Hyppää pääsisältöön

Kulttuuri

Lukemista rakastava Henriika Tulivirta keksi itselleen uuden työn 25-vuotiaana: vartijasta tuli palkittu kirjallisuusvaikuttaja

Päivitetty 29.11.2022 21:42.
Henriika Tulivirta.
Kuvateksti Henriika Tulivirta asuu Tampereella. Hän on syntynyt Pirkanmaalla ja asui välillä pitkään Helsingissä.
Kuva: Raili Tuikka / Yle

Henriika Tulivirta, 33, on noussut muutamassa vuodessa yhdeksi somen ja Suomen näkyvimmistä kirjakeskustelijoista ja istuu palkintoraadeissa. Iltaisin hän rapsuttaa Astrid-koiraa ja lukee Herra Huuta.

Tule seuraamaan suurta kirjailtaa: Finlandia-palkintolähetys ja Kulttuuricocktail Live 30.11. klo 19-20.30 TV1 ja Yle Areena. Jännitä ja keskustele Ylen kirjachatissa!

25-vuotiaana Henriika Tulivirta teki töitä vartiointiliikkeessä. Hän hoiti kulunvalvontaa ja puhelinvaihdetta aulavartijana. Ennen vartiointityötä hän oli ”haahuillut työelämässä sinne tänne” esimerkiksi kaupan kassalla ja karaoke-emäntänä.

Monen nuoren aikuisen tapaan Tulivirta mietti, mikä olisi oma juttu. Aulavartijan töitä oli takana useampi vuosi, kun vastaan tuli kiinnostava opiskelupaikka.

– Olen tosi huono tekemään päätöksiä, mutta tämän päätöksen tein puolessatoista minuutissa, Tulivirta kertoo seitsemän vuotta myöhemmin.

Tulivirta on ollut lapsesta lähtien innokas lukija. Kustannustoimittaja ja kirjakauppa olivat käyneet mielessä vaihtoehtoina tulevaisuuden työpaikasta, hän muistelee jälkikäteen. Sitten hän keksi: ”Hei se on kirjasto minne haluan töihin!”

Hän päätti hakea opiskelemaan kirjastoalaa, tarkalleen ottaen tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkintoa.

Tulivirta halusi kirjastoon töihin tosissaan ja mahdollisimman rivakasti, ja ammattitutkinto tarjosi nopeimman koulutuksen alalle. Hän hakeutui saman tien harjoitteluun Kallion kaupunginosan kirjastoon Helsingissä.

Noin puolessatoista kuukaudessa äkkinäisestä päätöksestä Tulivirta oli hypännyt kohti uutta kirjojen täyttämää työelämää.

Kirjakeskustelu toimii Twitterissä, sillä kirjastoa rakastetaan

Marraskuisen alennusmyyntitykityksen keskellä Tulivirta kirjoittaa:

”Joka vuosi sama twiitti:

Tänäkin vuonna kirjastoilla on uskomaton Black Friday -tarjous: valitse haluamasi kirjat, maksa 0 euroa! Tarjous voimassa rajoittamattoman ajan.

(Huom. Valikoima saattaa vaihdella kirjastoittain. Tuotteiden palauttaminen suositeltavaa.)”

Viesti on aktiivisena twiittaajana tunnetulle Tulivirralle tyypillinen: se kannustaa lukemiseen ja kirjastojen käyttöön sekä kommentoi ajankohtaista aihetta hyväntuulisesti.

Uuden työn myötä Tulivirta alkoi vähitellen keskustella kirjoista somessa. Hän pitää sitä itselleen luontevana tapana vaikuttaa itselleen tärkeisiin asioihin.

Twitteriin liittyy myös haaste, jonka Tulivirta heitti itselleen vuodelle 2018: hän päätti lukea kirjan päivässä. Media noteerasi projektin ja alkoi kutsua Tulivirtaa superlukijaksi.

Nuori nainen istuu lattialla. Hänen takanaan on kirjoja pinoissa.

Etkö ehdi lukea? Ei hätää! Tällä vinkillä luet jopa sata kirjaa vuodessa

Himolukija Henriika Tulivirta lukee yhden illan aikana jopa viisi kirjaa!

Tulivirralle monien parjaama viestipalvelu Twitter on edelleen toimiva keskusteluareena. Kirjastolaiseksi ja lukuaktivistiksi someprofiileissa esittäytyvä Tulivirta arvelee rauhan johtuvan siitä, että hän keskittyy niin selkeästi keskustelemaan kirjoista ja nimenomaan kirjastosta. Kirjasto on asia, jota suomalaiset lähes poikkeuksetta rakastavat, Tulivirta toteaa.

Viime aikoina Twitterin ympärillä on kuitenkin kuohunut poikkeuksellisen paljon uuden omistajan Elon Muskin myötä. On pakko kysyä, miten kirjastotwiittaaja suhtautuu uutisiin.

– Kaikissa somealustoissa on joku törppö taustalla, se on fakta. Seuraan rauhassa, mitä tapahtuu, Tulivirta kuittaa.

Henriika Tulivirta.
Kuvateksti Twitterissä Tulivirta pitää siitä, että siellä käydään kaikille näkyvää vuoropuhelua; Instagram on yksityisviesteineen viestintäalustana yksipuolisempi.
Kuva: Raili Tuikka / Yle

Kaikki asiakkaat ovat samanarvoisia vartijalle ja kirjastotyöntekijälle

Finlandia-palkintoraati vuonna 2019, Topelius- ja Arvid Lydecken -lautakuntien tämänhetkinen jäsenyys: Tulivirta on noussut kirja-alan vaikuttajaksi myös osallistumalla lasten- ja nuortenkirjallisuudelle myönnettävien tunnustusten valitsemiseen.

Kutsua Finlandia-raatiin ja myöhemmin muihin palkintoraateihin Tulivirta sanoo suureksi kunniaksi.

– Parhaiten raatityötä voi kuvailla sanaparilla ”ihana urakka”. Kirjojen lukeminen on vaativaa, mutta palkitsevaa ja antoisaa.

Tulivirta on noussut esiin erityisesti lasten- ja nuortenkirjallisuuden puolestapuhujana. Päivätyönään Tulivirta toimii suunnittelijana ja toimittajana lasten- ja nuortenkirjallisuuden valtakunnallisessa verkkopalvelussa Sivupiirissä. Hän suosittelee kirjoja esimerkiksi videovinkkien muodossa, kouluttaa ja puhuu tapahtumissa.

Aamulehden tuoreessa haastattelussa hän pohtii, että ainaisen huolipuheen sijaan kannattaisi ehkä puhua lukuinnon sytyttämisestä.

Mutta oikeastaan Tulivirta puhuu kaikenlaisen lukemisen puolesta: hän on haastatellut Ellinooraa Ruisrockin backstagella Eeva Kilven runoudesta Ylen Kioski Lit -sarjassa ja Lola Odusogaa tämän lempilukemisesta Turun Kirjamessuilla. Tulivirta on myös vakikeskustelija kirjallisuuspodcast Lukupiiri Tulusto & Kylmälässä.

Minulle lukeminen ei ole pakko, eikä minun tarvitse luopua mistään lukemisen vuoksi.

Vuonna 2020 Suomen kirjastoseura palkitsi Tulivirran tunnustuspalkinnolla siitä, että ”yhä useammat ihmiset ovat innostuneet lukemisesta, kirjallisuudesta ja kirjastoista”.

Vartijan ja kirjastoalan töissä on lopulta paljon yhteistä, Tulivirta miettii. Molempiin liittyy monenlaisten ihmisten kohtaaminen.

– Se, ettei arvota asiakkaita, vaan että kaikki asiakkaat on minulle samanarvoisia – se toimii molemmissa.

Iltaisin Herra Huuta Astrid-koiran ja puolison kanssa

Aktiiviselta somettajalta kiinnostaa vielä kysyä, eikö puhelin häiritse lukemista. Eikö tee mieli vilkaista puhelinta – vaikka Twitteriä – kesken lukemisen?

Tekee, Tulivirta sanoo, ja usein hän kuulemma vilkaiseekin. Hänestä se ei ole vakavaa.

– Minulle lukeminen ei ole pakko, eikä minun tarvitse luopua mistään lukemisen vuoksi.

Tulivirtaa huvittaa, että haastattelujen ja somen perusteella hänen kuvitellaan toisinaan olevan jonkinlainen ”kirjapyhimys”, jonka elämään ei mahdu mitään muuta kuin kirjat. Joskus lukeminen ei huvita, ja silloin hän katsoo suoratoistopalveluja tai lähtee koiran kanssa lenkille.

Lukeminen on kuitenkin ykkösharrastus. Ja ehkä twiittailua ja lukemista rauhoittaa, että kyljessä lepäilee usein Tulivirran somepostauksista tuttu rescue-koira Astrid. Lastenkirjailijan mukaan nimetty koiraseuralainen ilmestyy oitis viereen, kun Tulivirta ottaa kirjan esiin.

– Astrid tietää, että luvassa on rapsutustuokio, Tulivirta nauraa.

Astrid rakastaa myös illan lukuhetkeä, Tulivirta kertoo. Se hyppää sänkyyn kiepille ja ”kuuntelee hievahtamatta”, kun Tulivirta lukee puolisolleen ääneen.

– Puolisoni ei lue kirjoja mutta tykkää kuunnella, kun luen. Saa liveäänikirjakokemuksen!

Parhaillaan Tulivirta lukee iltaisin Herra Huuta. Lasten- ja nuortenkirjat toimivat Tulivirrasta aina ja erityisen hyvin juuri nyt.

– Mukaansatempaavien tarinoiden lisäksi ne tarjoavat loistavaa todellisuuspakoa.

Tule seuraamaan suurta kirjailtaa: Finlandia-palkintolähetys ja Kulttuuricocktail Live 30.11. klo 19-20.30 TV1 ja Yle Areena. Jännitä ja keskustele Ylen kirjachatissa!

Tästä pääset mukaan suureen kirjaillan chatiin: chat.yle.fi. Keskustelu avautuu 30.11. klo 19. Kannattaa tehdä Yle Tunnus etukäteen ja pääset suoraan keskustelemaan! Mukana keskustelemassa Henriika Tulivirta ja Kulttuuricocktailin toimittaja Hannes Nissinen.