Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Muistatko isoäidin koristetyynyt, taidokkaasti tehdyt eivätkä todellakaan käytettäväksi tarkoitetut? Ne ovat innoituksena näihin luonnonmateriaaleista tehtyihin ulkotyynyihin

Utekuddar av naturmaterial
Kuva: Yle / Carina Ahlskog

Näemme yhä enemmän terassin tai parvekkeen olohuoneen jatkeena, jonka mielellään sisustamme. Ulkotilakausi voi kuitenkin tuntua turhan lyhyeltä, joten miksi emme sisustaisi ulkotilaa myös talvikäyttöön.

Sammalista ja luonnonmateriaaleista tehty tyyny säilyy hienona koko talvikauden kunhan käytät materiaaleja, jotka kestävät kylmää ja säilyvät kauniina koko talven.

Näissä sammaltyynyissä käytimme olkia täytteenä ja pintamateriaalina kanaverkkoa ja sammalta.

Tarvikkeet:

 • heinää, olkia tai rahkasammalta täytteeksi

 • kanaverkkoa

 • vihreää kalliosammalta, mielellään mahdollisimman ohutta ja suurina paloina

 • koristelumateriaalia: poronjäkälää, kuusenoksia, männynoksia, käpyjä, oksia, joissa on marjoja, siemenkotia jne.

 • metallilankaa (sidelankaa)

Tee näin:

 1. Leikkaa haluamasi kokoinen pala kanaverkkoa. Verkko tulee koko tyynyn ympäri, eli etu- ja takapuoli kiinnitetään toisiinsa.

 2. Pane kerros vihreää kalliosammalta puoleen verkosta väärä puoli ylöspäin. Siitä tulee tyynyn takapuoli.

 3. Pane päälle ”täyte”, muotoile täyte, paina sitä kevyesti kasaan ja anna tyynylle haluamasi pyöreys.

 4. Vaihtoehto 1: pane kerros vihreää kalliosammalta, oikea puoli ylöspäin, pane verkko päälle ja kiinnitä se metallilangalla.
  Vaihtoehto 2: pane verkko päälle ja ompele kokoon metallilangalla.

Näin koristelet ulkotyynyn:

Ylempi kalliosammaltyyny (vaihtoehto 1) on nyt valmis koristeltavaksi toivotulla tavalla. Pistele materiaalia tyynyyn tai kiinnitä metallilangalla.

Tyynyn, jossa ei ole kalliosammalta (vaihtoehto 2) voit koristella esimerkiksi poronjäkälällä, jonka kiinnität pienillä metallilankakoukuilla.

Utekuddar av naturmaterial
Kuva: Yle / Carina Ahlskog

Luo itsellesi selkeä mielikuva siitä, millaiselta haluat tyynyn näyttävän. Vanhoissa koristetyynyissä on usein selkeä kuvio – leiki luonnonmateriaaleilla ja luo oma lempityynysi ulkosohvalle.

Älä heitä tyynyä pois keväällä, vaan pane se kesäksi säilöön ja ota esiin taas syksyllä, suihkuttele ja koristele se uudelleen ja nauti siitä taas.

Lue myös (ruotsiksi), miten Owe ja Camilla pukivat Strömsön kuistin talviasuun.

Huomioithan, että sammalet eivät kuulu jokamiehenoikeuksiin eikä niitä saa kerätä ilman maanomistajan lupaa. Kunnalta voi tiedustella alueista, missä ollaan kaatamassa metsää, jolloin voi saada luvan kerätä sammalia. Sammalia voi myös ostaa monilta kukkakauppiailta.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä