Hyppää pääsisältöön

YleX

Isac Elliot istuu ruskealla sohvalla.

Uneton Kauniaisissa

Kesällä striimiennätyksen rikkonut Isac Elliot valvoo öitä, kävelee kotona ympyrää ja pohtii jatkuvasti töitä. Kun biisi ei menesty, hän “elää kuin nunna”.

Isac Lundén eli artisti Isac Elliot tarttuu vaatehuoneessaan pitkähihaiseen paitaan, jonka selässä lukee loved. Teksti on harhaanjohtava.

– Tämä on ehkä mun isoin regret piece.

Etumuksessa on monta suurta Guccin logoa ja brodeerattuja kukkia. Muutaman vuoden vanhaa paitaa myydään tällä hetkellä yli tuhannen euron hintaan.

Tällaisia Lundénin ja hänen ystäviensä vaatteiden täytyi olla vuonna 2019, jotta ihmiset tiesivät varmasti, että kyseessä oli merkkivaate, hän sanoo. Lundénilla on päällään sama pitkähihainen Youtube-kanava MolyBrosin videossa, jossa artisti erittelee asukokonaisuuteensa kuluneita rahasummia. Kolmen vuoden takaisessa videossa Lundén ilmoittaa asunsa hintalapuksi 19 230 euroa.

Nykyään 21-vuotias Lundén välttelee luksusbrändien jättimäisiä logoja. Tärkeintä on, että vaate istuu, hän sanoo. Mutta hintaa vaatteella saa yhä olla.

Lundénin kodissa on kaksi vaatehuonetta, joista toinen korvasi asuntoon suunnitellun saunan. Ratkaisu oli helppo: lapsuudenkodissa sauna oli aina varastotila eikä Lundén pidä saunomisesta. Tai oleskelusta muutenkaan kuumassa tai kylmässä.

– Tykkään, että on mukavaa.

Vähintään mukavalta Lundénin elämä myös vaikuttaa. Vaatehuoneet täynnä muotitalojen luomuksia, auto ja 110 neliötä asuintilaa. Ja ”muutamat sijoituskämpät Stadissa”, joista ensimmäisen artisti osti 15-vuotiaana.

Listaykkösiä ja yhteisbiisejä ulkomaisten artistien kanssa. Enemmän kuukausittaisia Spotify-kuuntelijoita kuin Haloo Helsingillä, Bessillä tai Gettomasalla.

Kaupallinen menestys ei ole uutta. Emma- ja MTV:n Best Finnish Act -pystit Lundén sai jo ennen teini-ikää. Kuutisen vuotta sitten 16-vuotias Lundén selitti Kuukausiliitteen haastattelussa, kuinka isä antaisi hänelle luvan ostaa käytetyn luksuskellon, jos seuraavasta biisistä tulisi Spotify-ykkönen. Siitä tuli.

– Mulla on se kello edelleen tuossa. En ostanut käytettynä, ostin uutena.

Nykyään, jos töissä menee hyvin, Lundén palkitsee itsensä mieluummin tekemällä jotain kaveriporukan kanssa. Pitämällä hauskaa.

Mutta kun töissä menee huonosti tai biisi ei menesty?

– Silloin meitsi elää kuin nunna. En tee mitään, ja alan pelätä. Ajattelen, että nyt mun pitää pitää huolta siitä, mitä mulla on.

Viimeksi näin kävi pari vuotta sitten.

Isac Elliot hieroo käsiään yhteen liila huppari päällään.
Kuvateksti Isac Elliotille uusi suomenkielinen tuotanto tuntuu aiempaa henkilökohtaisemmalta. Pelissä on enemmän.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

”Perseilyt ja oudot vaiheet, kaikki löytyy netistä”

Keväällä 2021 alkoi ”nunnaelämä”. Tuolloin Lundén muutti omilleen, eivätkä koronapandemian lentorajoitukset olleet juurikaan hellittäneet. Levy-yhtiö oli Saksassa, manageriyhtiö Isossa-Britanniassa, ja Lundén kotona Kauniaisissa toivomassa, että kansainvälinen ura lähtisi lentoon.

– Se ei tapahtunut. Kävelin ympäri tätä kämppää varmaan 20 000 askelta päivässä, ja mietin vaan, että mitä nyt. Oli huono olla, kuten varmaan monella oli.

Lundén sanoo, että hän oli ”ihan lapsi”, kun korona alkoi. Jokin muuttui, kun pandemia hellitti.

– Sitten kun olen 30, ajattelen, että olin 21-vuotiaana ihan lapsi. Mutta ainakin nyt tuntuu siltä, että arvot ovat menneet vähän uusiksi. Tuli herätys, että nyt pitää aloittaa aikuiselämä.

