Hyppää pääsisältöön

Digitreenit

Digitreenit: Lähimaksu puhelimella – näin se käy

Päivitetty 19.12.2022 09:28.
Puhelinta ojennetaan kohti maksupäätettä.
Kuva: Jonas Leupe / Unsplash

Lähimaksaminen kortilla on tuttua lähes kaikille. Lähimaksu onnistuu kuitenkin myös vilauttamalla puhelinta maksupäätteelle. Jutussa kerrotaan, miten puhelimella maksetaan kassalla tai kuppilassa.

Olet varmaankin nähnyt, kun ihmiset työntävät puhelintaan tai älykelloaan kohti maksupäätettä. Lähimaksaminen mobiililaitteella yleistyy pikkuhiljaa – vaikka kaupan kassoilla korttimaksut jylläävätkin edelleen.

Mobiililaite kulkee yleensä aina mukana. Puhelimella tai älykellolla voit maksaa lähimaksulla myös yli 50 euron ostoksia. Mobiilimaksamiseen liitetyn korttisi maksurajat toki vaikuttavat.

Puhelin tarvitsee maksamiseen nettiyhteyden eikä luuri tietenkään auta, jos akku on lopussa.

Entä jos puhelin päätyy vääriin käsiin?

Mobiilimaksusovellukset ovat lähtökohtaisesti turvallisia. Ne vaativat pin-koodia, sormenjälki- tai kasvojentunnistusta, joten väärinkäyttö on yhtä vaikeaa kuin maksukortilla.

Itse puhelin kannattaa tietenkin suojata pääsykoodilla tai esimerkiksi sormenjälkitunnistuksella.

Jos puhelimesi kuitenkin varastetaan: Kuolleta siihen liitetyt kortit ja liittymät. Ilmoita asiasta operaattorille, pankille ja tarvittaessa mobiilimaksun palveluntarjoajalle.

1. Valitse itsellesi sopiva maksutapa ja lataa sovellus

Käytännössä lähimaksamiseen sopii parhaiten kolme maksutapaa: Mobilepay, Google Pay ja Apple Pay.

Sopivin maksutapa ja sovellus riippuu pankistasi ja puhelimestasi.

Pankki: Mobilepay on alunperin Danske Bankin sovellus, mutta se toimii kaikkien pankkien korteilla. Sen sijaan aivan kaikki pankit eivät tue Google Payta tai Apple Payta. Tarkista tilanne omasta pankistasi.

Puhelin: Apple Pay toimii nimensä mukaisesti vain Applen laitteilla. Google Payn saa sekä Android-puhelimeen että Iphoneen, mutta lähimaksut eivät Iphonen Google Paylla onnistu. Mobilepay toimii kaikilla puhelimilla, mutta ei älykellolla.

Aivan kaikissa Android-puhelimissa ei ole NFC-toimintoa. Voit tarkistaa asian kirjoittamalla puhelimesi asetusten hakukenttään NFC. Mobilepay toimii ilman NFC:tä, muut maksutavat eivät.

Ota myös huomioon se, että kaupan kanta-asiakastiliä ei välttämättä saa yhdistettyä mobiilimaksutapaasi. Tilanne elää, joten tutustu kauppojen omiin ohjeisiin.

Lataa tai ota käyttöön valitsemasi sovellus. Ja kuten aina, lataathan sovellukset vain laitteesi sovelluskaupasta (Google Play tai Apple Store).

2. Lisää maksukorttisi tiedot

Mobilepay: Maksukortin tiedot lisätään sovelluksessa ja varmistetaan esimerkiksi pankkitunnuksilla. Katso ohjeet Mobilepayn sivuilta.

Google Pay: Googlella itse maksusovelluksen nimi on nykyään Google Wallet. Maksutapa on edelleen Google Pay.

Apple Pay: Korttitiedot lisätään Iphonen Lompakkoon (Wallet).

Kortti lisätään ottamalla siitä sovelluksella kuva tai näpyttämällä kortin tiedot käsin. Jos teet tämän maksusovelluksessa, asia pitää vielä vahvistaa pankin järjestelmässä.

Keskity tässä kohtaa siihen, haluatko veloitukset suoraan pankkitililtä (debit-maksu) vai luottopuolelta (credit). Teet tämän valinnan syöttäessäsi korttinumeron. Debit-numero on usein kortin takana.

Yhtä hyvä vaihtoehto on liittää kortti maksutapaan pankin omassa mobiilisovelluksessa. Oma pankkisi neuvoo eteenpäin.

Kuvakaappaus Google-tilin asetuksista, valittuna Maksut ja tilaukset, täppä Lisää maksutapa näkyy.
Kuvateksti Google Pay -maksutapa liitetään omaan Google-tiliin. Korttitiedot pitää aina vahvistaa myös oman pankin järjestelmässä.

3. Näin maksat kassalla

  • Jos käytät Mobilepayta: Varmista, että puhelimesi bluetooth-toiminto on päällä. Android-puhelimella pitää sallia myös sijaintipalvelut.

  • Jos käytät muita sovelluksia: Varmista, että laitteessasi on NFC-maksaminen päällä: Asetukset > Yhteydet > NFC ja maksu. Applen puhelimissa NFC on automaattisesti päällä Iphone 6:ssa ja sitä uudemmissa.

  • Joissakin tilanteissa riittää puhelimen herättäminen, toisinaan pitää avata puhelimen lukitus ja / tai sovellus erikseen.

  • Valitse tarvittaessa sovelluksesta toiminto Maksa tai Lähimaksu.

  • Vie kännykkä lähelle maksupäätettä ja tunnistaudu tarvittaessa esimerkiksi sormenjäljellä.

  • Kuittaa summa, jos sovellus sitä vaatii.

  • Mobiililaite ja lukulaite ilmoittavat, kun maksu on valmis. Kaupan kassa sylkäisee myös paperikuitin tuttuun tapaan.

Kuvakaappaus MobilePay -sovelluksesta, näkyvillä kuitti maksusta.
Kuvateksti Puhelin kertoo, kun lähimaksu on kunnossa. Tässä Mobilepay-sovelluksen kuitti.
Kuvakaappaus Android-puhelimen asetuksista, NFC-yhteys täpättynä.
Kuvateksti Android-puhelimen asetuksissa on NFC-yhteys täpättynä päälle. Kuva Samsung-puhelimesta.

Mitkä ihmeen NFC ja bluetooth?

Tämän Digitreenin aiheena oli lähimaksu eli puhelimen tai älykellon vieminen kaupassa maksupäätteen lähelle.

Mobiilimaksamisesta puhelinnumeron perusteella löydät tietoa tästä Digitreenistä.


Muokkaukset:
19.12.22: Lisätty maininnat: Kaikki Android-puhelimet eivät sisällä NFC-toimintoa. NFC ja bluetoooth kannattaa sulkea, kun niitä ei käytä.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Keskustelu