Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Mikä on päivittäisen luksuksemme todellinen hinta? – Verta, hikeä ja luksusta realitysarja Yle Areenassa 16.1.2023

Verta, hikeä ja luksusta -sarjaan osallistuvat somevaikuttajat ja juontaja Rosa Kettumäki.
Kuvateksti Arttu Mustonen, Roosa Rahkonen, Rosa Kettumäki, Yousra Chafak ja Joona Hellman.
Kuva: Márton Jelinkó / Yle

Suositun ja palkitun Verta, hikeä -sarjan toisella kaudella pohditaan arjen luksusta. Mikä on luksusta, minkä pitäisi olla, ja kuka luksuksemme oikeasti maksaa?

Neljä suomalaista sosiaalisen median vaikuttajaa saa mahdollisuuden lähteä tutkimaan, mitä tapahtuu päivittäisen luksuksemme alkutuotannossa. Mitä vaaditaan ennen kuin elektroniikka, kosmetiikka, korut, suklaa ja ananas päätyvät kauppojemme hyllyille?

Arttu Mustonen, Joona Hellman, Roosa Rahkonen ja Yousra Chafak matkustavat Ghanaan Afrikanlänsirannikolle etsimään vastauksia. Ohjelman juontaa Rosa Kettumäki.

Kultakaivoksilla vaikuttajat joutuvat kohtaamaan erittäin kovia työolosuhteita, ja he yllättyvät kullan kaikista käyttötarkoituksista. Kaivosteema jatkuu timanttikaivoksella. Rakkauden symboli menettää hohtoaan, kun tutustutaan timanttien historiaan ja työolosuhteisiin. Kaakaoviljelmillä joudutaan kohtaamaan raaka totuus toimeentulon epävarmuudesta. Ananaspellot puolestaan yllättävät matkalaiset kovalla työllä ja saavat heidät miettimään, onko tämä arkipäiväistynyt trooppinen hedelmä meille luksusta? Accrassa, e-jätekaatopaikalla, kohdataan elektroniikkajätteen jälleenmyyjät ja kierrätyksen ongelmat. Entäpä shea-voi, naisten kultana tunnettu raaka-aine? Sitä valmistetaan Ghanan köyhällä maaseudulla kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin. Viimeisessä jaksossa pohditaan puhtautta, turismia ja luontoa luksuksena samalla, kun vaikuttajat summaavat koko silmiä avaavaa matkaa.

Joona Hellman sarjassa Verta, hikeä ja luksusta.
Kuva: Márton Jelinkó / Yle

Somevaikuttaja Joona Hellman tekee kanavalleen humoristista sisältöä, mutta avaa myös ajatuksia, joista pojat eivät useinkaan puhu. Joona toteaa reissusta muidenkin osallistujien puolesta: “On aika kuormittavaa, kun näkee, että joku on selvästi väärin ja epäinhimillistä. Ja mä oon ainakin ihmisenä sellainen, että mä haluaisin löytää siihen ratkaisun, mutta ei mulla ole mitään vastauksia. Mä toivon, että ihmiset muistaa kaiken kurjuuden keskellä sen, että toivo luo toimintaa ja sit kun meillä on toimintaa, se luo meille takaisin toivoa.”

Roosa Rahkonen Verta, hikeä ja luksusta -sarjassa.
Kuva: Márton Jelinkó / Yle

Roosa Rahkonen on somen ja viestinnän ammattilainen, jonka sydäntä lähellä ovat aiheet mielenterveydestä muotiin. Myös tasa-arvo ja muut yhteiskunnalliset aiheet mietityttävät Ghanassakin: “Erityisesti mua on järkyttänyt täällä naisten asema ja olosuhteet, missä naiset joissakin tilanteissa elää. Itselleni kaikkein vaikeinta ensimmäisinä päivinä oli se, että mä vaan tuun ja kokeilen tätä työtä ja mulla on mahdollisuus lähteä pois. Oman etuoikeuden tutkiminen oli aluksi tosi vaikeaa.”

Arttu Mustonen Verta, hikeä ja luksusta -sarjassa.
Kuva: Márton Jelinkó

Mustarttu nimellä tunnettu Arttu Mustonen on lifestyle-vaikuttaja, jonka aiheisiin kuuluu mm. matkailu. Myös Artulle matka oli vaikuttava kokemus: “Tää matka on ollut tosi silmiä avaava ja supermielenkiintoinen, ja mä toivon, että tämä vois avata ihmisten silmiä edes jossain määrin myös kotisohvilla.” Fyysiset rajat olivat matkan työpäivinä tulla vastaan kaikille osallistujille. Peltotöissä Arttukin toteaa: “Kotona olemme vain tottuneet istumaan sohvalla ja syömään pullaa.”

Yousra Chafak sarjassa Verta, hikeä ja luksusta.
Kuva: Márton Jelinkó / Yle

Porukan kuopus Yousra Chafak pohtii matkan päätteeksi, miten kokemukset tulevat vaikuttamaan hänen tuleviin yhteistöihinsä: "Olis multa tosi tekopyhää kaiken tämän nähdyn jälkeen sivuuttaa vaan kaikki ja palata siihen normiarkeen.” Yousralle luksus on saanut uuden merkityksen: “Luksus on mulle nykyään enemmän kokemuksia, uusien asioiden näkemistä ja ihmisiin tutustumista. Ja oma perhe ja se turva, mikä mulla on, se on luksusta.

Rosa Kettumäki juontaa sarjan Verta, hikeä ja luksusta.
Kuva: Márton Jelinkó / Yle

Ylen Viimeinen sana -ohjelmaakin juontavalle Rosa Kettumäelle pääkaupunki Accra on tuttu yliopistovaihdon ajalta. Sarjassa tutustutaan kuitenkin sellaiseen Ghanaan, jota Rosakaan ei ole ennen nähnyt.

Verta, hikeä ja t-paitoja -kausi palkittiin 2020 Kultaisella Venlalla sekä käsikirjoitus- että seurantareality-sarjoissa.

Verta, hikeä ja luksusta Yle Areenassa 16.1.2023 ja ja Yle TV2:ssa 19.1.2023 alkaen.

Lisää aiheesta Yle Areenassa