Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Samu Haber juontaa ja esiintyy Ylen Uuden Musiikin Kilpailussa helmikuussa

Kuvassa on muusikko ja laulaja Samu Haber ja UMK-logo
Kuva: Yle/Nelli Kenttä

Suomen suurin musiikkishow UMK saa juontajaksi Sunrise Avenuesta suosioon nousseen Samu Haberin. Sekä kotimaassa että kansainvälisesti tunnettu odottaa innolla alkavaa UMK- ja viisuhuumaa. Haber myös esiintyy finaalitapahtumassa Turun Logomossa 25.2.2023.

Menestyksellisen 20 vuoden Sunrise Avenue -uran jälkeen Samu Haber siirtyi soolouralle ja tekee nykyään musiikkia suomeksi. Monia musiikkiuran syrjähyppyjä tehnyt Haber on toiminut muun muassa Voice of Germany -kilpailun tuomarina ja nyt hän hyppää innolla UMK-kokemukseen. Kisassa hän haluaa varmistaa, että UMK-finalistit yltävät mahdollisimman hyvään lopputulokseen.

”Olen UMK:ssa duunissa ja osana koneistoa, joka palvelee artisteja. Heitä jännittää ja valtaosa hommasta on, että saamme ohjaajien, valaisijoiden, puvustajien ja muiden kanssa esiintyjistä kaiken irti”, Haber kertoo.

Haberille itselleen juontopesti tuli yllätyksenä, joka jatkaa luontevasti hyvin alkanutta soolouraa.

”UMK-pesti kruunaa minulle mielettömän hienon vuoden, johon on kuulunut muun muassa Sunrise Avenuen jäähyväiskiertue, uusi suomenkielinen albumi ja sitä seurannut loppuunmyyty soolokiertue”, Haber kuvailee.

Haberin soolouran debyyttialbumi, Pelastetaan Maailma, julkaistiin syyskuussa 2022 ja se menestyi erinomaisesti: kultalevyrajan, eli 10 miljoonaa striimiä, ylittänyt albumi tunnetaan erityisesti hittisingleistään Enkelten kaupunki, Täältä tullaan ja Sä.

”Karnevaaleja ei ole koskaan liikaa”

Elinikäisenä viisufanina Haber odottaa viisuhuuman alkamista, juontopestiä ja myös omaa esiintymistään UMK23-lavalla. Vaikka varsinaiset juontotehtävät tulevat Haberille uutena kokemuksena, ovat Euroviisut ja karsinnat tuttuja. Hän on ollut paikan päällä mm. Globenin ja Tel Avivin viisufinaaleissa. Viime vuonna Haber oli mukana UMK:n taustajoukoissa, osana toiseksi sijoittuneen Cyan Kicksin managerikoneistoa.

”Maailmassa ei ole karnevaaleja koskaan liikaa ja siksi olen seurannut viisuja ja karsintoja aina. Suomesta on lähetetty viisuihin upeita biisejä ja show´hun aidosti panostetaan. Erityisesti viime vuosina UMK:sta on kasvanut todella upea kokonaisuus. Ollaan rohkeasti ylpeitä ja räiskyviä. Entisaikojen viisutraumoista on todellakin päästy irti”, Haber hehkuttaa.

Haberin oman UMK23-esiintymisen suunnittelu on jo aloitettu ja tavoitteena on tuoda siihenkin räiskyvyyttä.

”Valkoinen t-paita, kitara ja mies voivat olla liian arkisia Logomon lavalle. UMK:ssa voin ehdottomasti laittaa vähän isommat aurinkolasit päähän ja normaalia enemmän glitteriä”, Haber paljastaa.

Kaikkien aikojen viisumuistosi?

Haberin viisumuistoista yksi on ylitse muiden. Vuonna 2006, samana vuonna kun Sunrise Avenue breikkasi kunnolla, tiet hirviömiesten kanssa ristesivät useamman kerran Euroopassa.

”Euroviisuista tulee tietenkin ensimmäisenä mieleen Lordi! Se oli niin hullua, kun valmistauduin finaaliin toiveikkaana, mutta samalla hieman pelokkaana ja valmiina häpeämään. Oli mahtavaa olla torilla juhlistamassa tuota ainutkertaista voittoa”, Haber muistelee.

UMK23-juontajalla onkin selkeä unelma lähitulevaisuudesta: ”Haaveeni on, että pääsen helmikuussa julistamaan UMK:ssa voittajan, joka selättää muut myös Liverpoolissa ensi toukokuussa.”

Sisältö muilla kielillä