Hyppää pääsisältöön

Askartelu ja käsityöt

Joulun lahjapapereista ja naruista syntyy paljon turhaa jätettä – vanhoista joulutekstiileistä ommellut lahjapussit säästävät sekä rahaa että luontoa

Käytä uudelleen vanhoja jouluverhoja ja -liinoja ja ompele lahjapusseja, joita voi käyttää uudelleen monta vuotta. Se säästää sekä rahaa että luontoa - Toista Yle Areenassa

Haluatko kestävämmän joulun? Näin voit säästää rahaa ja tehdä samalla ympäristöteon, jonka ansiosta roskia on vähemmän monena tulevanakin jouluna.

Lahjapaperit ja narut kuormittavat ympäristöä ja käyvät myös helposti kalliiksi. Ompelemalla itse yksinkertaisia pusseja vanhoista jouluisista tekstiileistä, joissa on ehkä tahroja tai reikiä, voit antaa joululahjasi uudelleen käytettävissä pusseissa.

Tämä on niin yksinkertainen ja nopea projekti, että pussin ompelee nopeammin kuin käärii lahjan paperiin. Anna lasten olla mukana ja ommella erikokoisia pusseja.

Kun käyttää hyväksi verhon tai liinan valmiiksi ommellut reunat, tekee työstä helpompaa ja säästää aikaa. Tarvitset vain ompelukoneen, joka ompelee suoraa saumaa ja siksakkia.

Nainen pitää pino jouluverhoja kädessä
Kuvateksti Kaiva esiin vanhat joulutekstiilit tai tee löytöjä kirpputorilta.
Kuva: Minna Mäkelä /Yle

Tarvikkeet

  • Vanhoja joululiinoja tai -verhoja, jotka on poistettu käytöstä. Kirpputorilta löytyy paljon valinnanvaraa pikkurahalla.

  • Ompelukone, sakset ja silitysrauta.

  • Kangasnauhaa ja/tai juuttinarua

Kolme Joululahjapusseja pöydällä
Kuvateksti Yksinkertaiset pahviset pakettikortit voi solmia kiinni rusettiin esimerkiksi juuttinarulla.
Kuva: Lee Esselström / Yle

Tee näin

1. Silitä liina tai verho sileäksi, niin sitä on helpompi leikata ja ommella.

2. Käytä hyväksi verhon tai liinan valmiiksi ommellut käänteet niin, että saat valmiiksi pussinsuun käänteet. Taita kangas kaksin kerroin ja leikkaa sopiva pala.

3. Siksakkaa leikatut reunat.

4. Ompele pussi kokoon suoralla saumalla kankaan nurjalta puolelta ja jätä auki se reuna, jossa on valmiit käänteet.

5. Käännä pussi oikein päin, pane joululahja pussiin ja solmi suuaukko nauhalla kiinni.

Käytä joulupussia uudelleen vuodesta toiseen

Ellei vastaanottaja itse halua säästää pussia ja nauhaa, voit pyytää pussin takaisin niin, että se saa pitkän elämän ja kulkee mukana monta tulevaa joulua.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä