Hyppää pääsisältöön

Lapset

Joulun tähtitarinoita

Joulun tähtitarinoita -teksti sinisen, loimottavan taivaan päällä.
Kuva: Pikku Kakkonen / Yle

Uusia pohjoismaisia tarinoita animaatioina.

Joulun tähtitarinoita on uusi, tunnelmallinen koko perheen jouluohjelma, jossa nähdään myös tuttuja hahmoja seikkailemassa erilaisissa jouluisissa tarinoissa. Hauskojen animaatioiden mukana pääsee muun muassa kurkistamaan, miten sujuu muumien valmistautuminen ensimmäiseen jouluunsa ja millainen on Mauri Kunnaksen joulutarina Korvatunturilta.

Eri tarinoiden hahmot ovat Pohjoismaiden rakastetuimpien lastenkirjailijoiden luomia tai ne perustuvat vanhoihin kansantaruihin. Koko perheen ohjelman esittelijöinä toimivat lumen lapset Talvihalla, Kuuraparta, Tuiskutukka, Lumiviitta ja Harmaasukka.

Noin tunnin mittainen potpuri iloittelee eri animaatiotekniikoilla ja -tyyleillä. Elokuvalliset animaatiofilmit on tuotettu pohjoismaisilla studiolla ja se saa ensiesityksen tänä jouluna myös Norjassa, Tanskassa ja Islannissa.

Joulun tähtitarinoita - Toista Yle Areenassa

Joulu saapuu Muumilaaksoon

Muumithan tavallisesti nukkuvat talven yli eivätkä vietä joulua, joten he yllättyvät, kun Hemuli herättää heidät valmistautumaan jouluun. Muumiperhe päätyy ihmettelemään talvisia maisemia ja hätäpäissään tekemään laakson mitä omalaatuisimman, mutta kauneimman joulun. Tarina pohjautuu Tove Janssonin Kuusi-novelliin. Tarinan on käsikirjoittanut Eeva Putro, ja sen ovat ohjanneet Kari Juusonen ja Jean-Michel Boesch. Musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.

Neljä muumia seisoo ulkona.

Kaikkein paras lahja

Myry-tyttö saa kunniatehtäväkseen keksiä joulupukille joululahjan. Toimelias Myry tekee ja kunnostaa lahjan toisensa jälkeen, mutta ne päätyvätkin muille niitä tarvitseville. Onneksi joulupukki on pitänyt silmänsä ja korvansa auki; hän saa kuin saakin lopulta kaikkein parhaimman joululahjan. Tarina perustuu Mauri Kunnaksen Kaksitoista lahjaa joulupukille -kirjaan. Tarinan on käsikirjoittanut Leo Viirret ja ohjannut Leevi Lemmetty.

Joulupukki istuu keinutuolissa lapsi sylissään takan edessä.

Ennätys

Prosaisti, runoilija, taiteilija ja kuvittaja Kjell Aukrus on yksi Norjan rakastetuimmista humoristeista. Hänen piirtämäänsä ja kirjoittamaansa Flåklypa-maailmaan pohjautuva tarina Ennätys kertoo joulua viettävästä kaksikosta Antti-harakasta ja Teuvo-siilistä. Äkkipikainen Antti lukee lehdestä hyppyrimäestä ja päättää hypätä siitä ennätyksen. Tarinan on käsikirjoittanut Karsten Fullu ja ohjannut Rasmus Silvertsen.

Vaatteisiin pukeutunut lintu seisoo suksien vierellä.

Joulukenkä

Islantilaiset lapset laittavat jouluna juuri ennen nukkumaanmenoa kengän ikkunalaudalle odottamaan palkintoa vuoden hyvistä teoista. Jos olet ollut kiltti, niin saat lahjan. Jos olet ollut tuhma, saat perunan. Miten lahjat toimitetaan kerrostalon ylimpään kerrokseen ja mitä tapahtuu, jos satut olemaan hereillä, kun joulupukki vierailee luonasi? Tarinan on käsikirjoittanut Jóhan Aevar Grimsson ja ohjannut Gunnar Karlsson.

Poika istuu sängyn reunalla ja tuijottaa tonttua.

Pikku-Makko

Pikku-Makon saapuminen perheeseen on iso rysäys, eikä hän muutenkaan ole mikään helppo tapaus. Päinvastoin, hän jättää jälkeensä sekasorron toisensa jälkeen. Onneksi loppu on onnellinen tälläkin tarinalla, joka pohjautuu tanskalaisen Jakob Martin Stridin palkittuun kuvakirjaan Pikku-Makko. Tarinan on käsikirjoittanut ja ohjannut Kim Hagen Jensen.

Viisi vihreää oliota seisovat vierekkäin.

Sikopaimen

Moderni tulkinta H.C. Andersenin klassikkosadusta on toteutettu 3D-animaation keinoin musikaaliksi, joka yltyy jopa dance battleksi. Miksi prinsessa kiinnostuu sikopaimenesta? Saako sikopaimen haluamansa suudelman prinsessalta? Mitä mieltä kuningas on tapahtumista? Tarinan on käsikirjoittanut Peter Smith ja Magnus Möller.

Sikopaimen ja prinsessa pitävät toisistaan kiinni ylhäällä.

Kettu ja Tonttu

Astrid Lindgren on tehnyt oman tulkintansa klassisesta Karl-Erik Forsslundin sadusta Kettu ja Tonttu. Ruotsalainen tarina herää henkiin upeassa 3D-toteutuksessa. Tähtikirkkaana yönä Mikko-kettu hiipii hissukseen maalaistalon pihaan vatsa kurnien ja mielessään makoisa kanapaisti. Talon tonttu on kuitenkin hereillä, joten ketun haaveet siivekkäästä vatsantäytteestä jäävät haaveeksi. Lopulta ketun ja tontun ystävyyssuhde sinetöityy yllättävällä tavalla. Tarinan on käsikirjoittanut Are Austnes, Ingrid Haukelidsæter ja Mina Stenebråten sekä ohjannut Yaprak Morali ja Are Austnes.

Tonttu ja kettu kurkistavat johonkin.