Hyppää pääsisältöön

YleX

Analyysi

Analyysi: Spotifyn ja Youtuben kuunnelluimpien listoissa on yksi suuri ero – kenen maku edustaa suomalaisten musiikkimieltymyksiä?

Neljä Portion Boys -yhtyeen jäsentä pinkkiä taustaa vasten.
Kuvateksti A.P. Vuori (vas.), El Meissel, JaloTiina ja Kenraali Vahva muodostavat suositun yhtyeen Portion Boysin yhdessä Taiteilija Niemisen kanssa.
Kuva: Jussi Mankkinen / Yle, grafiikka: Julia Kiiskinen / Yle

Kertooko puhe “Suomen kuuntelemista artisteista” todellisuudessa enemmän keskiluokkaiseen makuun sopivasta musiikista, kysyy YleX:n musiikkitoimittaja Pinja Porvari.

Spotify julkaisi keskiviikkona vuosittaiset listansa kappaleista ja artisteista, joita suomalaiset kuuntelivat palvelussa eniten vuonna 2022. Aiheesta kirjoittivat odotetusti kaikki suuret mediatalot.

Myös videopalvelu Youtube julkaisi tänään musiikin kärkikymmenikkönsä tältä vuodelta, mutta siitä ei pahemmin uutisoitu. Tai jos jossakin uutisoitiin, niin sivulauseessa, tubettajien jäätelötestien ja piilohippavideoiden perässä.

Suomessa musiikinkuuntelu jakautuu karkeasti näin: keski-ikäiset, eläkeläiset ja autolliset nuoret kuuntelevat musiikkia radiosta, loput joko Spotifysta tai Youtubesta. Tiktok seuraa perässä, mutta ei ainakaan vielä toimi varsinaisena striimausalustana.

Rap-artisti Ege Zulu puhui syyskuussa YleX:n jutussa, kuinka tärkeä alusta Youtube on musiikille. Perustelu oli selkeä: kaikilla ei ole varaa Spotifyihin, joka maksaa yli 10 euroa kuussa. Spotifysta on myös ilmaisversio, mutta siinä käyttäjä ei voi valita kuuntelemaansa musiikkia kovin tarkasti. Youtube on ilmaiskäyttäjälle helppo ja vapaasti käytettävissä.

Spotifyn ja Youtuben vuosilistoissa on samankaltaisuuksia. On rampampamit ja amatimiehet. On silti huomionarvoista, että Youtuben suosituimpien kappaleiden kärkikymmenikköä hallitsee Portion Boys -yhtye kolmella biisillä. Spotifyn biisilistalla bändiä ei sen sijaan näy ja artistilistalla se on vasta sijalla 10. Youtube ei tilastoi erikseen vuoden kuunnelluimpia artisteja, mutta viikottaisella listalla ykkösartisti on tälläkin hetkellä Portion Boys.

Siis ysäridancesta ammentava bilebändi Portion Boys, joka on kertonut haastatteluissa liputtavansa maakuntien kursailemattoman ja rehdin asenteen puolesta. Yhtye vetää keikkasaleja täyteen, mutta hitit eivät nouse radiosoittolistoille ensimmäisinä, jos ollenkaan. Teflon Brothersiin ja Petri Nygårdiin verratun bändin jäseniin kuuluu taiteilijanimiä kuten El Meissel ja JaloTiina.

Viikossa Spotifyta tai vastaavaa suoratoistopalvelua käyttää 66 prosenttia suomalaisista, Youtuben musiikkisisältöjä 57 prosenttia, käy ilmi Teoston tutkimuksesta.

Ketkä siis unohdetaan, kun Spotifyn listasta puhutaan musiikkina, jota Suomi kuuntelee? Minkälainen maku edustaa suomalaisten musiikkimieltymyksiä?

Kertooko puhe ”suomalaisten kuuntelemista artisteista” todellisuudessa enemmän keskiluokkaiseen makuun sopivasta musiikista?

Spotify on Wrapped-mainostemppuineen kieltämättä mediaseksikäs puheenaihe. Silti Youtube on yhä palvelu, josta moni suomalainen klikkaa suosikkibiisinsä soimaan.

Youtuben suosituimmat kappaleet 2022:

 1. JVG – Amatimies

 2. Bess – Ram pam pam

 3. Portion Boys – Elämän ABC

 4. Bess – Ram pam pam (UMK22)

 5. Behm – Ethän tarkoittanut sitä

 6. Olli Halonen – Suomen kesä

 7. Portion Boys & Teflon Brothers – Nautin elämästä

 8. The Rasmus – Jezebel (UMK22)

 9. Lauri Tähkä – Nukkuvat aamut

 10. Portion Boys ft. Matti ja Teppo – Vauhti kiihtyy (Emma Gaala 2022)

Spotifyn suosituimmat kappaleet 2022:

 1. Bess – Ram pam pam

 2. JVG – Amatimies

 3. Ramses II – Villieläin

 4. Gettomasa ft. Van Hegen – Shamppanjadieetillä

 5. Olli Halonen – Pohjola

 6. Harry Styles – As It Was

 7. El Migu – Erilainen

 8. Isac Elliot ft. William & Cledos – 20min

 9. T Swoop – Mon Ami

 10. Pihlaja & Etta – Bändäri