Hyppää pääsisältöön

Yle Teema

Muotoilijat Olli Sallinen ja Saana sipilä makoilevat nauravaisina sisustustyynyjen päällä. Vauva mönkii heidän päällään.

Kauneus on tutkitusti aivoista ihanaa – ja se ohjaa myös muotoilijapari Saana Sipilän ja Olli Sallisen elämää

Estettisyys näkyy Saana Sipilän ja Olli Sallisen elämässä poikkeuksellisen vahvasti. “Aivo-onnen” todistaa myös tutkimus. Iso osa meistä valitsee kuitenkin turvallisia keskitien ratkaisuja.

Saana ja Olli ovat mukana Yle Areenan Luovia suhteita -dokumenttisarjassa.

Sillä kertaa Olli Salliselta ja Saana Sipilältä jäivät herkullisiksi kehutut leivonnaiset syömättä. Suositusta kahvilasta täytyi poistua kesken kaiken. Paikka oli parin silmiin niin ruma, että “vauvakin rupesi itkemään”.

Turkulainen muotoilijapariskunta Saana ja Olli ovat esteetikkoja. Se, miltä asiat näyttävät, on heille tärkeää ja siihen panostetaan.

Parin koti, Toukolaaksoksi nimetty vanha koulu, valittiin MTV3:n ohjelmassa Suomen kauneimmaksi vuonna 2021. Oma muotoilutoimistokin sai alkunsa siitä, kun pari ei löytänyt omaan makuun sopivia ekotekstiilejä ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. Niinpä niitä päätettiin ruveta tekemään itse.

– Meidän tyyli on skandinaavinen ja yksinkertainen. Halusimme alusta asti tehdä tuotteita jotka sopivat useampaan kotiin ja jotka eivät ole niin värikkäitä kuin ekotekstiileiltä silloin odotettiin, Saana Sipilä kuvaa kaksikon tyyliä.

– Värimaailma on hillitty ja ajaton, ja se on pysynyt alusta asti samanlaisena, Olli Sallinen täydentää.

Koti vaikuttaa omaan hyvinvointiin

Koti, ja se miltä siellä näyttää, on Sipilälle ja Salliselle tärkeää. Pari kiisteleekin oikeastaan vain estetiikkaan liittyvistä asioista.

– Visuuaalisissa asioissa ei ole oikeaa tai väärää ratkaisua, niistä on helpompi riidellä, Saana virnistää.

Saanan ja Ollin kodin sisustus on kompromissi, vaikka se näyttää tarkan näkemyksen tulokselta.

– Minulta tulee rauhallinen värimaailma ja tietyt materiaalit. Ollilta tulee pitkälti kaikki esineet: kirjat, kirjahyllyt, levyt, taide, viherkasvit, Saana Sipilä kuvailee.

Kun asiat on esteettisesti oikein, se antaa Saanalle nautintoa.

― Olli Sallinen

Pari ei ole sisustusajatustensa kanssa yksin - se miltä kodissa näyttää on suomalaisille tärkeää, vinkkaa Taloustutkimuksen kesällä 2022 tekemä internetkysely. Kyselyssä 86% vastaajista kertoi, että koti vaikuttaa omaan hyvinvointiin.

Hyvän kodin tärkeimmäksi ominaisuudeksi nousi nimenomaan kodin esteettisyys: se, että koti on kodikas, viihtyisä ja omannäköinen.

– Kauneus kutittelee aivojamme tavalla, jota emme vielä täysin edes ymmärrä, vakuuttaa Olli Sallinen.

Sallinen on oikeassa. Kauneus tosiaan kutittelee aivojamme – vieläpä oikein mukavalla tavalla.

Kauneus on aivoista ihanaa

Kun ihminen katselee kauniiksi kokemiaan asioita, hänen aivoissaan aktivoituu aivojen palkkiojärjestelmään kuuluva ja siten mielihyvän tuottoon osallistuva alue.

Kauneuden kokemuksen voi hahmottaa eräänlaisena aivo-onnellisuutena.

Vaikka useimmat meistä nauttivat samantyyppisistä ihmiskasvoista ja –vartaloista tai maisemista, kauneus on kuitenkin katsojan silmissä, tai siis siellä aivoissa.

Se, mikä kenenkin mielestä on kaunista, rumaa tai tavallista, vaihtelee. Mitä mieltä sinä olet esimerkiksi tästä?

Myös se, miten tärkeää estetiikka ihmisille on, vaihtelee.

Suurin osa ihmisistä ei tavoittele poikkeuksellista kauneutta esimerkiksi pukeutumisellaan tai sisustuksessa. Iso osa meistä valitsee keskitien ratkaisuja: sitä mitä muutkin, sitä mitä on helposti tarjolla, sitä mikä on mukavasti muodissa, ei mitään silmiinpistävää.

Kyse ei kuitenkaan ole tyytymisestä – arkinen, tavallinen, ihan kiva on monille ihan parasta ja juuri sopivaa. Kuten tämä ruotsalaisen huonekalujätin suosittu lamppu.

Yhteinen esteettinen maku, eli jaettu näkemys siitä mikä on kaunista, on vahva liima ihmisten välillä.

Vastaavasti se voi myös erottaa, omasta näkökulmasta vääränlaista estetiikkaa voi myös suorastaan vihata.

Saanaa ja Ollia estetiikka yhdistää poikkeuksellisen vahvasti. Se näkyy kaikkialla: heidän kodissaan, pukeutumisessaan ja tietysti oman yrityksen designissa.

Lastenkuosin voi tehdä myös ”aikuiseen makuun”

Saanan ja Ollin perheeseen on vajaan vuoden verran kuulunut myös uusi tulokas: parin esikoinen.

Muotoilijapari Saana Sipilä ja Olli Sallinen istuvat selät vastakkain vanerikuution päällä. Olli pitelee pariskunnan vuoden ikäistä vauvaa sylissään. Studiokuva.
Kuva: Anne Hämäläinen / Yle

Samaan aikaan työrintamalla tapahtui elämäntilanteeseen sopiva uusi aluevaltaus: suomalainen vaatemerkki Kaiko kutsui pariskunnan yhteistyöhön tekemään lastenvaatemallistoa.

Tehtävä oli mielekäs ja kiinnostava, koska “lastenvaatteissa on niin paljon estetiikkaa, josta itse ei pidä”, Olli Sallinen paljastaa.

Suunnittelu lähtee liikkeelle kuosin eli kuvamaailman hahmottelusta. Sen Saana ja Olli tekee aina käsin. Tällä kertaa kuvamaailmaa inspiroi tarina Turun joutsenesta.

Vaikka tuoteryhmä oli uusi, pari halusi pitää kiinni omasta visuaalisesta kädenjäljestä ja tutusta sävymaailmasta. Suunnittelussa lähdettiinkin tekemään lastenvaatetta aikuiseen makuun – ja omaan silmään – sopivaksi.

Ei ole kauneutta ilman kauniita ajatuksia

Esteettisesti kauniin on oltava myös eettisesti kestävää, pari tähdentää. Pelkkä pinta ei riitä.

– Visuaalisesti kauniin takana täytyy olla vastaavasti kauniita ajatuksia siellä taustalla. Jos joku on rakennettu pelkästään kestämättömäksi esteettiseksi kuoreksi niin se näkyy siitä läpi, Sipilä kuvailee.

– Kun on tottunut siihen, että hankkii sisustuksessakin kaiken käytettynä niin tuntuisi hyvin omituiselta ostaa uutta. Myös se tuntuisi tosi tylsältä, että voisi valita mistä vaan. On jotenkin paljon hauskempi elämäntyyli tehdä löytöjä, Saana Sipilä kertoo.

Pari haluaa elää paitsi esteettisesti, myös eettisesti ja ekologisesti.

– Ehkä itse näkee sen niin, että ekologisuus ja nautinnollisuus ei ole toisiaan vastaan, vaan ennemminkin tukee toisiaan. Ei asioista osaisi nauttia, jos tietäisi että ne ei ole kestäviä, tai että niistä olisi haittaa jollekin muulle.

Saana ja Olli Luovia suhteita dokumenttisarjassa.

Kaunis arki antaa meille nautintoa - Toista Yle Areenassa

Jutussa on käytetty lähteenä mm. Aaltoyliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun estetiikan professori Ossi Naukkarisen teoksia Estetiikan avaruus sekä Arjen estetiikka ja neurotieteilijä Riitta Harin teosta Aivoaakkoset.