Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Tyttö on fantasioiden kohde ja vallankäyttäjä – tule keskustelemaan Riikka Pulkkisen romaanista Ylen lukupiiriin torstaina 10.11. klo 19

Kirjailija Riikka Pulkkinen.
Kuva: Raili Tuikka / Yle. grafiikka: Sára Köteleki / Yle

Lumo on romaani tyttöydestä, naisen raivosta ja totuuden ja sepittelyn rajasta. Tule keskustelemaan kirjailija Riikka Pulkkisen kanssa Yle chattiin!

Lumo on Pulkkisen seitsemäs romaani ja yksi syksyn odotetuimmista kirjoista. Se käsittelee monia aikamme aiheita: naisiin kohdistuvia fantasioita, vallankäyttöä ja sitä, kuka kenestäkin kertoo. Pääset keskustelemaan kirjasta ja vaikkapa näistä kolmesta aiheesta kirjailija Riikka Pulkkisen kanssa Yle Chatissa to 10.11. klo 19.

1. Tyttöyden ruumiinavaus

Lumo käynnistyy tv-sarjoista tutusta kuvasta kuolleesta tytöstä: 17-vuotias Philippa Laakso makaa pihanurmikolla. Käynnistyy kuolemansyyntutkinta, jossa tytöstä kertovat hänet tunteneet. Philippa on ”tyttöjen tyttö”, ”lumotyttö”, hänestä kertovien mielikuvien ja fantasioiden kohde. Hän on myös itse tahtova ja toimiva vallankäyttäjä. Romaani on tyttöyden ruumiinavaus, joka herättää miettimään, mitä tyttöys on ja miten tytöt halutaan kulttuurissamme nähdä.

2. Raivoava nainen

Ruuhkavuosinainen, raivoava, hullu nainen. Sellainen on 34-vuotias neurologian erikoislääkäri ja kahden lapsen äiti Alina Halsti. Hänelle ainoa oma hetki on aamuisin työmatkalla ja oma vihantunne mysteeri. Nuori Philippa saa Alinasta houkuteltua ulos raivon. Riikka Pulkkinen kuvaa tarkasti ja osin mustan huumorin sävyin äitiyttä, naisesta purkautuvaa raivoa ja sitä, miten Alina kohtaa raivonsa ytimen.

3. Kenen tarinaa kerrotaan?

Lumo pohtii todellisuuden ja kuvittelun rajaa. Kuolleesta tytöstä kertovat hänet tunteneet: ystävä, entinen poikaystävä, opettaja ja naapurit. Myös ruumiinavauksen suorittava oikeuslääkäri pääsee ääneen. Muiden suhde kuolleeseen tyttöön kuvaa myös heidän suhdettaan itseensä, Philippa on ihmisille heijastuspinta. Myös Philippa koettelee totuutta sepittelemällä. Kirja kysyy, kuka kertoo, ja kenestä: ”Entä jos hahmot eivät tajua, että heitä kerrotaan? Kuka silloin pitää valtaa?”

Riikka Pulkkinen Yle Chatsissa 10.11. klo 19 - Toista Yle Areenassa

Tästä pääset verkkolukupiiriin 10.11. klo 19

Tee Yle Tunnus etukäteen, niin pääset suoraan keskustelemaan!

Kuuntele Yle Areenasta, mitä Lukupiiri Tulusto & Kylmälässä ajateltiin romaanista Lumo: Kuka täällä saa fantasioida ja kenestä, kysyvät lukupiiriläiset Riikka Pulkkisen kirjan ääressä

Kuuntele Yle Areenasta Riikka Pulkkisen ajatuksia Lumo-romaanin kirjoittamisesta: Riikka Pulkkisen romaanissa kuollut tyttö kasvaa aktiiviseksi toimijaksi

Kirjallisuuspodcast kaikille lukeville ja lukemisesta haaveileville: Lukupiiri Tulusto & Kylmälä. Uudet jaksot torstaisin Yle Areenassa. Ajatuksia kirjoista ja lukemista myös Instagramissa: @lukupiiritulustokylmala.