Hyppää pääsisältöön

Ruoka ja juoma

Talven jähmettämä sielu lämpiää auringonkeltaisella cornbreadilla – jalapeno antaa poltetta tässä kakun ja leivän välimuodossa

Lämmitä talven jähmettämää sieluasi auringonkeltaisella cornbreadilla - Toista Yle Areenassa

Ellan cornbread saa makua chilistä, ja juuri jalapenolla on omanlaisensa vihreä, pippurinen maku, joka sopii myös jälkiruokiin. Poltetta lieventävät juustoraaste ja nokare ranskankermaa.

Joskus on hauska hämmentää vieraita yllättävällä makuyhdistelmällä, johon meillä ei ole selkeää suhdetta. Tässä tapauksessa jälkiruoalla, joka on sekä suolainen että makea ja herkullisesti polttavan jalapenon ansiosta myös tulinen.

Tämä on täydellinen välipala kylmänä talvipäivänä, polttava ja keltainen kuin oikea auringonpaiste.

En gul kaka dekorerad med skivor av grön chili. En kvart av kakan är bortskuren.
Kuvateksti Cornbread on eräänlainen leivän ja kakun välimuoto, joka voidaan tarjota joko jälkiruokana tai lisukeleipänä sen mukaan, kuinka makean siitä tekee.
Kuva: Carina Ahlskog / Yle

Chilillä maustettu cornbread

Määrä: 8-12

Valmistusaika: 60 min, josta valmisteluaika 20 min

Ainekset

  • 3 dl maissijauhoa

  • 1 dl spelttijauhoa

  • 1 dl vehnäjauhoja

  • 2 ½ tl leivinjauhetta

  • ½ dl sokeria

  • 1 tl suolaa

  • ½ dl marsalaviiniä

  • 120 g voita sulatettuna

  • 3 dl maustamatonta jogurttia

  • 2 kananmunaa

  • 2 ½ dl raastettua kypsytettyä juustoa, esimerkiksi cheddaria

  • 4 tuoretta jalapenoa

    Tarjoiluun:

  • viikunamarmeladia

  • ranskankermaa

  • raastettua limetinkuorta

  • hunajaa

Ohjeet

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Vuoraa leivinpaperilla kakkuvuoka, jonka halkaisija on noin 22 cm.

Yhdistä kuivat aineet.

Sekoita keskenään marsalaviini, voisula, jogurtti, kananmunat ja juustoraaste ja kaada seos kuivien aineiden joukkoon. Sekoita.

Leikkaa kaksi jalapenoa karkeaksi silpuksi ja loput kaksi viipaleiksi. Sekoita jalapenosilppu taikinaan.

Kaada taikina vuokaan ja koristele pinta jalapenoviipaleilla. Paista kakkua uunissa 25–30 minuuttia, kunnes se on kullankeltainen. Kokeile kypsyyttä tikulla.

Kun kakku on hieman jäähtynyt, leikkaa se annospaloiksi. Mausta viikunamarmeladi marsalaviinillä. Tarjoa kakku viikunamarmeladin, ranskankerman ja limetinkuoriraasteen kanssa. Valuta päälle hunajaa.

Makua antavat neljä jalapenoa ja loraus marsalaviiniä.

Jalapenolla on omanlaisensa vihreä, pippurinen maku, joka sopii myös jälkiruokiin. Tässä kakussa poltetta lieventävät juustoraaste ja nokare ranskankermaa.

Chilin poltetta voi lieventää tarjoamalla kyytipojaksi tulisia makuja tasaavaa lassia. Jogurttijuoma lassia nautitaan maissa, joissa chiliä käytetään arjen ruoanlaitossa.

Lisää aiheesta Yle Areenassa

Sisältö muilla kielillä