Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Onko sinulla yli jäänyttä viiniä tai kaappiin unohtunut viinipullo? Tee itse viinietikkaa – se on helppoa ja säästät rahaa

Vuodelta 2022
Två flaskor på en köksbänk. Den ena flaskan innehåller en rödbrun vätska och den andra innehåller en gulbrun vätska. Flaskornas mynning är täckta med varsitt kaffefilter.
Kuvateksti Kun viinietikka on kypsynyt muutamia viikkoja, sakka vajoaa astian pohjalle.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Viinietikkaa voi valmistaa periaatteessa kaikesta, mikä sisältää alkoholia. Omatekoisessa viinietikassa on usein tavallista täyteläisempi maku, ja sen voi maustaa haluamallaan tavalla.

Viinietikan tekeminen on mainio tapa hyödyntää yli jääneet viinitilkat tai pelastaa avaamaton viinipullo, jonka parasta ennen -päiväys on ylittynyt ja joka ei kelpaa enää juotavaksi. Se on sitä paitsi hauska kokeilu, josta voi olla tuloksena loistava maunantaja.

Tarvitset vain yli jääneitä viinejä, pullon, suodatinpussin ja viinietikan siemenen. Viinietikan siemen voi olla etikkaemä tai valmiin viinietikan sakkaa.

Tre flaskor med olika vätskor och en kanna med vatten på en köksbänk.
Kuvateksti Vahvoja viinejä voi joutua laimentamaan pienellä määrällä vettä. Tummankeltainen viinietikka on kypsynyt, ja sakka on vajonnut pullon pohjalle. Viinietikka on valmista, kun siinä ei enää ole alkoholia.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Näin helposti teet viinietikkaa itse

Valitse sopivankokoinen pullo tai lasipurkki. Astia saa mieluusti olla melko suuri, jotta siihen jää riittävästi ilmatilaa.

Jos sinulla on etikkaemä, laita se astiaan, kaada päälle viini, laimenna tarvittaessa vedellä ja jää odottamaan ihmettä. Viinietikan kypsyminen kestää 1–3 kuukautta.

Jos käytät siemenenä valmiin viinietikan sakkaa, valitse luonnollisella menetelmällä valmistettu, suodattamaton ja pastöroimaton viinietikka. Sitä on oltava noin neljännes kokonaismäärästä. Sekoita ainekset astiassa.

Två kvinnor som står i ett kök och ler mot kameran. Ena kvinnan håller i en flaska.
Kuvateksti Peitä pullon suu suodatinpussilla tai harsokankaalla, jotta viinietikkasi ei muutu kärpäsansaksi. Elin Skagersten-Ström ja Ella Grüssner Cromwell-Morgan odottavat jännityksellä viinietikan kypsymistä.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Viinietikka pitää lämmöstä ja pimeydestä

Peitä pullon tai purkin suu harsokankaalla tai suodatinpussilla, jotta prosessi lähtee käyntiin. Älä sulje astiaa korkilla tai kannella, sillä viini tarvitsee happea muuttuakseen viinietikaksi.

Viinietikka tekeytyy parhaiten huoneenlämmössä mutta mieluusti pimeässä. Voit nähdä, kuinka nesteen väri muuttuu ja pinnalle saattaa muodostua kalvo. Tämä kuuluu asiaan.

Kun olet tyytyväinen viinietikkaasi (maista sitä!), voit halutessasi suodattaa ja pastöroida sen. Kuumenna se 60 asteeseen 20 minuutiksi. Voit myös kaataa pois vain osan viinietikasta ja täyttää astian uudella viinillä, niin muutosprosessi jatkuu.

Etikkaemä vauhdittaa prosessia

Nopein tapa tehdä viinietikkaa on hankkia niin sanottu etikkaemä.

Etikkaemä nopeuttaa kemiallista prosessia, jossa etikkahappobakteerit muuttavat alkoholia etikkahapoksi. Etikkaemän voi ostaa hyvin varustetuista terveysruokakaupoista.

Etikkahappobakteereja on myös luonnostaan ilmassa, mutta jos astiaan vain päästää ilmaa, prosessi voi kestää pitkään.

Luonnollisella menetelmällä valmistetussa, suodattamattomassa ja pastöroimattomassa viinietikassa voi olla pieniä emähiukkasia, joita voi käyttää oman viinietikan valmistamiseen. Ne ovat vajonneet pullon pohjaan sakaksi, joka tekee viinietikasta sameaa pulloa ravistettaessa.

En grupp öppnade vinflaskor som står uppradade på en diskbänk.
Kuvateksti Kotitekoista viinietikkaa voi valmistaa yli jääneistä viineistä. Myös vanhentuneita viinejä voi hyvin käyttää.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Suosi matala-alkoholisia ja luomuviinejä

Jos teet viinietikkaa viinistä, valitse mieluiten viini, jossa on matala alkoholipitoisuus. Nyrkkisääntö on, että mitä enemmän alkoholia viini sisältää, sitä pidempään viinietikan valmistuminen kestää.

Ihanteellinen pitoisuus on 8–10 prosenttia, mutta vahvempaa viiniä voi myös laimentaa vedellä. Viinin ei tule myöskään olla makeaa. Makea viini antaa viinietikalle epäedullisen maun.

Kannattaa suosia alhaista sulfiittipitoisuutta, joten parhaita vaihtoehtoja ovat luonnonmukaisesti tuotettu, biodynaaminen ja alkuviini. Laatikkoviineissä sulfiittitaso on korkea, minkä vuoksi ne eivät sovellu viinietikan valmistamiseen.

Valkoviineissä on yleensä korkea sulfiittipitoisuus, ja niiden muuttuminen viinietikaksi kestää siksi hieman pidempään. Viinin sulfiittipitoisuus laskee varastoinnin jälkeen, minkä vuoksi viinietikan valmistamiseen voi käyttää kaappiin unohtuneita tai liian pitkään säästeltyjä pulloja.

Voit hyvin käyttää eri viineistä tähteeksi jääneitä tilkkoja, koska eri rypäleistä valmistettuja viinejä voi sekoittaa keskenään.

Två flaskor med olika kryddor i och ett fat med röd chili på en köksbänk. I bakgrunden står två större flaskor, en med en mörkröd vätska och en med en gulbrun vätska.
Kuvateksti Valmiin viinietikan voi maustaa eri tavoin. Voit maustaa myös kaupasta ostetun viinietikan.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Mausta viinietikkasi yrttien ja mausteiden jännittävillä yhdistelmillä

Kotitekoista viinietikkaa voi käyttää sellaisenaan erilaisissa ruokalajeissa, salaatinkastikkeissa ja kastikkeissa, mutta halutessasi voit myös maustaa viinietikkasi eri tavoin.

Maustamalla voi myös tuunata kaupasta ostamaasi valmista viinietikkaa. Ellet keksi omia makuyhdistelmiä, tässä kokeiltavaksesi kaksi jännittävää maustamistapaa.

Valkoviinietikan voit maustaa sitruunankuorella, katajanmarjoilla, katajanoksilla ja rosépippurilla.

Punaviinietikan voit maustaa kokonaisella chilillä, rosmariinilla ja lakritsijuurenpalalla.

En flaska med röd vätska och kryddor och en flaska med gul vätska och kryddor på en köksbänk.
Kuvateksti Anna viinietikan maustua muutamia päiviä. Kun viinietikassa on mielestäsi sopivasti makua, nappaat vain mausteet pois.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Uusia ja vanhoja käyttötapoja viinietikalle

Viinietikkaa käytetään tavallisesti erilaisten kastikkeiden maunantajana tai säilykkeissä. Happamanmakea viinietikka sopii kuitenkin myös juomiin. Kokeile Ellan versiota terveellisestä klassikosta switchelistä, johon tulee sitruunaa, inkivääriä, hunajaa ja viinietikkaa.

Switchel sopii juotavaksi etenkin rankan fyysisen suorituksen tai vatsataudin jälkeen. Se on kuitenkin niin hyvää, että sitä voi nauttia pelkästään sen raikkaan maun vuoksi.

Jos haluat tehdä perinteisen vinegretin, voit kokeilla Ellan punaviinivinegrettiä, joka sopii salaatinkastikkeeksi.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä