Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Oletko kyllästynyt pakastekalapuikkoihin? Kokeile Michael Björklundin tuorejuustotäytteisiä silakkafileitä rapealla panko-leivityksellä

Vuodelta 2022
silakkakalapuikot lautasella perunamuussin, kurkkujen ja puolukoitten kera.
Kuvateksti Silakkapuikot à la Michael Björklund.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Suomalaiset syövät 400 grammaa silakkaa vuodessa henkeä kohti. Voisimme hyvin syödä enemmänkin. Tässä yksinkertainen ja herkullinen resepti Micken uppopaistettuihin silakkapuikkoihin.

Juuston yhdistäminen kalaan saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta se on yksi tapa tehdä hieman taikoja mauilla. Kun sitten leivitämme ja uppopaistamme kalan, syntyy jotain, mitä kalaan nirsosti suhtautuvatkaan eivät voi vastustaa. Ainakin sitä kannattaa kokeilla.

Käytämme tässä tavallista, maustamatonta tuorejuustoa, mutta voit hyvin kokeilla erilaisia maustettuja versioita.

Silakkapuikot

Määrä: 2 annosta

Valmistusaika: 40 min, josta valmisteluaika 15 min

Ainekset

  • reilut 1 dl tuorejuustoa

  • suolaa

  • pippuria

  • 16 silakkafileetä (selkäevät poistettuina)

  • vehnäjauhoja leivittämiseen

  • 2 kananmunaa

  • panko-korppujauhoa leivittämiseen

  • öljyä uppopaistamiseen tai voita paistamiseen

Ohjeet

Silakka.
Kuvateksti Pursota tuorejuusto fileiden päälle ja taita fileet kalan muotoon.
Kuva: Yle/ Strömsö
silakkafileitä tuorejuustolla.
Kuvateksti Silakkafileet valmiina leivittämistä varten.
Kuva: Marika Lytts-Råholm/Yle

1. Yhdistä tuorejuusto, suola ja pippuri.

2. Pursota seos silakkafileiden päälle, mausta suolalla ja taita fileet kalan muotoon.

3. Pyörittele fileet ensin varovasti vehnäjauhoissa, kasta ne sitten vatkattuun kananmunaan ja kääntele ne lopuksi panko-korppujauhossa.

4. Uppopaista fileet öljyssä kullanruskeiksi. Varmista, ettei öljy ole liian kuumaa. Voit paistaa fileet myös voissa paistinpannulla.

Friterattuja silakkakalapuikkoja puisen leikkuulaudan päällä.
Kuvateksti Uppopaistettuja silakkapuikkoja.
Kuva: Marika Lytts-Råholm / Yle

Perunasose

Määrä: 4

Valmistusaika: 20 min, josta valmisteluaika 20 min

Ainekset

  • 600 g kuorittuja perunoita

  • noin 2,5 dl maitoa

  • 100 gr voita

  • suolaa

  • valkopippuria myllystä

Ohjeet

  1. Keitä perunat.

  2. Kaada vesi pois kattilasta ja anna kuuman höyryn haihtua perunoista.

  3. Lisää maito ja voi ja sekoita sileäksi soseeksi.

  4. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä