Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Amerikka ensin -kiihkoilijoiden mukaan käynnissä on "valkoisten kansanmurha” – tällainen on yhteisö, jonka ideologiaan kuuluvat rasismi ja naisviha

Päivitetty 08.01.2023 12:14.
Äärioikeistolainen Nick Fuentes ja dokumentaristi Louis Theroux.
Kuvateksti Äärioikeistolainen Nick Fuentes ja dokumentaristi Louis Theroux.
Kuva: Dan Dewsbury/Mindhouse Productio

Yhdysvaltalaisen äärioikeiston keinovalikoimaan kuuluvat muun muassa ironiset meemit, salaliittoteoriat ja raiskausuhkaukset. Louis Theroux’n dokumentti näyttää miten äärioikeisto radikalisoi nuorta yleisöään.

Joka ilta Nicholas J. Fuentes aloittaa livelähetyksen. Hän tekee sen omilla verkkosivuillaan, koska hänet on potkittu pois lähes kaikilta sosiaalisen median alustoilta. Lähetyksessään hän levittää rasistista, juutalaisvastaista, naisvihamielistä, homofobista ja maahanmuuttovastaista sanomaa.

Fuentes on äärioikeistolaisen Amerikka ensin -liikkeen sujuvasanainen, virnuileva keulahahmo. Vuonna 2017 perustettu liike on jopa Donald Trumpin hyväksyneelle republikaanipuolueelle liian radikaali. Se järjestää vuosittain yhden konferenssin ja toimii muuten pääasiassa internetissä.

Fuentesin ohjelmalla on tuhansia katsojia ympäri maailmaa. Hän vastailee kuuntelijoiden kysymyksiin ja vastaanottaa lahjoituksia. Vaikka Fuentes on saanut porttikiellon myös Youtubeen, siellä kiertää klippejä hänen videoistaan.

”Yhdysvalloilla pyyhki hyvin ennen näitä maahanmuuttajia. Otamme heitä tänne Lähi-idästä, ja he kiittävät raiskaamalla lapsiamme”, Fuentes saarnaa eräässä klipissä.

Brittiläinen huippudokumentaristi Louis Theroux tapaa Fuentesin dokumenttisarjassaan Amerikan some-soturit (Forbidden America). Theroux'n missiona on selvittää, miten internet ja sosiaalinen media ovat muuttaneet yhdysvaltalaista yhteiskuntaa.

Maailmassa, jossa jokainen voi saada oman kanavansa, on kenties väistämätöntä, että äärilaidan ääni voimistuu eniten.

― Louis Theroux

Sarjan ensimmäisessä jaksossa Kiihkoilijat netissä Theroux perehtyy Amerikka ensin -liikkeeseen. Jaksossa käydään läpi Fuentesin äärimmäisiä mielipiteitä: monikulttuuriset avioliitot vastaavat eläimiin sekaantumista, maahanmuutto pitäisi lopettaa, naisten ei pitäisi saada äänestää tai käydä töissä eikä homoseksuaalien pitäisi saada toteuttaa seksuaalisuuttaan.

”Maailmassa, jossa jokainen voi saada oman kanavansa, on kenties väistämätöntä, että äärilaidan ääni voimistuu eniten”, Theroux toteaa dokumentissa.

"Amerikka ensin" kulkee natsien jalanjäljissä

Amerikka ensin -liike sai alkunsa, kun Fuentes osallistui vuonna 2017 Charlottesvillen Yhdistäkää oikeisto (Unite the Right) -marssiin. Siellä parikymppinen Hitlerin ihailija James Alex Fields Jr. ajoi vastamielenosoittaja Heather Heyerin kuoliaaksi. Fields sai teostaan yli 400 vuoden vankilatuomion.

Folk lägger ner kransar i Charlottesville för att hedra minnet av aktivisten Heather Heyer som dödades av en högerextremist i fjol somras
Kuvateksti 32-vuotias Heather Heyer kuoli, kun James Alex Fields Jr ajoi autollaan rasismia ja äärioikeistoa vastustaneiden mielenosoittajien joukkoon.
Kuva: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Fuentes kertoo Theroux'lle kauhistuneensa tapahtumassa näkemästään natsiestetiikasta ja halunneensa perustaa uudelle oikeistolle paremman vaihtoehdon.

Theroux huomauttaa, että tosiasiassa Fuentesin agendana on nimenomaan valkoisen rotuidentiteetin vahvistaminen muiden kustannuksella.

”Se, mikä erottaa sinut Trumpin kannattajien oikeistosiivestä, on se, että puhut ’juutalaisvallasta', mustien rikollisuudesta ja valkoisesta identiteetistä”, Theroux sanoo Fuentesille dokumentissa.

Fuentes ohittaa väitteen, mutta dokumentin videokatkelmat paljastavat Theroux’n sanat todeksi. Yhdysvaltalaisen Salon-verkkomedian mukaan Fuentes myös epäsuorasti ylisti Hitleriä Amerikka ensin -liikkeen konferenssissa 2022. Ei siis ihme, että esimerkiksi uusnatsistinen Daily Stormer -verkkosivusto tukee Fuentesin tapaa muuttaa valkoista nationalismia salonkikelpoisemmaksi.

Toisessa dokumentin kohtauksessa Theroux kyselee Amerikka ensin -liikkeen kenraaliksi nimitetyltä Matt Evansilta eli Beardson Beardlylta videosta, jossa Beardly tekee kaksi natsitervehdystä. Beardly raivostuu, lopettaa haastattelun ja painuu kotiinsa tekemään livelähetystä, jossa haukkuu Theroux’n alatyylisesti maan rakoon.

Salaliittoteoria valkoisten kansanmurhasta

Eräs Nicholas J. Fuentesin kuuluisista väitteistä on, että Yhdysvalloissa on meneillään "valkoisten kansanmurha".

Salaliittoteorioihin sekä dis- ja misinformaatioon perehtyneen yliopistotutkija Niko Pyrhösen mukaan ajatus valkoisten kansanmurhasta on salaliittoteoria. Se on äärimmilleen kehitetty muoto globaalisti tunnetummasta väestönvaihtoteoriasta.

Niko Pyrhönen, yliopistotutkija seisoo räntäsateessa Helsingissä Damaskuksentiellä.
Kuvateksti Salaliittoteorioihin ja disinformaatioon perehtynyt Helsingin yliopiston tutkija Niko Pyrhönen.
Kuva: Jyrki Ojala / Yle

"Väestönvaihto" on maahanmuuttovastaisen äärioikeiston propagandistinen teoria, jonka mukaan länsimaiden valkoista väestöä ollaan tietoisesti korvaamassa Lähi-idästä ja Afrikasta tulevilla ihmisillä.

– Väestönvaihtopuheella on yhteys valtavirtaisempaan poliittiseen keskusteluun ja Euroopan oikeistopopulistipoliitikkojen retoriikkaan, Pyrhönen sanoo.

Salaliittoteoreetikoiden mukaan operaatiosta vastaa ”globalistinen eliitti” tai juutalaiset.

– Teoria valkoisten kansanmurhasta taas vie väestönvaihtoteoriaa retorisesti vielä pidemmälle. Sitä levitetään lähinnä äärioikeiston syvässä päädyssä.

Kansanmurhateorian mukaan valkoisten olemassaoloa uhkaavat maahanmuuton lisäksi muun muassa heihin kohdistuva väkivalta, monikulttuuriset avioliitot ja syntyvyyden lasku.

Salaliittoteorioiden kokonaisuus on hydran kaltainen olento. Sillä on monta päätä, ja aina kun yhden katkaisee, uusi kasvaa tilalle.

― Niko Pyrhönen

Valkoiset nationalistit ovat joskus oikeuttaneet teorialla väkivaltaa muita kansanryhmiä kohtaan.

Donald Trumpin valtakaudella äärioikeisto levitti QAnon-salaliittoteoriaa, mutta sittemmin QAnon on menettänyt vetovoimaansa ja se on korvattu osittain muilla teorioilla.

– Salaliittoteorioiden kokonaisuus on hydran kaltainen olento. Sillä on monta päätä, ja aina kun yhden katkaisee, uusi kasvaa tilalle, Pyrhönen tiivistää.

Äärioikeistolle meemit ovat sisäänheittotuotteita

Amerikka ensin -liikkeen ydinporukka koostuu dokumentin mukaan videopelien pelaajista, ivailijoista ja inceleistä (incel = involuntary celibate, vasten tahtoaan selibaatissa).

Jäsenet jakavat ajatuksiaan sosiaalisessa mediassa, keskustelupalstoilla, striimeissä ja esimerkiksi Fortniten ja Call of Dutyn pelaamisen ohessa.

Pyrhösen mukaan äärioikeisto on hyödyntänyt internetiä erittäin tehokkaasti.

– Äärioikeiston ja oikeistopopulistien suosion kasvu selittyy paljolti sillä, että he verkostoituvat globaalisti internetissä. He käyttävät retoriikkaa ja toimintatapoja, jotka ovat osoittautuneet toimiviksi muissa maissa, ja sovittavat niitä oman kielialueensa tai paikallisyhteisönsä tarpeisiin.

Äärioikeisto hyödyntää myös hybridisaatiota, Pyrhönen sanoo. Se tarkoittaa, että vakavan sanoman ohella keskustelufoorumeilla levitetään helposti kulutettavampaa sisältöä, kuten huumoria, ironiaa ja meemejä. Ne voivat Pyrhösen mukaan toimia eräänlaisena sisäänheittotuotteena niille, jotka vierastavat poliittista propagandaa.

Meemeillä on ollut tärkeä rooli myös Amerikka ensin -liikkeen kehittymisessä. Dokumentissa eräs Fuentesin kannattaja toteaa, että Fuentes on kohonnut nykyiseen asemaansa peli- ja meemikulttuurin avulla.

”Nick hallitsee sen kulttuurin ironiset vitsit ja saa siten nuoret mukaan”, kannattaja sanoo.

Yksi Fuentesin näkyvistä tukijoista on nettitrolli Anthime Gionet, nimimerkki Baked Alaska, joka tienaa elantonsa yhteenottoihin perustuvilla striimeillä. Hän heittää niissä rasistista ja muilla tavoin loukkaavaa läppää ohikulkijoille, ja striimin katsojat yllyttävät häntä entistä pahempiin törkeyksiin.

Dokumentaristi Louis Theroux ja äärioikeistolainen Anthim Gionet, joka käyttää nimimerkkiä Baked Alaska.
Kuvateksti Anthime Gionet eli nimimerkki ”Baked Alaska” ja dokumentaristi Louis Theroux.
Kuva: Dan Dewsbury/Mindhouse Productio

Eräässä striimissään Baked Alaska puhuttelee mustaa miestä. ”Kerron vitsin: mustien elämällä ei ole väliä”, hän sanoo ja näyttää miehelle keskisormea.

Törkeydet markkinoidaan äärioikeistolaispiireissä poliittisen korrektiuden vastustamisena ja kapinallisuutena – tai jopa punkina.

Esimerkiksi Beardson Beardly luonnehtii itseään dokumentissa auktoriteettivastaiseksi vastarannankiiskeksi. “Räävitön vitsailu netissä on punkrockia”, hän väittää.

Samantyyppisiä argumentteja on kuultu Trumpin presidenttikauden alkupuolelta lähtien. Useat vaihtoehto-oikeiston edustajat ovat rinnastaneet äärioikeistolaisuuden punkiin, koska molemmat ovat epäsovinnaisia ja kyseenalaistavat konsensusajattelua.

Punkin aatemaailmaan kuitenkin yleensä kuuluu kaikenlainen pakkovallan ja syrjinnän vastustus, kun taas äärioikeistolaisen ajatusmaailman ytimessä ovat autoritaarinen nationalismi ja syrjintää synnyttävät hierarkiat.

Heteroseksikin on "homojen hommaa"

Theroux'n dokumentti näyttää, että Amerikka ensin -liikkeen edustajat eivät panosta vakuuttavaan argumentointiin. He esimerkiksi homottelevat lähes kaikkea, mitä vastustavat tai mitä vaille jäävät.