Aikuisen Lundénin arvoihin kuuluu ainakin empatia.

– Koska kävin itse nihkeän vaiheen läpi, sympatisoin muita ihmisiä enemmän. Musta on tullut ihminen, joka tsemppaa muita enemmän.

Viime vuoden lopulla Lundén matkusti Los Angelesiin 21-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi lomalle kahden kaverinsa kanssa. Lundén kertoo, että oli juuri käynyt ostamassa uudet Pradan aurinkolasit ja kruisaili avoautolla, kun asunnoton nuori nainen tuli pyytämään liikennevaloissa yhtä dollaria.

– Los Angelesissa tulee oikeasti vähän syyllinen olo. Että miten on reilua, että mä voin elää näin ja siellä joka kadun kulmalla on jengiä, Lundén sanoo.

– Jengi asuu kadulla ja menettää kaiken. Siitä on tosi vaikea päästä pois, ei niitä siellä päin jeesata.

Lundén kertoo, että nainen itki, kun sai setelin käteensä. Lundén oli ollut kaupungissa lukuisia kertoja elämässään, mutta tilanne vaikutti aiempaa pahemmalta.

– Ja kun kysyit aiemmin, että onko mulla hyvä olla nyt, niin siihen verrattuna ihan helvetin hyvä olla.

Nuoremman Lundénin sanomiset mediassa hieman jopa hävettävät. Lähes 20 000 euron asun esitteleminen videossa esimerkiksi.

– Se on video, jota en pystyisi ikinä katsomaan uudestaan. Mutta toisaalta olin videossa 18-vuotias.

Lundén on ollut lapsesta asti julkisuudessa. Välillä Youtubessa ja Tiktokissa tulee vastaan vuosien takaisia videoita hänestä ja joku naureskelee kommenteissa teiniartistin puheille. Lundén skrollaa nopeasti ohi.

– Kun on tehnyt tosi nuoresta asti, kaikki perseilyt ja oudot tyylivaiheet, kaikki löytyy netistä. Se on yksi rankimmista jutuista. Kun vaan googlaa minut ja vuoden, niin sieltä tulee kaikki.

Isac Elliot kurottaa ottamaan vaatetta vaatekaappinsa ylähyllyltä.
Kuvateksti Isac Elliot on kiinnostunut muodista. Hyvin istuva vaate tuo itsevarmuutta.
Kuva: Raine Laaksonen / YleX

Melatoniinia jatkuvaan päänsisäiseen analyysiin

Lundén kertoo, että on tullut iän myötä isäänsä: molemmat ovat huonoja nukkujia ja makaavat öisin sängyissään miettimässä työasioita.

– Mun pitää vetää melatoniinia joka yö, että saan nukahdettua. Mutta en näe, että se olisi huono asia. Mä keksin paljon juttuja, kun mä makaan.

Välillä Lundénia ärsyttää, ettei hän osaa meditoida eikä saa katkaistua jatkuvaa päänsisäistä analyysiaan. Stressitasot nousevat etenkin uusien biisien julkaisun aikaan.

– Jengi miettii, että tämä näyttää ihan siistiltä, mutta kun duuni on yhdistetty intohimoon, niin se ei ole sellaista, että menet duunista himaan ja voit laittaa läppärin kiinni, Lundén sanoo.

– Mä mietin työtä 24/7. Mä näen unta siitä, kun mä nukun.

Sellaista on listojen kärkeen tietoisesti pyrkivän artistin elämä. Stressiä täytyy oppia sietämään, kun muut ympärillä vertailevat ja arvioivat menestystä lukujen perusteella. Ainakin, jos ylhäällä mielii jatkaa.

Kun Lundén julkaisi viimeksi englanninkielisiä kappaleita vuonna 2021, ensimmäinen single keräsi aiemman tuotannon tapaan miljoonia kuunteluja. Seuraava alle 800 000, kolmas noin 400 000. Yöunet olivat vaarassa.

20min oli huojennus. Suomenkielinen biisi rikkoi julkaisupäivänään vuosikymmenen striimatuimman kappaleen ennätyksen ja tuli artistille oikeaan aikaan.

Sitä Lundén juhlisti isolla porukalla hienossa ravintolassa. Hän oli seurannut kappaleen striimimenestystä aiemmin päivällä ja korkannut lonkerojuomia sen kunniaksi. Kun oli ravintolaan lähdön aika, porukka oli ”vähän liian jurrissa”.

– Jengi oli niin hyvissä siinä, että en edes muista, oliko se hyvää safkaa vai ei. Siellä huudettiin ja joku oli unohtaa maksaa. Se oli kaaos koko homma.

Mutta hauskaa silti.