Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Ihan tavalliset pikkukalamme ovat tyylikkäitä olentoja ja hienoja aiheita pieniin veistoksiin

Ihan tavalliset pikkukalamme ovat tyylikkäitä olentoja ja hienoja aiheita pieniin veistoksiin - Toista Yle Areenassa

Pikkukaloilla on kaunis muoto, usein graafinen kuviointi ja luonnollisen kiiltävä pinta. Muoto haetaan veistoksiin paperimassasta ja pinta viimeistellään hennoin värein ja halutessa myös lakalla.

Tavallisia, ruskeita kalapuikkoja on jokainen meistä syönyt joskus, mutta kalat puikkojen päässä ovat jotain ihan muuta – niistä voi tulla vaikka kuinka juhlavia ja värikkäitä.

Kalahahmot tehdään paperimassasta, joka koostuu paperisilpusta ja liimasta. Mukaan tarvitsee lisätä ainoastaan vettä. Voi myös käyttää perinteistä paperimassaa, eli revittyä sanomalehtipaperia ja tapettiliisteriä, mutta silloin pinnasta tulee erilainen.

Tarvikkeet:

  • paperimassaa, jota voi ostaa askarteluliikkeistä

  • styroksia

  • leikkuuveitsi

  • liimapistooli

  • jalallinen puutanko

  • askartelumaaleja ja siveltimiä

  • lakkaa

Tee näin:

Mittaa kolme osaa paperimassaa ja yksi osa vettä ja sekoita ne keskenään. Koostumuksen pitäisi tuntuu muotoiltavalta puurolta, ei liian juoksevalta, ettei se valu, mutta ei myöskään liian tiiviiltä.

Hienon kalanmuodon saamiseksi tarvitaan jotain, minkä päälle rakentaa. Styroksikranssi on hyvä perusmuoto, jota on helppo muuttaa. Leikkaa siitä 15 cm pala ja halkaise se pituussuunnassa. Leikkaa sitten perinteinen kalan muoto.

Askartelua.
Kuvateksti Leikkaa styroksista kala.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Voit valita minkä kalan haluat. Ahven on muodoltaan aika pyöreä, silakka on hiukan sulavalinjaisempi. Ota valokuvia avuksi, jos haluat luonnollisen vaikutelman ja evät ja värit oikein.

Leikkaa ohuita styroksinpaloja eviksi ja liimaa ne kalaan liimapistoolilla. Anna kuivua!

Kun liima on kuivunut, on aika antaa kalalle vähän lihaa luiden päälle – eli tässä tapauksessa paperimassaa.

Painele massaa pintaan ja tasoita se. Työskentele järjestelmällisesti pintaa pitkin reunaan asti ja tasoittele. Koska kyse on pienestä veistoksesta, pitää molemmat puolet tehdä yhtä huolellisesti.

Askartelua.
Kuvateksti Painele pieniä paperimassamöykkyjä kiinni vähän kerrallaan.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Massa on rakenteeltaan hiukan kuplamaista, joten sitä pitää tasoitella sormin, kunnes pinta on sileä ja hieno.

Muista tehdä pieni reikä kalan alapintaan esimerkiksi evien väliin. Tee pieni reunus, joka vastaa puutankoa, johon kala kiinnitetään. Silloin on helpompi asentaa kala jalustaan, kun kaikki on valmista.

Kun olet tyytyväinen muotoon ja pintaan, kalan pitää kuivua. Koosta riippuen kestää päivän tai pari, ennen kuin se on kokonaan kuiva. Muista käännellä kalaa silloin tällöin, että se kuivuu joka puolelta.

Maalaa monta ohutta kerrosta

Kala maalataan, kun se on kokonaan kuivunut. Silakka on hyvin graafisesti pelkistetty kala, joka näyttää hiukan hopeiselta, melkein mustavalkoiselta. Aloita maalaamalla koko kala harmaanvalkoiseksi. Se on pohjaväri.

Sitten aletaan lisätä ohuita värikerroksia. Selkä voi olla aika musta, evät melkein kellanvaaleanpunaisia – anna kuivu välillä. Maalaa enemmän valkoista kalan vatsaan ja anna taas kuivua. Eikös silakan vatsa olekin ihan hennosti sininen?

Vertaa valokuvaan ja aavista värien häivähdys, joka menee päällekkäin ilman selkeitä rajoja. Anna kuivua. Maalaa yksityiskohdat, kuten silmät, kidukset, evät ja häivähdys suomuista.

Kun maali on kuivunut, voit lakata kalan kiiltäväksi.

Koristekala.
Kuvateksti Liimaa kala kiinni puujalustaan. Jos teet monta kalaa, saat kokonaisen parven.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä