Hyppää pääsisältöön

Ylen vastaukset

Yle vastaa: Yle on suomalaisten media

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä kirjoitus on lähetetty Keskisuomalaiseen 7.12.2022.

Pekka Mervola esittää pääkirjoituksessaan (KSML 7.12.2022) vastuuttomia väitteitä Yleisradiosta. Yle on suomalaisten media, joka toimii riippumattomasti ja edistää julkisen palvelun tehtävänsä kautta demokratiaa ja sananvapautta Suomessa.

Ylen riippumattomuuden avoin kyseenalaistaminen on käsittämätön väite. Julkisen palvelun media ei tarkoita valtion ohjaamaa mediaa. Kaiken journalismin ja samalla myös Ylen kaikkien sisältöjen ja palveluiden perusajatus on riippumattomuus. Yle on toiminnassaan sitoutunut Journalistin ohjeisiin – aivan samoin kuten Keskisuomalainen – ja Ylen omat eettiset ohjeet ja toimintaperiaatteet varmistavat sen, että olemme ja pysymme riippumattomina poliittisesta päätöksenteosta.

Suomalaiset arvostavat Yleä ja Ylen sisältöjä ja palveluja. Yle on Suomen luotetuin uutismedia, ja tutkimukset osoittavat, että suomalaiset pitävät Yleä ja Ylen tehtävää tärkeänä sekä henkilökohtaisessa mediankäytössään että yhteiskunnan osana. Yle on yksi Suomen arvostetuimmista brändeistä ja poikkeusajat ovat osoittaneet, miten suuri merkitys Ylellä on osana Suomen huoltovarmuutta.

Yle maksaa rahoituksestaan arvonlisäveroa ja ensi vuoden budjetti on noin 523 miljoonaa euroa. Ei lähes 600 miljoonaa euroa, kuten Mervola kirjoittaa.

Ylen toimintaa ja ohjelmia saa kritisoida. On kuitenkin täysin vastuutonta luoda mielikuvia, että Yle olisi estämässä sananvapauden toteutumista Suomessa ja edistämässä ääriliikkeiden vahvistumista. Tällaisten mielikuvien edistäminen varsinkin tässä ajassa on paitsi vastuutonta, myös vaarallista. Toivottavasti kyse on vain tiedonpuutteesta eikä tarkoitushakuisesta vääristelystä.

Merja Ylä-Anttila

toimitusjohtaja, Yle