Hyppää pääsisältöön

Yle Radio 1

Katsokaa! -musiikkijumalanpalvelus kutsuu sisäisten silmien avaamiseen

Musiikkijumalanpalvelus Liedon kirkossa.
Kuvateksti Keskiaikainen Liedon harmaakivikirkko on hiljattain peruskorjattu.
Kuva: Teija Tuukkanen / Kirkon viestintä

Kolmannen adventin radiojumalanpalveluksessa kuullaan rauhoittavaa säestyksetöntä laulua sekä Arvo Pärtin musiikkia. Katsokaa! -radiokirkko on lepohetki jouluvalmistelujen ja kiireen keskellä.

Katsokaa! Musiikkijumalanpalvelus Liedon kirkosta

Ohjelma ei ole enää saatavilla

Katsokaa! – Musiikkijumalanpalvelus, joka lähetetään Yle Radio1:llä kolmantena adventtina su 11.12. klo 10, kuljettaa kuulijaa rauhalliseen ja mietiskelevään tapaan olla Jumalan lähellä. Vastapainoksi lähes kaikkialla soivalle joulumusiikille tämä musiikkimeditaatiopainotteinen radiokirkko tarjoaa rauhoittumista mm. Arvo Pärtin sävellysten ja säestyksettömän virsilaulun muodossa.

- Jumalanpalveluksen otsikkona on Johannes Kastajan huudahdus hänen nähdessään Jeesuksen: Katsokaa, Jumalan Karitsa! Tässä musiikkijumalanpalveluksessa kutsutaan kuulijaa katsomaan omalla sisimmällään Jeesukseen, pysymään hänen läheisyydessään, kertoo musiikkijumalanpalveluksen toteutusryhmää luotsannut Teija Tuukkanen.

Katsokaa! -jumalanpalvelus on tallennettu Liedon kirkossa marraskuun lopussa 2022. Jumalanpalveluksen pappina toimii Elina Ahola.

Esteettömäksi korjattu Liedon kirkko sopii tallennuksiin

Keskiaikainen harmaakivinen Liedon kirkko eli Pyhän Pietarin kirkko on seurakunnan pääkirkko, joka peruskorjattiin vuosina 2020-2021 ja otettiin uudelleen käyttöön ensimmäisenä adventtina 2021.

Uudistuksen myötä keskiaikainen kivikirkko on Liedossa muotoutunut esteettömäksi ja monikäyttöiseksi tulevaisuuden kirkkotilaksi, jota voi käyttää myös arjessa eikä ainoastaan piipahtaa kirkossa pyhänä.

Kirkkosalin lattia on kauttaaltaan yhdessä tasossa, eivätkä portaat estä kulkua kirkkoon tai alttarille. Peruskorjauksessa alttari on asetettu keskelle kirkkoa ja ihmiset pääsevät näin alttarin ympärille. Kirkkotilan keskeiset symbolit, kastemalja ja alttari, ovat näin näkyvissä vahvemmin.

Kiinteiden kirkon penkkien sijasta istuimina Liedon kirkossa ovat liikuteltavissa olevat tuolit, mikä helpottaa myös esimerkiksi radiotallennusten järjestämistä.

Levollista musiikkia adventtiaikaan

Kuorona Katsokaa! -musiikkijumalanpalveluksessa on Musica Vocale -kamarikuoro, jota johtaa Tomi Satomaa. Kuoron solisteina laulavat Teemu Mustonen, tenori ja Marko Inkeroinen, basso. Muut muusikot ovat Auroora Perttunen, sello sekä Tomi Satomaa, piano.

Virsien lisäksi radiokirkossa lauletaan Taizé-lauluja sekä kuullaan Tomi Satomaan psalmisävellys. Musiikkijumalanpalveluksen virret ovat 7; 10:1,4,5 ja Taizé -laulut Sanasi on lamppu ja Nostamme silmämme.

Muu musiikki:
Psalmi, säv. Tomi Satomaa, san. Raamattu
Spiegel im Spiegel, säv. Arvo Pärt
Variationen Zur Gesundung von Arinuschka. säv. Arvo Pärt

Katsokaa! -musiikkijumalanpalvelus su 11.12. klo 10, Yle Radio1 ja Areena.