Kun Baked Alaskan tili poistetaan Twitteristä, hän tekee kappaleen, jossa toistelee: ”Twitter on homojen hommaa.” Myöhemmin hän nimittää Theroux’n journalismia ”homoaatteen” läpitunkemaksi.

Fuentes kannattajineen taas yrittää mennä republikaani- ja konservatiivipoliitikkojen vuosittaiseen konferenssiin, ja kun pääsy evätään, hän ilmoittaa, että konferenssi onkin ”perseestä ja homoille”.

Fuentes ei ole koskaan tapaillut naisia tai seurustellut naisen kanssa. Hän on ilmoittanut, että myös miesten ja naisten välinen seksi on "homoa” ja että hän on ”heteroseksuaalisempi kuin kukaan”.

Äärioikeiston retorisiin keinoihin kuuluvat myös raiskausuhkaukset. Kun äärioikeiston mielenosoituksiin usein osallistunut striimaaja Brittany Venti riitaantuu Amerikka ensin -liikkeen edustajien kanssa, Beardson Beardly uhkaa omassa striimissään raiskata hänet.

Dokumentissa nähdään, kun Beardly kuvailee yksityiskohtaisesti, kuinka toteuttaisi aikeensa, ja puhkeaa sitten mielipuoliseen hohotukseen.

Donald Trumpin valinta presidentiksi osoitti, että naisvihamieliset asenteet ja perusteltujen argumenttien puute eivät ole Yhdysvalloissa valtaannousun este. Theroux'n dokumentti paljastaa, että myös Fuentes haaveilee presidenttiydestä.

Nettivihasta ei ole pitkä matka väkivaltaan

Vaikka Fuentes ei koskaan päätyisi valtakunnanpolitiikkaan, hänen liikkeensä ei suinkaan ole vaaraton.

Ensinnäkin se siirtää sallittujen keskustelunaiheiden aluetta yhä kauemmas oikealle. Politiikan tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa keskustelussa käytetään käsitettä ”Overtonin ikkuna”, kun viitataan ajatuksiin, jotka suuri yleisö hyväksyy osaksi julkista keskustelua.

Monet ihmisoikeusjärjestelmän ja oikeusvaltioperiaatteen nimeen vannovat yhteiskunnalliset keskustelijat ovat olleet viime vuosina huolissaan siitä, että äärioikeisto on siirtänyt Overtonin ikkunaa kohti syrjinnän hyväksymistä.

Muuttuneessa yhteiskunnallisessa keskusteluilmapiirissä ei olekaan enää tavatonta kyseenalaistaa esimerkiksi yhtäläisiä ihmisoikeuksia.

Toiseksi Theroux muistuttaa, että äärioikeiston pyrkimyksenä on rapauttaa demokratiaa. Välineenä on perinteisen median luotettavuuden kyseenalaistaminen.

Amerikka ensin -liikkeen jäsenien mielestä journalistisen median epäluotettavuuden todistaa parhaiten se, että se nimittää heitä valkoisiksi nationalisteiksi ja rasisteiksi. ”Niljakas roskatoimittaja”, luonnehtii Beardson Beardly Therouxia lähetyksessään.

Kolmanneksi internetissä lietsottu viha voi johtaa fyysiseen väkivaltaan. Maailmaa on järkyttänyt esimerkiksi Uuden-Seelannin Christchurchissa tehty isku, jossa netin äärioikeistosivuilla radikalisoitunut mies ampui 51 muslimia.

Theroux viittaa dokumentissaan asiantuntijoihin, joiden mukaan pahimman terroriuhan USA:ssa muodostaa nykyään äärioikeisto.

Myös Suomen suojelupoliisin arvion mukaan äärioikeiston uhka on kasvanut. Se on nyt Suomessa yhtä suuri kuin ääri-islamistien muodostama terroriuhka.

”(Äärioikeiston) sanoma leviää ympäri maailmaa”, Theroux muistuttaa dokumentissaan.

Kiihkoilijat netissä - Toista Yle Areenassa

Lisää aiheesta Yle Areenassa