvani menneestä.

Kömmin petiin ja kieriskelin patterin naksuttaessa, kunnes nousin tölväisemään sitä kevyesti. Suru, kauhu ja pelko löysivät luokseni katastrofiajatusten muodossa. Muistin Järnefeltin todenneen, että väsyneenä on usein avuttomassa tilassa, ja silloin kärpäsestä tulee helposti härkänen. Varsinkin jos ei ole virkeämmässä tilassa päivän aikana suonut tilaa itselleen käsitellä asioita.

Uni ei aina ole täydellistä. Unen pituus ja laatu on yksilöllistä. Univaikeuksien taustalla voi vaikuttaa se, että oma uni koetaan vääränlaiseksi.

Vaikka vuorokausirytmissäni onkin parannettavaa ja vaikka kuinka voisin helliä mieltäni ja kehoani paremmin, tunnen kauhua siitä, että elämästäni tulisi kontrolloitua, toisteista ja tasapaksua. Miksi kaikkien täytyisi elää samassa rytmissä ja olla kaikin puolin niin kunnollisia ja säntillisiä! Nousin sängystä nälissäni, voitelin leivän ja erehdyin katsomaan vastapäisiä ikkunoita, jotka olivat kaikki pimeinä. Kaikki muut takuulla nukkuivat.

Heli Järnefelt tarjoaa lohdullisen sanomansa: Uni ei aina ole täydellistä. Unen pituus ja laatu on yksilöllistä. Univaikeuksien taustalla voi vaikuttaa se, että oma uni koetaan vääränlaiseksi. Tyytymättömyys herää, kun uni ei ole mittareiden mukaan laadukasta, ja silloin unesta tulee helposti suoritus. Varsinkin iän myötä uni vain muuttuu, se ei ole enää samanlaista kuin mitä se on parikymppisellä. Järnefelt muistuttaa, että oireiden pitkittyessä apua kannattaa hakea. Erilaisten uneen liittyvien häiriöiden taustalla voi olla monenlaisia ongelmia elimellisistä unihäiriöistä mielenterveysongelmiin.

Piirretty kuvitteellinen kaupunki, missä kukka kasvaa ikkunasta.
Kuvateksti Väsyneenä on usein avuttomassa tilassa ja silloin kärpäsestä tulee helposti härkänen. Mieltä painavia asioita kannattaa käsitellä päiväsaikaan.
Kuva: Kuvitus Heidi Gabrielsson 2022

”Huolellisemmin on varjeltava sellaista, josta et tiedä milloin se loppuu”

Seuraavana päivänä huomaan, että irtautuminen puhelimesta iltayhdeksän jälkeen vaikuttaa näemmä siten, etten automaattisesti ala räplätä puhelintani myöskään päiväsaikaan metrossa. Eräs toinenkin matkustaja pitää puhelimen visusti taskussaan ja katseemme kohtaavat pariin otteeseen, koska, no, olemme ehkä ainoat joiden katse on saatavilla. Jos Seneca istuisi kanssamme metron kirkuvan oransseilla penkeillä, hän varmasti nyökkäisi hyväksyvästi.

Minulla on epämääräinen kokemus siitä, että elämä etenee liian nopeasti ja toisaalta, että olen kaikesta auttamattomasti myöhässä. Ehkä siksi roikun päivän pielessä.

Päivän taittuessa kohti iltaa mieleeni tippuu mahdollinen selitys sille, miksi edelleen näytän siirtävän nukkumaanmenoa myöhemmäksi kuin kannattaisi: minulla on epämääräinen kokemus siitä, että elämä etenee liian nopeasti ja toisaalta, että olen kaikesta auttamattomasti myöhässä. Ehkä siksi roikun päivän pielessä. En halua päästää siitä irti, ettei tämä elämä, tämä annettu aika valuisi viemäriin ilman että olen sitä kaikin tavoin syleillyt, siitä kaiken irti nyhtänyt ja sen merkitykselliseksi kokenut. Senecan lauseet pelmahtavat jälleen tietoisuuteeni: Huolellisemmin on varjeltava sellaista, josta et tiedä milloin se loppuu. -- Kukaan ei palauta sinulle vuosia, kukaan ei anna sinulle sinua itseäsi takaisin. Elämä kulkee minne se kerran on lähtenyt -- Se ei pidä ääntä itsestään, se ei tee numeroa nopeudestaan -- sitä ei pidennä kuninkaan käsky eikä kansan mielipide.

Uni on elämästä selviämisen ja nauttimisen edellytys, siksi sitä kannattaa varjella, ja tarvittaessa hakea apua. Levänneinä pystymme ylipäätään miettimään, miten tehdä elämästä elämisen arvoista niistä aineksista mitä käytössämme on. Jos haluat, kokeile laittaa tänään puhelimesi toiseen huoneeseen lataukseen klo 21 ja katso mitä tapahtuu. Jos kaipaat nukahtamista toisen puheeseen, kokeile kuunnella Iltasatuja aikuisille.

Piirretty antiikin hahmo silmälaput silmillä.
Kuvateksti Varaa aikaa rauhoittumiselle ja valitse sellaista tekemistä, joka tuntuu juuri itsellesi sopivalta ja palkitsevalta.
Kuva: Kuvitus Heidi Gabrielsson 2022

Elämä heittää eteemme aina seuraavan haasteen, ja siksi me aikuisetkin tarvitsemme apua ja muistutuksia perusasioista. Vaikka neuvoihin voi turtua, toistossa on myös voimaa. Varsinkin silloin, jos ei ole voimia olla itseohjautuva.

Tässä psykologi Heli Järnefeltin kokoamia vinkkejä parempaan uneen ja palautumiseen:

  • Pyri heräämään aamuisin samaan aikaan. Uni ja vireys on rytmistä, ja omalla toiminnalla voi tukea unen laatua

  • Liiku joka päivä, mieluiten ulkona, jotta saat luonnonvaloa

  • Varaa aikaa rauhoittumiselle pari tuntia ennen nukkumaanmenoa; vältä sosiaalisen median seuraamista ja puhelimen tarpeetonta käyttöä

  • Jotta palautumista tapahtuisi jo päivän aikana, pyri suunnittelemaan jo aamulla milloin pidät taukoja ja mitä silloin teet. Jos menet lounaalle, keskity lounaaseen ja keskusteluun muiden kanssa ja jätä puhelin loitommas

  • Käsittele mieltä painavia asioita päivällä. Käy esimerkiksi itseksesi kävelyllä ilman puhelinta, jotta voit paremmin tunnustella omaa oloasi. Päiväkirjaan kirjoittaminen, huolihetki tai keskustelu läheisten kanssa auttavat jäsentämään, mikä mieltä painaa

  • Valitse rauhoittuaksesi juuri sellaista tekemistä, joka tuntuu juuri itsellesi sopivalta ja palkitsevalta. Jotain sellaista, mitä tekee tietoisesti ja mielellään. Kuuntele esimerkiksi Iltasatuja aikuisille

Lähteet:

Torkki, Juhana: Seneca. Elämän lyhyydestä. (Otava 2018)