Hyppää pääsisältöön

Luonto

Suosittu Luontoilta on Ylen klassikko - katso täältä, ketkä vastaavat studiossa kysymyksiisi

Luontoillan studiossa istuu viisihenkinen asiantuntijajoukko juontajanaan Minna Pyykkö.
Kuva: Asko Hauta-Aho / Yle

Legendaarista Ylen Luontoiltaa vietetään kerran kuussa keskiviikkona. Suorassa radio- ja Areenalähetyksessä on juontajan lisäksi viisi asiantuntijaa. Mutta kuka on kuka – tunnistatko äänen ja puhujan?

Minna Pyykkö, juontaja

Minna on biologi ja pitkän linjan luontotoimittaja. Hänen ääntään voi kuulla radiosta esimerkiksi sunnuntaiaamuisin Minna Pyykön maailmassa.

Työtehtävät vievät Minnan tarpeen tullen vaikka uiskentelemaan meduusojen sekaan, ja kerran eräs nelijalkainen luontokappale yllätti hellyydenkipeydellään sukeltavan toimittajan.

Luontoilta: Minna Pyykkö - Toista Yle Areenassa

Heidi Kinnunen, erikoisalana nisäkkäät

Heidi on koulutukseltaan eläintieteen tohtori, jonka sydän sykkii erityisesti kaupunkiluonnolle.

Luonnonvaraisten eläinten käyttäytyminen kiinnostaa häntä erityisesti, mutta vapaa-aikana Heidistä on mukava puuhailla viljelypalstalla. Siellä tapahtunut kohtaaminen suuren nisäkkään kanssa vaikutti jopa hänen uravalintaansa.

Luontoilta: Heidi Kinnunen - Toista Yle Areenassa

Juha Laaksonen, erikoisalana linnut

Monen suomalaisen sunnuntaiaamu alkaa Juha Laaksosen luontoretkellä Yle Radio Suomessa. Toimittajana ja tietokirjailijana Juha tunnetaan myös monista muista luontoaiheisista ohjelmista ja luontokirjoista.

Linnut ovat Juhan erikoisalaa, olleet jo lapsuudesta lähtien, jolloin yksi tietty luontoretki ja lintu jäivät erityisen vahvasti mieleen.

Luontoilta: Juha Laaksonen - Toista Yle Areenassa

Henry Väre, erikoisalana kasvit

Henryn työpaikka on yksi Suomen kauneimmista. Se sijaitsee Kaisaniemen puistossa, joka on keidas pääkaupungin mölyävän liikenteen keskellä.

Helsingin yliopiston Kasvimuseon yli-intendenttinä työskentelevä Henry on kiinnostunut erityisesti kasvitieteen historiasta. Mutta ennen kuin hänestä tuli tutkija, tarvittiin reissu Kaisaniemestä tuhat kilometriä pohjoiseen.

Luontoilta: Henry Väre - Toista Yle Areenassa

Jaakko Kullberg, erikoisalana hyönteiset

Luontoillan pienimpien eläinten asiantuntijalle hyönteismaailma tuottaa jatkuvasti ahaa-elämyksiä. Perhostutkijana tunnettu Jaska kertoo, että jopa karuihin kaupunkiolosuhteisiin voi syntyä hyönteisparatiiseja, jos ympäristö rakennetaan oikein.

Itä-Helsingissä sijaitseva Vuosaarenhuippu on yksi hänen suosikeistaan. Huipun tuulisella laella voi seurata hyönteisvaelluksia ihan aitiopaikalta.

Luontoilta: Jaakko Kullberg - Toista Yle Areenassa

Ari Saura, erikoisalana kalat, matelijat, sammakkoeläimet

Ari on kalamies henkeen ja vereen. Luonnonvarakeskuksen tutkijana työskentelevää Aria kiehtoo kalojen muuntautumiskyky - vesistöstä riippuen yksi kalalaji voi näyttää toisessa paikassa hyvin erilaiselta.

Vapaa-aikana hän harrastaa luonnossa liikkumista, kalastusta ja kalaruokien valmistamista. Mikä parasta, ranta on melkein virvelinheiton päässä kotiovesta.

Luontoilta: Ari Saura - Toista Yle Areenassa

Luontoilta on Yle-klassikko jo vuodesta 1975. Ohjelma kuullaan kerran kuussa keskiviikkona klo 18-20 Yle Radio Suomessa, ja voit katsella suoraa lähetystä myös Yle Areenasta. Osallistu ohjelmaan soittamalla studioon tai lähettämällä kuva, video tai kysymyksesi sähköpostitse. Näin osallistut ohjelmaan.