Hyppää pääsisältöön

Ylen tiedotteet

Joulun tähtitarinoita tuo joulun tunnelman aattopäivään

Päivitetty 12.12.2022 16:59.
Niiskuneiti, Muumimamma, Muumipeikko ja Muumipappa koristelevat joulukuusta.
Kuvateksti Joulu saapuu Muumilaaksoon nähdään Joulun tähtitarinoissa 24.12.2022.
Kuva: Moomin Characters / Gigglebug Entertainment

Tänä vuonna jouluaattoon taianomaista tunnelmaa luovat ensimmäistä kertaa uudet kotimaiset ja pohjoismaiset animaatiot, joista odotetuimmat ovat Joulu saapuu Muumilaaksoon ja Mauri Kunnaksen Kaikkein paras lahja.

Joulun tähtitarinoita on uusi, tunnelmallinen jouluohjelma, jossa nähdään myös tuttuja hahmoja seikkailemassa jouluisissa tarinoissa. Näiden hauskojen animaatioiden mukana pääsemme kurkistamaan muun muassa muumien ensimmäiseen jouluun valmistautumiseen ja näemme Mauri Kunnaksen joulutarinan Korvatunturilta.

Eri tarinoiden hahmot ovat Pohjoismaiden rakastetuimpien lastenkirjailijoiden luomia tai ne perustuvat vanhoihin kansantaruihin. Koko perheen ohjelman esittelijöinä toimivat lumen lapset Harmaasukka, Talvihalla, Kuuraparta, Lumiviitta ja Tuiskutukka.

Joulun tähtitarinoita nähdään Yle TV2:ssa jouluaattona klo 12.05 heti Lumiukon jälkeen ja uusintana 25.12. klo 10.00. Yle Femillä Snöbarnens julsagor nähdään aattona klo 18.35. Yle Areenassa molemmat ohjelmat ovat katsottavissa heti aamukuudelta.

Suomesta seitsemän filmin kokonaisuudessa on kaksi tuotantoa: muumien jouluspesiaali Joulu saapuu Muumilaaksoon (Gigglebug Entertainment) ja Mauri Kunnaksen joulutarina Kaikkein paras lahja (Anima Vitae). Muut Joulun tähtitarinoissa nähtävät ohjelmat ovat Ennätys, Joulukenkä, Pikku-Makko, Sikopaimen ja Kettu ja tonttu.

Kokonaisuuden suomalaiset tarinat


Joulu saapuu Muumilaaksoon pohjautuu Tove Janssonin Kuusi-novelliin. 2D+-tekniikalla toteutetussa filmissä Hemuli herättää nukkuvat muumit, sillä joulu on jo ovella. Koska muumit nukkuvat talven yli eivätkä vietä joulua saatikka tunne joulunviettotapoja, he päätyvät ihmettelemään lunta, talvisia maisemia ja hätäpäissään tekemään laakson omalaatuisimman, mutta kauneimman joulun. Tarinan on käsikirjoittanut Eeva Putro, ja sen ovat ohjanneet Kari Juusonen ja Jean-Michel Boesch. Musiikin on säveltänyt Tuomas Kantelinen.


Rooleissa: Antti LJ Pääkkönen (Muumipeikko), Iina Kuustonen (Niiskuneiti), Eeva Putro (Salome), Elina Knihtilä (Muumimamma), Santeri Kinnunen (Muumipappa), Antti LJ Pääkkönen (Hemuli), Sanna-Kaisa Palo (Vilijonkka)

Myry-tyttö istuu joulupukin sylissä ja he halaavat toisiaan.
Kuvateksti Kaikkein paras lahja Joulun tähtitarinoissa.
Kuva: Anima Vitae


Kaikkein paras lahja pohjautuu Mauri Kunnaksen kirjaan Kaksitoista lahjaa joulupukille. Se kertoo 3D-animaation keinoin tarinaa Myry-tytöstä ja hänen Rekku-koirastaan, joiden tehtävänä on keksiä joulupukille joululahja. Toimelias Myry tekee ja kunnostaa lahjan toisensa jälkeen, ja ne aina päätyvät sopivasti niitä tarvitseville tahoille. Jouluaattona jopa vihoviimeinen lahja löytää uuden tarvitsijan. Onneksi joulupukki on pitänyt silmät ja korvat auki; hän saa kuin saakin lopulta kaikkein parhaimman joululahjan. Tarinan on käsikirjoittanut Leo Viirret ja ohjannut Leevi Lemmetty.


Rooleissa: Vivienne Lemmetty (Myry), Markus Bäckman (Joulupukki), Antti Pääkkönen (Hiihtotonttu, Pilkkitonttu, Punatulkut, Tontut), Emma Louhivuori (Pelimannitonttu)

Kokonaisuuden muut tarinat


Astrid Lindgren on tehnyt oman tulkintansa klassisesta Karl-Erik Forsslundin sadusta Kettu ja Tonttu. Ruotsalainen tarina herää henkiin upeassa 3D-toteutuksessa. Tähtikirkkaana yönä Mikko-kettu hiipii hissukseen maalaistalon pihaan vatsa kurnien ja mielessä makoisa kanapaisti. Talon tonttu on kuitenkin hereillä, joten ketun haaveet siivekkäästä vatsan täytteestä jäävät haaveeksi. Lopulta ketun ja tontun ystävyyssuhde sinetöityy yllättävällä tavalla. Käsikirjoitus: Are Austnes / Ingrid Haukelidsæter / Mina Stenebråten. Ohjaus: Yaprak Morali ja Are Austnes.


Prosaisti, runoilija, taiteilija ja kuvittaja Kjell Aukrus on yksi norjan rakastetuimmista humoristeista. Hänen piirtämään ja kirjoittamaan Flåklypa-maailmaan pohjautuva tarina Ennätys kertoo joulua vietävästä kaksikosta Antti-harakasta ja Teuvo-siilistä. Äkkipikainen Antti lukee lehdestä hyppyrimäestä ja aikoo hypätä siitä ennätyksen. Käsikirjoittaja: Karsten Fullu. Ohjaus: Rasmus Silvertsen.


Pikku-Makko on 2D-piirrostarina, joka pohjautuu palkittuun Jakob Martin Stridin kuvakirjaan Pikku-Makko. Se on kertomus sammakonpoikasesta, joka erään perheen yllätykseksi singahti heidän elämäänsä iltataivaalta. Pikku-Makko ei ole helppo tapaus. Päinvastoin hän jättää jälkeensä sekasorron toisensa jälkeen. Loppu hyvin, kaikki hyvin, sillä paistaa se aurinko risukasaankin. Käsikirjoitus ja ohjaus: Kim Hagen Jensen.

Neljä vaaleanpunaista possua hymyilee kasassa ja sikopaimen on polvillaan vieressä ja nauraa.
Kuvateksti Sikopaimen Joulun tähtitarinoissa.
Kuva: Tumblehead ja Happy Flyfish


Kokonaisuuden musiikillinen iloittelu pohjautuu H.C Andersenin Sikopaimen-tarinaan. Moderni tulkinta klassikkosadusta on toteutettu 3D-animaation keinoin musikaaliksi, joka yltyy jopa dance battleksi. Miksi prinsessa kiinnostuu sikopaimenesta? Saako sikopaimen haluamansa suudelman prinsessalta? Mitä mieltä kuningas on tapahtumista? Käsikirjoitus: Peter Smith ja Magnus Möller.


Islantilainen joulutarina Joulukenkä pohjautuu perinnesaagaan nimeltä Yule lads. Jouluna juuri ennen nukkumaanmenoa islantilaiset lapset laittavat kengän ikkunalaudalle odottamaan palkintoa vuoden hyvistä teoista. Jos olet ollut kiltti, saat lahjan. Jos olet ollut tuhma, saat perunan. Miten lahjat toimitetaan kerrostalon ylimpään kerrokseen ja mitä tapahtuu, jos sattuu olemaan hereillä, kun joulupukki vierailee luonasi? Käsikirjoitus: Jóhan Aevar Grimsson. Ohjaus: Gunnar Karlsson.


Filmien järjestys Joulun tähtitarinoissa:

Joulu saapuu Muumilaaksoon
Ennätys
Joulukenkä
Pikku-Makko
Kaikkein paras lahja
Sikopaimen
Kettu ja tonttu

Joulun tähtitarinoita ensiesityksessä 24.12.2022 Yle TV2:ssa klo 12.05 ja Yle Femillä 18.35 ja Yle Areenassa klo 06.00 alkaen

Sisältö muilla kielillä