Hyppää pääsisältöön

Puutyöt

Romuista tehty puutarhaeläin ei ole mikään vakava asia – soihdunpidike voi estää tulipalon

Romuista tehty puutarhaeläin ei ole mikään vakava asia – mutta soihdunpidike voi estää tulipalon - Toista Yle Areenassa

Ruosteisista työkaluista tehty puutarhaeläin on oma taiteenlajinsa. On helppo tehdä ilmeikkäitä ja hienoja eläimiä kaikesta vasaroista pihteihin.

Strömsön otuksessa, joka ehkä muistuttaa hirveä, yhdistyvät huvi ja hyöty. Huvi on toisaalta siinä, että keksii, minkä eläimen saa lähtökohtana olevista romuista ja toisaalta koristeellisuudessa, jonka toivottavasti onnistuu saamaan aikaan.

Ulkotulet kuumenevat hyvin kuumiksi, ja silloin pitää olla alusta, joka ei ala palaa. Iso ruosteinen lapio on helppo leikata ja taittaa niin eläimen jaloiksi kuin tulenkestäväksi hyllyksi ulkotulta varten.

Romuja verstaassa.
Kuvateksti Harasta ja lapiosta voi tulla hirvi.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Loput osista ovat sellaisia, jotka olemme löytäneet, säästäneet tai keränneet: rautahara, pari maalattua pulttia ja ruosteista mutteria sekä pari vanhaa puurokauhaa, joista tuli hirven korvat.

Romuprojekti.
Kuvateksti Sahatuista puurokauhoista saa hirvelle näyttävät korvat.
Kuva: Yle/ Juha Leskelä

Tärkein osa puutarhaeläimen herättämiseksi henkiin ovat silmät tai ainakin yksi silmä. Silmässä ei tarvitse olla selkeää pupillia. Porattu reikä, mutteri tai jokin työkalun osa riittää muodostamaan silmän.

Vanhoista, ruosteisista työkaluista tehty puutarhaeläin ei ole mikään vakava asia ja siksi sellaisia on mukava tehdä.

Kaikki otukset näyttävät erilaisilta, ja kaikki on kiinni siitä, millaista romua saa käsiinsä. Puutarhaeläimen teossa ei voi mennä vikaan, sillä teki mitä teki, niin eläin piristää ja on hauska ja yllättävä yksityiskohta puutarhassa.

Soihdunpidike joka on tehty vanhoista puutarhavälineistä.
Kuvateksti Jimin hirvi muistuttaa lähinnä lehmää.
Kuva: Juha Leskelä / Yle

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä