Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Tervetuloa juhlimaan itsenäisyyspäivää Ylen ohjelmiston pariin

Kuvassa Linnanjuhlien juontajia. Heidän ympärillä on kristalli keys.
Kuvateksti Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen, Kreeta-Maria Kivioja, Nicke Aldén.
Kuva: Ilmari Fabritius/ Yle, Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

Itsenäisyyspäivän ohjelmisto näkyy ja kuuluu Ylen tv-kanavilla, Radio Suomessa ja Ylen verkkopalveluissa.

Presidentinlinnan parketeilla tanssitaan jälleen, kun Linnan juhlat palaa kahden poikkeusvuoden jälkeen perinteiseen toteutustapaan. Itsenäisyyspäivää juhlitaan Ylen kanavilla aamusta myöhäisiltaan Kohti Linnan juhlien, Linnan juhlien ja Linnan jatkojen sekä muun ohjelmiston parissa.

Tänä vuonna itsenäisyyspäivänä kunnioitetaan itseensä luottavaa Suomea, ja Linnan juhlien vieraina on mm. terveydenhuollon ammattilaisia, kokonaisturvallisuudesta huolehtivia ihmisiä, vapaaehtoistyötä tekeviä sekä osaajia, jotka työskentelevät tulevaisuuden menestystekijöiden parissa.

Ylen Linnan juhlat -lähetyksessä nähdään myös tunnelmia veteraaneille ja lotille itsenäisyyspäivää edeltävällä viikolla Presidentinlinnassa järjestetystä juhlatilaisuudesta.

Suomeksi Linnan juhlia selostavat Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen, Sami Sykkö ja Ari Hakahuhta. Ruotsiksi selostavat Matilda Gyllenberg, Jonas Blomqvist ja Silja Sahlgren-Fodstad.

Linnan juhlat -päälähetys kuvailutulkataan. Tämä on ensimmäinen kerta, kun suora kuvailutulkkaus on saatavilla Ylen lähetyksissä. Lisäksi Linnan juhlat -lähetys tulkataan viittomakielelle suomeksi ja suomenruotsiksi.

Itsenäisyyspäivän ohjelmistossa ovat tietysti myös mm. Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti, Itsenäisyyspäivän paraati sekä Tuntematon sotilas -elokuva.

Juhlatunnelmaa Ylen verkkosivuilla ja chatissa

Seuraamme itsenäisyyspäivän juhlintaa tiiviisti Ylen verkkosivulla ja Yle-sovelluksessa, jonne kokoamme kohokohdat myös kaikista lähetyksistämme.

Linnan juhlat -ohjelman yhteydessä on tuttuun tapaan aikaa myös chat-keskustelulle ja itsenäisyyspäivän toivotuksille. Chatin ääreen saadaan toviksi myös presidenttipari, joka vastaa yleisön heille lähettämiin kysymyksiin. Suomalaisten tervehdyksiä ja kysymyksiä chatista lähetykseen tuovat suomeksi Kreeta-Maria Kivioja ja ruotsiksi Nicke Aldén.

Juhlapäivään voi virittäytyä jo etukäteen Pelasta Linnan juhlat -pelillä. Aloitat uudessa työssä ensimmäisenä adjutanttina, mutta onnistutko järjestämään juhlat ennen kuin aika loppuu kesken?

Näin itsenäisyyspäivää vietetään Ylellä

Itsenäisyyspäivän paraati

6.12. Yle Areena klo 11.50 ja Radio Suomi klo 11.55, Yle TV1 klo 13.15, Yle TV1 klo 17.06

Perinteinen itsenäisyyspäivän paraati järjestetään tänä vuonna Haminassa. Yle lähettää paraatikatselmuksen suorana Haminan Urheilukentältä klo 11.50 Yle Areenassa ja klo 12.00 Radio Suomessa. Ohimarssi Kadettikoulunkadulta nähdään Yle TV1:ssä klo 13.15–14.00. Lisäksi paraatin parhaat palat nähdään Yle TV1:ssä klo 17.06. Selostajina Ahti Kaario ja asiantuntijana everstiluutnantti Riku Rantakari. Radiossa selostajana toimii Aki Laine.

Paraatin järjestelyvuorossa on Maavoimien Maasotakoulu, mukana paraatissa on joukkoja kaikista puolustushaaroista sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Kuvassa Linnanjuhlien juontajia. Heidän ympärillä on kristalli kehys
Kuvateksti Sean Ricks ja Sanna Savikko johdattavat katsojat kohti Linnan juhlia.
Kuva: Valokuva: Ilmari Fabritius/ Yle ja Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

Kohti Linnan juhlia

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 15.00 ja klo 18.11

Itsenäisyyspäivän juhlinta on hyvä aloittaa Sanna Savikon ja Sean Ricksin seurassa. He ovat kutsuneet studioon mielenkiintoisia vieraita ja taitavia artisteja. Ohjelman aikana käydään kuulostelemassa tunnelmia eri puolilla Suomea. Saamme myös kuulla, miten sujuu suomalaisten itsenäisyyspäivän vietto maailmalla, esimerkiksi purjeveneessä Karibialla. Studiossa syntyy hävikkiruuasta herkullista juhlaruokaa. Musiikkivieraina Suvi Teräsniska ja Arppa, Rosa Coste, joka vie meidät Rovaniemelle sekä Aki Samuli, jonka maatilan asukkaita pääsemme tervehtimään.

Jonas Blomqvist, Matilda Gyllenberg och Silja Sahlgren-Fodstad i festkläder ler och tittar in i kameran. Runt dem en silvrig ram.
Kuvateksti Matilda Gyllenberg, Jonas Blomqvist ja Silja Sahlgren-Fodstad selostavat ruotsiksi.
Kuva: Ilmari Fabritius/ Yle, Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

Linnan juhlat

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 18.50–22.15

Perinteinen Linnan juhlat -lähetys palaa Yle TV1:lle itsenäisyyspäivänä. Tasavallan presidenttiparin itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla nähdään tunnettuja suomalaisia, pukuloistoa ja veteraanien ajatuksia itsenäisyydestä. Katsojilla on mahdollisuus lähettää lähetyksen aikana kysymyksiä ja kommentteja presidenttiparille. Selostajina suomeksi Jussi-Pekka Rantanen, Ella Kanninen, Sami Sykkö ja Ari Hakahuhta. Ruotsiksi selostavat Matilda Gyllenberg, Jonas Blomqvist ja Silja Sahlgren-Fodstad. Kuvailutulkkaus. Tulkattu suomen- ja suomenruotsinkieliselle viittomakielelle.

Kuvassa Linnanjuhlien juontaja. Hänen ympärillä on kristallikehys
Kuvateksti Mikko Kekäläinen juontaa Linnan jatkot.
Kuva: Valokuva: Ilmari Fabritius/ Yle ja Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

Linnan jatkot

6.12. Yle TV1 ja Yle Areena klo 22.15 alkaen

Linnan jatkot Mikko Kekäläisen seurassa tarjoaa kattavan otoksen loistavia artisteja. Mukana Pasilan studiosta lähetettävillä jatkoilla on Kalle Torniaisen johtaman juhlaorkesterin solisteina tämän vuoden UMK:sta isolle yleisölle tutuksi tullut BESS, pitkään kiintotähtenä loistanut Juha Tapio, Pyhimys ja Etta sekä Teflon Brothers.

Kuvassa Itsenäisyyspäivän juontajia. Heidän ympärillä on kristallikehys
Kuvateksti Matti Ylönen ja Maija Salminen
Kuva: Valokuva: Ilmari Fabritius/ Yle ja Jyrki Valkama/Yle, AD: Heidi Grönroos/Yle

Itsenäisyyspäivä Radio Suomessa

6.12. Yle Radio Suomi klo 9.00 alkaen

Itsenäisyyspäivää vietetään Radio Suomessa aamusta myöhäiseen iltaan. Itsenäisyyspäivän vietto Yle Radio Suomessa alkaa Mira Stenströmin juontamana perinteisellä lipunnostolla (klo 9.00) Tähtitorninmäellä. Valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati radioidaan Haminasta (klo 11.55). Paraatin selostajana toimii Aki Laine. Kohti linnan juhlia edetään Olga Ketosen, vieraiden ja musiikin parissa (klo 17.13).

Itsenäisyyspäivä huipentuu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoon. Lähetyksessä kuullaan mm. tasavallan presidenttiparin haastattelu sekä juhlien vieraiden haastatteluita. Juontajina toimivat Maija Salminen ja Matti Ylönen (klo 19.05). Linnan jatkoille päästään vielä Olga Ketosen seurassa (klo 22.08).

Radion sinfoniaorkesterin itsenäisyyspäivän juhlakonsertti

6.12. Yle Teema ja Yle Areena klo 15.00

RSO on soittanut itsenäisyyspäivän juhlakonsertteja siitä asti, kun orkesteri muutti Musiikkitaloon 2011.Tänä vuonna ohjelmassa on sekä uutta että vanhaa suomalaista musiikkia. Veli-Matti Puumalan viulukonsertto Tree of Memories saa kauan odotetun, koronan takia jo kertaalleen siirtyneen kantaesityksensä. Itsenäisyyspäivän konsertissa Jean Sibeliuksen musiikilla on itsestään selvä sijansa. Sibelius muokkasi Historiallisia kuvia -sarjansa Lehdistönpäivän musiikin parhaista paloista.

Tuntematon sotilas

6.12. Yle Teema klo 12.00

(Suomi 1955) Suomen itsenäisyyspäivään olennaisesti kuuluva tv-tapaus: Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. N: Kosti Klemelä, Heikki Savolainen, Reino Tolvanen, Veikko Sinisalo, Åke Lindman.

Sisältö muilla kielillä