Onko sinulla yli jäänyttä viiniä tai kaappiin unohtunut viinipullo? Tee itse viinietikkaa – se on helppoa ja säästät rahaa
Viinietikkaa voi valmistaa periaatteessa kaikesta, mikä sisältää alkoholia. Omatekoisessa viinietikassa on usein tavallista täyteläisempi maku, ja sen voi maustaa haluamallaan tavalla.
Viinietikan tekeminen on mainio tapa hyödyntää yli jääneet viinitilkat tai pelastaa avaamaton viinipullo, jonka parasta ennen -päiväys on ylittynyt ja joka ei kelpaa enää juotavaksi. Se on sitä paitsi hauska kokeilu, josta voi olla tuloksena loistava maunantaja.
Tarvitset vain yli jääneitä viinejä, pullon, suodatinpussin ja viinietikan siemenen. Viinietikan siemen voi olla etikkaemä tai valmiin viinietikan sakkaa.
Näin helposti teet viinietikkaa itse
Valitse sopivankokoinen pullo tai lasipurkki. Astia saa mieluusti olla melko suuri, jotta siihen jää riittävästi ilmatilaa.
Jos sinulla on etikkaemä, laita se astiaan, kaada päälle viini, laimenna tarvittaessa vedellä ja jää odottamaan ihmettä. Viinietikan kypsyminen kestää 1–3 kuukautta.
Jos käytät siemenenä valmiin viinietikan sakkaa, valitse luonnollisella menetelmällä valmistettu, suodattamaton ja pastöroimaton viinietikka. Sitä on oltava noin neljännes kokonaismäärästä. Sekoita ainekset astiassa.
Viinietikka pitää lämmöstä ja pimeydestä
Peitä pullon tai purkin suu harsokankaalla tai suodatinpussilla, jotta prosessi lähtee käyntiin. Älä sulje astiaa korkilla tai kannella, sillä viini tarvitsee happea muuttuakseen viinietikaksi.
Viinietikka tekeytyy parhaiten huoneenlämmössä mutta mieluusti pimeässä. Voit nähdä, kuinka nesteen väri muuttuu ja pinnalle saattaa muodostua kalvo. Tämä kuuluu asiaan.
Kun olet tyytyväinen viinietikkaasi (maista sitä!), voit halutessasi suodattaa ja pastöroida sen. Kuumenna se 60 asteeseen 20 minuutiksi. Voit myös kaataa pois vain osan viinietikasta ja täyttää astian uudella viinillä, niin muutosprosessi jatkuu.
Etikkaemä vauhdittaa prosessia
Nopein tapa tehdä viinietikkaa on hankkia niin sanottu etikkaemä.
Etikkaemä nopeuttaa kemiallista prosessia, jossa etikkahappobakteerit muuttavat alkoholia etikkahapoksi. Etikkaemän voi ostaa hyvin varustetuista terveysruokakaupoista.
Etikkahappobakteereja on myös luonnostaan ilmassa, mutta jos astiaan vain päästää ilmaa, prosessi voi kestää pitkään.
Luonnollisella menetelmällä valmistetussa, suodattamattomassa ja pastöroimattomassa viinietikassa voi olla pieniä emähiukkasia, joita voi käyttää oman viinietikan valmistamiseen. Ne ovat vajonneet pullon pohjaan sakaksi, joka tekee viinietikasta sameaa pulloa ravistettaessa.
Suosi matala-alkoholisia ja luomuviinejä
Jos teet viinietikkaa viinistä, valitse mieluiten viini, jossa on matala alkoholipitoisuus. Nyrkkisääntö on, että mitä enemmän alkoholia viini sisältää, sitä pidempään viinietikan valmistuminen kestää.
Ihanteellinen pitoisuus on 8–10 prosenttia, mutta vahvempaa viiniä voi myös laimentaa vedellä. Viinin ei tule myöskään olla makeaa. Makea viini antaa viinietikalle epäedullisen maun.
Kannattaa suosia alhaista sulfiittipitoisuutta, joten parhaita vaihtoehtoja ovat luonnonmukaisesti tuotettu, biodynaaminen ja alkuviini. Laatikkoviineissä sulfiittitaso on korkea, minkä vuoksi ne eivät sovellu viinietikan valmistamiseen.
Valkoviineissä on yleensä korkea sulfiittipitoisuus, ja niiden muuttuminen viinietikaksi kestää siksi hieman pidempään. Viinin sulfiittipitoisuus laskee varastoinnin jälkeen, minkä vuoksi viinietikan valmistamiseen voi käyttää kaappiin unohtuneita tai liian pitkään säästeltyjä pulloja.
Voit hyvin käyttää eri viineistä tähteeksi jääneitä tilkkoja, koska eri rypäleistä valmistettuja viinejä voi sekoittaa keskenään.
Mausta viinietikkasi yrttien ja mausteiden jännittävillä yhdistelmillä
Kotitekoista viinietikkaa voi käyttää sellaisenaan erilaisissa ruokalajeissa, salaatinkastikkeissa ja kastikkeissa, mutta halutessasi voit myös maustaa viinietikkasi eri tavoin.
Maustamalla voi myös tuunata kaupasta ostamaasi valmista viinietikkaa. Ellet keksi omia makuyhdistelmiä, tässä kokeiltavaksesi kaksi jännittävää maustamistapaa.
Valkoviinietikan voit maustaa sitruunankuorella, katajanmarjoilla, katajanoksilla ja rosépippurilla.
Punaviinietikan voit maustaa kokonaisella chilillä, rosmariinilla ja lakritsijuurenpalalla.
Uusia ja vanhoja käyttötapoja viinietikalle
Viinietikkaa käytetään tavallisesti erilaisten kastikkeiden maunantajana tai säilykkeissä. Happamanmakea viinietikka sopii kuitenkin myös juomiin. Kokeile Ellan versiota terveellisestä klassikosta switchelistä, johon tulee sitruunaa, inkivääriä, hunajaa ja viinietikkaa.
Switchel sopii juotavaksi etenkin rankan fyysisen suorituksen tai vatsataudin jälkeen. Se on kuitenkin niin hyvää, että sitä voi nauttia pelkästään sen raikkaan maun vuoksi.
Jos haluat tehdä perinteisen vinegretin, voit kokeilla Ellan punaviinivinegrettiä, joka sopii salaatinkastikkeeksi.