Hyppää pääsisältöön

Elävä arkisto

Suomi jälleen ensimmäinen! Maksuton kouluruoka on maailmalla harvinaisuus, suomalaisille jo pitkältä ajalta itsestäänselvyys

Päivitetty 25.04.2023 15:26.
Oppilaita kouluruokalassa (1980).
Kuvateksti Peruskoulun oppilaita kouluruokalassa vuonna 1980.
Kuva: Martti Juntunen / Yle kuvapalvelu

Suomi päätti vuonna 1943 ensimmäisenä maana maailmassa tarjota kaikille kansakoululaisille ilmaisen aterian jokaisena koulupäivänä. Osalle lapsista kouluruoka oli ollut jo yli sata vuotta maksutonta.

Pyysimme jokin aika sitten Elävän arkiston yleisöä kertomaan, mikä on Suomessa parasta. Onko jokin ilouutinen, tapahtuma tai ylpeydenaihe, joka nousee ylitse muiden? Kysely sai yli 3 000 vastausta ja kiistattoman tuloksen: ilmainen kouluruoka vei voiton selvin luvuin. Se onkin asia, josta suomalaiset voivat syystä olla ylpeitä! Suomen lisäksi vain Ruotsi tarjoaa koululaisille aterian maksutta – ja Ruotsi aloitti sen vasta paljon Suomea myöhemmin.

Suomalaisten kannalta ratkaisevaa oli sotavuonna 1943 säädetty laki. Yhteiskunta kantoi huolta lasten ruokailusta useasta syystä: ruoasta oli pulaa, äidit elättivät perheensä usein yksin ja sota tarvitsi jatkuvasti uusia, terveitä sotilaita. Niinpä eduskunta sääti lain, jonka mukaan kansakoulujen oli tarjottava oppilailleen lämmin ateria maksuttomasti vuoteen 1948 mennessä.

Käytännössä kaikki sujui nopeammin: esimerkiksi Helsingissä lapset saivat ilmaisen ruoan jo syksystä 1943 lähtien ja kahdessa vuodessa siihen oli siirrytty lähes koko maassa.

Laki määräsi myös oppilaat osallistumaan ruoan tuottamiseen. Heidän oli kouluajan ulkopuolella tehtävä kohtuullinen määrä työtä ruoan kasvattamiseksi ja keräämiseksi koulua varten. Opettaja velvoitettiin ohjaamaan tätä toimintaa.

Vihtiläiset koululaiset keräävät viljan tähteitä koulukeittolan puuroon sota-aikana (1939–44).
Kuvateksti Vihtiläiset koululaiset keräävät viljan tähteitä koulukeittolan puuroon sota-aikana (1939–44).
Kuva: Tuntematon kuvaaja / Museovirasto

Kouluruokailu itsessään ei ollut uutta: Suomessa oli tuolloin tarjottu kouluruokaa jo yli sadan vuoden ajan. Alusta alkaen osa oppilaista oli saanut syödä koulussa maksutta.

Kouluruokailu ennen vuotta 1943

Haarukoita tarvittiin vasta 1960-luvulla

Kaikki koulussa tarjottava ruoka oli alkuun lusikoitavissa: tarjolla oli erilaisia keittoja, vellejä ja puuroja. Ruokailu alkoi usein opettajan antamalla lusikallisella kalanmaksaöljyä.

Koulu tarjosi pitkään sananmukaisesti vain lämpimän ruoan. Vielä 1950-luvulla oppilaat toivat leivän ja maidon kotoaan.

Jälkiruokia tarjottiin lähinnä juhlapäivinä. Niiden raaka-aineet, esimerkiksi marjat, pyydettiin usein tuomaan kotoa tai poimittiin yhdessä koulupäivän aikana.

1960-luvulla suurin osa kouluista tarjosi jo leivän ja maidonkin. Näkkileivän valtakausi alkoi vuonna 1963, jolloin Vaasan leipomo alkoi valmistaa Koulunäkkiä.

Vuonna 1966 Helsingin kouluissa päätettiin kokeilla eines- ja pakasteruokia. Sen myötä ruokatunnilla alettiin tarvita myös haarukoita ja veitsiä. Keittiöiden uusimisen myötä uudentyyppiset ruoat levisivät koko maahan.

Suomalainen teko: rohkea rokan syö (2002) - Toista Yle Areenassa

Suomalainen teko: rohkea rokan syö -ohjelmassa haastateltu tutkija Ulla-Marja Urho toteaa, että ilmainen kouluruoka on ollut suomalaisille ”suuri mahdollistaja”. Kun koulu otti huolehtiakseen lasten päiväruoasta, pääsivät äidit samaan aikaan omiin töihinsä. Yhteisen kouluruoan ansiosta suomalaiset ovat myös saaneet samanlaisen syömisen mallin, hän sanoo. Ruokavalinnat eivät ole päässeet eriarvoistamaan lapsia.

Ensin opettaja tuikkasi kalanmaksaöljyn suuhun. Ruuasta sai sanoa ”kiitos paljon” tai ”kiitos vähän”. Kaikki, mitä otti lautaselle, oli syötävä. Jos ei syönyt, niin opettaja syötti.

Maija Toivanen muistelee 1950-luvun kouluruokailua Inarissa (2002).
Snellmanin kansakoulun oppilaita luokassa (1950-luvun alku).
Kuvateksti Snellmanin kansakoulun oppilaita luokassa 1950-luvun alussa.
Kuva: Tuntematon kuvaaja / Helsingin kaupunginmuseo

Aluksi monessa koulussa ruoka syötiin omassa pulpetissa. Siirtyminen yhteisiin pöytiin loi puitteet yhteisöllisyydelle ja tapakasvatukselle.

Kouluruokailu Veromiehen koulussa Vantaalla (1960).
Kuvateksti Veromiehen koulun oppilaita ruokalassa vuonna 1960.
Kuva: Lauri Leppänen / Vantaan kaupunginmuseo

Peruskoulu toi terveyden ja kumiperunat

Vuosina 1972–77 toteutettu peruskoulu-uudistus mullisti myös kouluruokailun. Aiemmin ruoka oli ollut ilmaista vain kansakoululaisille, mutta nyt koulut velvoitettiin tarjoamaan ilmainen lämmin ateria kaikille peruskouluikäisille. Eikä siinä kaikki: oikeus laajennettiin samantien koskemaan myös lukioita ja ammattikouluja.

Koulun ruokala vuonna 1977.
Kuvateksti Koulun ruokala vuonna 1977.
Kuva: Tuntematon kuvaaja / Helsingin kaupunginmuseo

Peruskoulu kantoi aiempaa kokonaisvaltaisempaa huolta oppilaiden voinnista. Vuonna 1975 kuvatussa Terveysruudussa tarkasteltiin oppilaiden terveydentilaa. Kouluruokailuesimerkit ovat Rautavaaralta, Kirkkonummelta ja Helsingistä.

Koululaisten terveys ja ruokailu (1975) - Toista Yle Areenassa

Tutkimuksessa ilmeni, että uusien ylioppilaiden kunto oli varsin masentava.

Professori Kaarlo Hartiala (1975).

Pahamaineiset kumiperunat ilmestyivät lautasille 1980-luvulla. Makuelämyksen takaa löytyy yllättäen laki: kun elintarvikelaki kielsi multaisten perunoiden pesemisen koulujen keittiöissä, päätettiin toimittaa perunat kouluihin valmiiksi kuorittuina. Kumiperunoita saa, kun kuoritut perunat höyryttää yhdistelmäuunissa.

Oppilaita ruokalautastensa kanssa Puotilan ala-asteen ruokalassa (1984).
Kuvateksti Puotilan ala-asteen oppilaita ruokalassa vuonna 1984.
Kuva: Kari Hakli / Helsingin kaupunginmuseo

Näkkileivällä leikittiin niin, että työnnettiin voita leivän reikien läpi, jolloin saatiin hauskoja voimatoja.

Jyrki Torni muistelee 1970–80-luvun kouluruokailua Helsingissä (2002).

1990-luvun lama-aikana ruokakuluja supistettiin reippaalla kädellä. Samalla karsittiin eri juhlapäivien näkymistä ruokaloissa. 2000-luvun alussa haastateltu tutkija Ulla-Marja Urho suri sitä, etteivät juhlavammat lounaat enää olleet palanneet kouluihin.

Helsinkiläisen Siilitien ala-asteen oppilaita kouluruokalassa (1992).
Kuvateksti Siilitien ala-asteen oppilaita ruokalassa vuonna 1992.
Kuva: Derrick Frilund / Yle

Uudella vuosituhannella kouluruokailu liitettiin osaksi peruskoulun opetussuunnitelmaa. Vuodesta 2012 koulukeittiöt ovat myös kilpailleet keskenään kahden vuoden välein pidettävässä kouluruokakilpailussa.

Suomen koulukeittiöt kilpasilla (2014) - Toista Yle Areenassa

Etäkoulu toi kouluruoankin kotiin

Keväällä 2020 alkanut koronapandemia sulki koulut ja aloitti pitkän etäkouluvaiheen. Koska oppilailla oli lain mukaan oikeus päivittäiseen ateriaan myös poikkeusoloissa, joutuivat koulut nopeasti päättämään, miten ne ruokailun mahdollistivat.

Etäkoulu muutti kouluruokailun (2020) - Toista Yle Areenassa

Tuntuu vähän ärsyttävältä, kun me on kaikki totuttu, että täällä on paljon oppilaita.

Itäkeskuksen peruskoulun oppilas Hodan Gibril Ifraf harmittelee etäkoulun autioittamaa ruokalaa (2020)

Etäkoulun jatkuessa oppilaat saivat halutessaan hakea koululta lounaskassin. Järjestely toimi hyvin, joskin tilattuja ruokakasseja jäi myös yllättävän paljon noutamatta.

Tikkurilan lukion lounaspaketti koronaepidemian aikana (2020).
Kuvateksti Tikkurilan lukion lounaspaketti keväällä 2020.
Kuva: Stella Karlsson / Vantaan kaupunginmuseo

Tee testi! Tillilihaa, riisivelliä, kanaviillokkia – osaatko päätellä, miltä vuosikymmeneltä ovat nämä koulujen ruokalistat?

Keskustelu

Keskustelu sulkeutuu 19.4.2024.