Hyppää pääsisältöön

Luonto

Kiemurtelevat etanat ihmetyttivät Luontoillassa – asiantuntija kertoo, mistä on kyse

Marraskuun Luontoillassa pohdittiin etanoiden lisääntymistä. Luontoilta muistuttaa, että ukkoetana on täysin harmiton puutarhassa. Opettele erottamaan se espanjansiruetanasta.

Videon Luontoiltaan lähettänyt Sari Haukkovaara kirjoittaa:

– Ihmettelimme ukkoetanoiden kummaa kiemurtelua. Video on otettu 4.8.2022 Uudessakaupungissa ja etanat roikkuvat puulaatikon seinämällä pihalla. Mitähän tässä tapahtuu?

Kysymykseen vastasi marraskuun Luontoillassa Ari Saura. Katso koko lähetys Areenassa.

Ukkoetanaa ei ole syytä tappaa

Haitallinen espanjansiruetana vai vaaraton ukkoetana? Etanalajien erottaminen toisistaan vaatii lähempää tarkastelua. Sekä espanjansiruetanan että alkuperäisiin lajeihimme kuuluvan ukkoetanan (Limax cinereoniger) väritys nimittäin vaihtelee, ja ne saattavat muistuttaa toisiaan hyvinkin paljon. Tunnistatko espanjansiruetanan?

Lähetä oma havainto

Oletko saanut kuvattua luonnossa jonkin erikoisen tilanteen? Lähetä video ja siihen liittyvä kysymys osoitteeseen luonto.ilta@yle.fi.

Kerro mitä tapahtui ja halutessasi liitä mukaan kysymys.

Lähettämällä videon annat Ylelle luvan jakaa havaintosi ja siihen liittyvän tarinan kanavillaan, verkossa ja somessa. Yle Luonto jakaa videoiden lisäksi myös hienoja luontokuvia somekanavillaan.

Luonto-ohjelmia kuullaan Yle Radio Suomessa aina keskiviikkoisin klo 18-20. Luontoillan asiantuntijakaarti kokoontuu vastaamaan kysymyksiin kerran kuussa. Katso uusin Luontoilta Areenassa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa